Πραγματοποίηση ενός ΗΚΓ με την εφαρμογή ΗΚΓ στο Apple Watch Series 4 ή νεότερο μοντέλο

0
563

Με την εφαρμογή ΗΚΓ μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Τι είναι το ΗΚΓ

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (γνωστό επίσης και ως ΗΚΓ) είναι μια εξέταση η οποία καταγράφει τον χρονισμό και την ισχύ των ηλεκτρικών σημάτων που διαμορφώνουν τους παλμούς της καρδιάς. Ο ιατρός, κοιτώντας ένα ΗΚΓ, μπορεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του καρδιακού ρυθμού σας και να δει αν υπάρχουν ανωμαλίες.

Τρόπος χρήσης της εφαρμογής ΗΚΓ

Η εφαρμογή ΗΚΓ μπορεί να καταγράφει τους παλμούς και τον ρυθμό της καρδιάς σας μέσω του ηλεκτρικού αισθητήρα καρδιακής λειτουργίας του Apple Watch Series 4 ή νεότερου μοντέλου, καθώς και να ελέγχει τα δεδομένα που καταγράφηκαν, προκειμένου να εντοπίσει την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής (κΜ), μιας μορφής ακανόνιστου ρυθμού.

Η εφαρμογή ΗΚΓ καταγράφει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα το οποίο αναπαριστά τους ηλεκτρικούς παλμούς που κάνουν την καρδιά σας να χτυπά. Η εφαρμογή ΗΚΓ ελέγχει αυτούς τους παλμούς, για να διαπιστώσει εάν οι άνω και κάτω κοιλότητες της καρδιάς σας λειτουργούν αρμονικά. Αν παρουσιάζουν αρρυθμίες, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κολπική μαρμαρυγή.

Η εφαρμογή ΗΚΓ είναι διαθέσιμη προς το παρόν μόνο σε ορισμένες χώρες και περιοχές. Μάθετε σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ΗΚΓ.

Δείτε τι θα χρειαστείτε

 • Βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή ΗΚΓ είναι διαθέσιμη στη χώρα ή την περιοχή σας και ότι βρίσκεστε στη χώρα ή την περιοχή στην οποία αγοράσατε τη συσκευή σας. Μάθετε σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ΗΚΓ.
 • Ενημερώστε το iPhone στην πιο πρόσφατη έκδοση του iOS και το Apple Watch στην πιο πρόσφατη έκδοση του watchOS. 
 • Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν προορίζεται για χρήση από άτομα ηλικίας κάτω των 22 ετών.

Διαμόρφωση της εφαρμογής ΗΚΓ

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Υγεία στο iPhone. 
 2. Ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη. Αν δεν εμφανιστεί μια προτροπή για διαμόρφωση, πατήστε Περιήγηση > Καρδιά > Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) > Διαμόρφωση της εφαρμογής «ΗΚΓ». 
 3. Αφού ολοκληρώσετε τη διαμόρφωση, ανοίξτε την εφαρμογή ΗΚΓ  για να πραγματοποιήσετε ένα ΗΚΓ. 

Πραγματοποίηση ενός ΗΚΓ

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα ΗΚΓ ανά πάσα στιγμή, όταν εκδηλώνετε συμπτώματα, όπως γρήγορο ή διακοπτόμενο καρδιακό παλμό, όταν έχετε άλλες ανησυχίες για τη συνολική υγεία της καρδιάς σας ή όταν λάβετε μια γνωστοποίηση ακανόνιστου ρυθμού.

 1. Βεβαιωθείτε ότι το Apple Watch εφαρμόζει καλά και ότι είναι τοποθετημένο στον καρπό που επιλέξατε στην εφαρμογή Apple Watch. Για να το ελέγξετε, ανοίξτε την εφαρμογή Apple Watch, πατήστε την καρτέλα «Ρολόι μου» και στη συνέχεια μεταβείτε στις επιλογές Γενικά > Προσανατολισμός Watch.
 2. Ανοίξτε την εφαρμογή ΗΚΓ  στο Apple Watch.
 3. Ακουμπήστε τα χέρια σας σε ένα τραπέζι ή στα πόδια σας. 
 4. Κρατώντας το χέρι απέναντι από το ρολόι σας, τοποθετήστε το δάχτυλό σας στο Digital Crown. Δεν χρειάζεται να πατήσετε το Digital Crown κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. 
 5. Περιμένετε. Η καταγραφή διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Στο τέλος της καταγραφής, θα λάβετε μια ταξινόμηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να πατήσετε «Συμπτώματα» και να επιλέξετε τα συμπτώματα που εκδηλώνετε.
 6. Πατήστε «Αποθήκευση», για να σημειώσετε τυχόν συμπτώματα και στη συνέχεια πατήστε «Τέλος».

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Μετά από μια επιτυχημένη μέτρηση, θα λάβετε ένα από τα ακόλουθα αποτελέσματα στην εφαρμογή ΗΚΓ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αν δεν αισθάνεστε καλά ή εκδηλώνετε οποιαδήποτε συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.  

