Περισσότερες από 773 εκατομμύρια διευθύνσεις email αποκαλύφτηκαν σε hackers μαζί με 21 εκατομμύρια κωδικούς στην μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων μέχρι και σήμερα.

Ο ειδικός ασφαλείας και Microsoft Regional Director Troy Hunt ανέφερε πως οι διευθύνσεις email και οι κωδικοί προέρχονται από χιλιάδες διαφορετικές πηγές.

“Ας ξεκινήσουμε με τους αριθμούς και μετά θα αναφέρω τις πηγές αυτών. Η Collection #1 είναι ένα σετ από email διευθύνσεις και κωδικούς σε 2,692,818,238 στήλες. Προέρχονται από διαφορετικές παράνομες προσβάσεις σε δεδομένα από χιλιάδες διαφορετικές πηγές. Στο σύνολο έχουμε 1,160,253,228 μοναδικούς συνδυασμούς από διευθύνσεις email και κωδικών.”

Πολλοί από τους κωδικούς ήταν κρυπτογραφημένοι αλλά το γεγονός πως δεν ήταν σύνθετοι αποτέλεσαν εύκολο στόχο για να σπάσουν.

Όλα τα δεδομένα που παραβιάστηκαν έχουν φορτωθεί στο site Have I Been Pwned, και έτσι πηγαίνοντας εκεί μπορείτε να δείτε αν η διεύθυνση του email σας περιλαμβάνετε. Η Have I Been Pwned είναι μια πολύ χρήσιμη δωρεάν ιστοσελίδα που θα ελέγξει εάν τα στοιχεία των online λογαριασμών σας έχουν διαρρεύσει σε κάποια από τα πιο πρόσφατα hacks. Η υπηρεσία Ηave I Been Pwned καθιστά εξαιρετικά εύκολο να ελέγξετε αν οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιείτε κλπ έχουν εμπλακεί σε κάποιο είδος παραβίασης δεδομένων ή όχι.

Αν δείτε πως η διεύθυνση σας περιλαμβάνετε τότε αυτό σημαίνει πως ο λογαριασμός σας είναι πιο εύκολος για μια επίθεση ψαρέματος. Αυτό σημαίνει πως ποτέ μην κάνετε κλικ σε ένα log in σύνδεσμο που δεν περιμένατε ή που δεν μοιάζει αυθεντικός. Φυσικά καλό θα είναι αν το email σας επιβεβαιωθεί πως έχει υποκλαπεί να αλλάξετε άμεσα και τον κωδικό πρόσβαση σας.