Φλεβοκομβικός ρυθμός

Το αποτέλεσμα φλεβοκομβικού ρυθμού σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά με ομοιόμορφο τρόπο, με ταχύτητα από 50 έως 100 παλμούς ανά λεπτό (ΠΑΛ). Αυτό συμβαίνει όταν η άνω και η κάτω κοιλότητα της καρδιάς χτυπούν συγχρονισμένα. Το αποτέλεσμα φλεβοκομβικού ρυθμού αφορά μόνο τη συγκεκριμένη καταγραφή και δεν σημαίνει ότι οι καρδιακοί σας παλμοί είναι πάντα σταθεροί. Επιπλέον, δεν σημαίνει ότι είστε υγιής. Αν δεν νιώθετε καλά ή αν εκδηλώσετε οποιαδήποτε συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.  

Κολπική μαρμαρυγή

Το αποτέλεσμα που υποδεικνύει κολπική μαρμαρυγή σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά ακανόνιστα με ρυθμό από 50 έως 120 ΠΑΛ. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή σοβαρής αρρυθμίας ή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Αν λάβετε μια ταξινόμηση κολπικής μαρμαρυγής χωρίς να σας έχει γίνει σχετική διάγνωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Χαμηλός ή υψηλός καρδιακός παλμός

Καρδιακοί παλμοί κάτω από 50 ΠΑΛ ή πάνω από 120 ΠΑΛ επηρεάζουν την ικανότητα της εφαρμογής ΗΚΓ να ελέγξει αν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή και η καταγραφή δεν θεωρείται καταληκτική.  

Μη καταληκτικό αποτέλεσμα

Το μη καταληκτικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι η καταγραφή δεν μπορεί να ταξινομηθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως επειδή δεν ακουμπάτε τα χέρια σας στο τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας καταγραφής ή δεν έχετε σφίξει αρκετά το λουράκι του Apple Watch.

Αν συνεχίζετε να λαμβάνετε μη καταληκτικό αποτέλεσμα

Αν συνεχίζετε να λαμβάνετε μη καταληκτικό αποτέλεσμα, ακόμα και αφού δοκιμάσετε τα παραπάνω βήματα, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Οι καρδιακοί παλμοί σας κυμαίνονται μεταξύ 100 και 120 ΠΑΛ.
 • Έχετε βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα-απινιδωτή (ICD).
 • Η καταγραφή ενδέχεται να παρουσιάζει ενδείξεις άλλων αρρυθμιών ή καρδιακών παθήσεων τις οποίες η εφαρμογή δεν είναι σχεδιασμένη να αναγνωρίζει.
 • Συγκεκριμένες συνθήκες φυσιολογίας σε ένα μικρό ποσοστό χρηστών ενδέχεται να παρεμποδίζουν την παραγωγή επαρκούς σήματος για τη δημιουργία μιας καλής καταγραφής. 

Προβολή και κοινή χρήση πληροφοριών υγείας

Η κυματομορφή ΗΚΓ, οι συσχετιζόμενες ταξινομήσεις και τυχόν συμπτώματα που επισημαίνονται θα αποθηκεύονται στην εφαρμογή Υγεία στο iPhone. Μπορείτε επίσης να κοινοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες μέσω PDF στον ιατρό σας.

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Υγεία.
 2. Πατήστε την καρτέλα «Περιήγηση» και κατόπιν πατήστε Καρδιά > Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).
 3. Πατήστε το γράφημα για το αποτέλεσμα ΗΚΓ που θέλετε. 
 4. Πατήστε «Εξαγάγετε ένα PDF για τον ιατρό σας». 
 5. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση»  για να εκτυπώσετε ή να κάνετε κοινή χρήση του PDF.

Εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων

 1. Ακουμπήστε τα χέρια σας στο τραπέζι ή στα πόδια σας την ώρα της καταγραφής. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να μην κινείστε πολύ.
 2. Βεβαιωθείτε ότι το Apple Watch δεν είναι πολύ χαλαρό στον καρπό σας. Το λουράκι πρέπει να εφαρμόζει καλά και η πίσω όψη του Apple Watch πρέπει να ακουμπά στον καρπό σας. 
 3. Βεβαιωθείτε ότι ο καρπός και το Apple Watch είναι καθαρά και στεγνά. 
 4. Βεβαιωθείτε ότι το Apple Watch είναι τοποθετημένο στον καρπό που επιλέξατε στην εφαρμογή Apple Watch. Για να το ελέγξετε, ανοίξτε την εφαρμογή Apple Watch, πατήστε την καρτέλα «Ρολόι μου» και στη συνέχεια μεταβείτε στις επιλογές Γενικά > Προσανατολισμός Watch.
 5. Απομακρυνθείτε από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή είναι συνδεδεμένη σε πρίζα, για να αποφύγετε τις ηλεκτρικές παρεμβολές.

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων ενδέχεται να εμφανίζει συγκεκριμένες συνθήκες φυσιολογίας οι οποίες εμποδίζουν την παραγωγή επαρκούς σήματος για τη δημιουργία μιας καλής καταγραφής – για παράδειγμα, η θέση της καρδιάς στο στήθος μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ηλεκτρικών σημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της εφαρμογής ΗΚΓ να πραγματοποιήσει μια μέτρηση.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ποσότητα υγρών κατά την επαφή, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η εφαρμογή ΗΚΓ. Η χρήση της εφαρμογής ΗΚΓ μπορεί να επηρεαστεί αν το Apple Watch ή/και το δέρμα δεν είναι τελείως στεγνά. Βεβαιωθείτε ότι ο καρπός και τα χέρια σας είναι τελείως στεγνά προτού επιχειρήσετε να πραγματοποιήσετε μια μέτρηση. Για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή μέτρηση μετά από κολύμβηση, μπάνιο, έντονη εφίδρωση ή πλύσιμο των χεριών, καθαρίστε και στεγνώστε το Apple Watch. Ίσως χρειαστεί έως και μία ώρα, για να στεγνώσει τελείως το Apple Watch.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν μπορεί να ανιχνεύσει μια καρδιακή προσβολή. Εάν εκδηλώσετε πόνο, πίεση, ή σφίξιμο στο στήθος ή νομίζετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.  
 • Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν μπορεί να ανιχνεύσει θρόμβους αίματος ή εγκεφαλικό.
 • Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν μπορεί να ανιχνεύσει άλλες καρδιακές παθήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η υψηλή χοληστερόλη ή άλλες μορφές αρρυθμίας.  
 • Αν δεν αισθάνεστε καλά ή αν εκδηλώνετε οποιαδήποτε συμπτώματα, απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.  

Τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής ΗΚΓ

Η εφαρμογή ΗΚΓ στο Apple Watch Series 4 ή νεότερο μοντέλο παράγει ένα ΗΚΓ το οποίο είναι παρόμοιο με ένα ΗΚΓ μονής απαγωγής (ή απαγωγής I). Σε ένα ιατρείο συνήθως πραγματοποιείται ΗΚΓ 12 απαγωγών. Το ΗΚΓ 12 απαγωγών καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα από διαφορετικές γωνίες στην καρδιά για την παραγωγή δώδεκα διαφορετικών κυματομορφών. Η εφαρμογή ΗΚΓ στο Apple Watch μετρά μια κυματομορφή παρόμοια με μία από αυτές τις δώδεκα κυματομορφές. Ένα ΗΚΓ μονής απαγωγής είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους καρδιακούς παλμούς και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ δίνει τη δυνατότητα ταξινόμησης της κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, το ΗΚΓ μονής απαγωγής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να εντοπίσει ορισμένες άλλες παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές. Τα ΗΚΓ μονής απαγωγής συχνά ζητούνται από ιατρούς για χρήση από άτομα στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, προκειμένου να διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα των υποκείμενων παλμών και του ρυθμού της καρδιάς. Ωστόσο, η εφαρμογή ΗΚΓ στο Apple Watch Series 4 ή νεότερο μοντέλο σάς δίνει τη δυνατότητα να παράγετε ένα ΗΚΓ παρόμοιο με ένα ΗΚΓ μονής απαγωγής χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε μελέτες που συνέκριναν την εφαρμογή ΗΚΓ στο Apple Watch με ένα τυπικό ΗΚΓ 12 απαγωγών το οποίο πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα, υπήρχε συμφωνία μεταξύ της ταξινόμησης του καρδιακού ρυθμού ως φλεβοκομβικού ή ως κολπικής μαρμαρυγής βάσει της εφαρμογής ΗΚΓ και του τυπικού ΗΚΓ 12 απαγωγών.

Η ικανότητα της εφαρμογής ΗΚΓ να ταξινομεί με ακρίβεια μια καταγραφή ΗΚΓ ως κολπική μαρμαρυγή και φλεβοκομβικό ρυθμό ελέγχθηκε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 ασθενείς και κατέδειξε ειδικότητα 99,6% σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση του φλεβοκομβικού ρυθμού και ευαισθησία 98,3% σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση της κολπικής μαρμαρυγής για τα αποτελέσματα που ήταν εφικτό να ταξινομηθούν.

Τα αποτελέσματα κλινικής αξιολόγησης αντανακλούν τη χρήση σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Κατά τη χρήση της εφαρμογής ΗΚΓ στην καθημερινή πράξη ενδέχεται να προκύψει μεγαλύτερος αριθμός καταγραφών οι οποίες δεν θεωρούνται καταληκτικές ούτε παρέχουν δυνατότητα ταξινόμησης.

Εγκατάσταση της εφαρμογής ΗΚΓ

Η εφαρμογή ΗΚΓ είναι διαθέσιμη από προεπιλογή στο Apple Watch Series 4 ή νεότερο μοντέλο. Αν διαγράψατε την εφαρμογή ΗΚΓ, μπορείτε να την εγκαταστήσετε ξανά. 

Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες ή τις περιοχές. Μάθετε σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ΗΚΓ.