23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Ο Steve Jobs είχε προειδοποιήσει τον ιδρυτή της Amazon πως το iTunes θα “σκότωνε” τις πωλήσεις των CDs

    Με ένα πιάτο sushi ο Steve Jobs είχε προσεγγίσει τον CEO της Amazon Jeff Bezos τονίζοντας του πως η Apple είχε δημιουργήσει την καλύτερη εφαρμογή για Windows που είχε υπάρξει ποτέ. Εν συνεχεία άφησε να εννοηθεί πως αυτή θα “σκότωνε” μια μεγάλη πηγή εσόδων της Amazon.

    O Jobs φυσικά αναφερόταν στην εφαρμογή iTunes για τα Windows που η Apple παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2003. Σε μια του συνέντευξη αργότερα ο Jobs είχε αναφέρει πως αυτή η κίνηση της Apple ήταν “σαν να δίνει παγωμένο νερό σε κάποιος που βρίσκεται στην κόλαση”. O Bezos ήταν από τους ελάχιστους που είχαν την ευκαιρία να δουν αυτή την εφαρμογή πρώτοι…

    Η ιστορία αυτή έρχεται από το πολύ καλό νέο βιβλίο με τίτλο Working Backwards: Insights, Stories, and Secrets from Inside Amazon. Συγγραφείς του είναι δύο Amazon υπάλληλοι οι Colin Bryar και Bill, που εντάχθηκαν στην εταιρεία πίσω το 1990.

    “Ο Jobs και ένας άλλος υπάλληλος της Apple μας χαιρέτησαν και εν συνεχεία μας πήγαν σε ένα δωμάτιο με ένα Windows PC και 2 πιάτα με sushi. Είχαμε μια ανεπίσημη συζήτηση για την κατάσταση στην μουσική βιομηχανία ενώ παράλληλα τρώγαμε με βουλιμία όλοι. Όταν ο Jobs σκούπισε το στόμα του με μια χαρτοπετσέτα αφού τελείωσε με το suchi μας ανέφερε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο μας είχε καλέσει και μας ανακοίνωσε πως η Apple είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη Windows της εφαρμογή. Με ήρεμο και αποφασιστικό τρόπο μας είπε πως παρά το γεγονός πως αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας του να δημιουργήσει μια εφαρμογή για Windows πάρα αυτά θεώρησε πως ήταν η καλύτερη Windows εφαρμογή που είχε δημιουργηθεί μέχρι εκείνη την στιγμή”

    iTunes στα Windows

    Εκείνη την περίοδο η έλευση του iTunes στα Windows ήταν πολύ μεγάλα νέα. Πριν από αυτή την έλευση οι PC χρήστες έπρεπε να τρέχουν ένα λογισμικό από μια εταιρεία, την MusicMatch, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα iPods τους με το PC. Ο Jobs όμως ήθελε να έχει όσο μεγαλύτερο έλεγχο μπορούσε της εμπειρίας του χρήση. Έτσι αποφάσισε η Apple να κάνει porting το iTunes στα Windows.

    Το ότι ο Jobs έδειξε πριν από άλλους μια πρώτη εικόνα του iTunes στα Windows είναι κάτι ιδιαίτερο. Οι δύο τους είχαν δουλέψει κατά το παρελθόν. Πίσω το 1999 η Amazon παρουσίασε ένα επαναστατικό τρόπο πληρωμής με ένα κλικ. Ο Jobs την λάτρεψε αυτή την ιδέα και πήρε την άδεια της προς $1 εκατομμύριο καλώντας ο ίδιος την Amazon.

    Μετά το demo που παρουσίασε ο Jobs στον Bezos εκείνο το βράδι έκανε και ένα σχόλιο.

    “Η Amazon έχει μια καλή πιθανότητα να είναι ο τελευταίο χώρος που θα βρει κάποιος για να αγοράσει ένα CD. Αυτό θα σου δώσει υψηλά περιθώρια κέρδους σε μια πολύ μικρή αγορά όμως πλέον. Θα μπορείς να δίνεις premium τιμές για τα CDs μιας και δύσκολα θα τα βρίσκει κάποιος πλέον.”

    Εκείνη την περίοδο τα CDs ήταν ένα από τα προϊόντα της Amazon που πουλούσαν πάρα πολύ. Βέβαια το σχόλιο του Jobs δεν αφορούσε μια νέα επιχειρηματική πρόταση για τον Bezos όσο το να του πει με έμμεσο και ευγενικό τρόπο πως “Θα καταστρέψουμε μια από τις μεγάλες πηγές εσόδων σου.”

    Ο Bezos από την πλευρά του σε εκείνη την συνάντηση είχε παραμείνει ήρεμος και μέχρι και την ολοκλήρωση της δεν ειπώθηκε κάτι που να ανεβάσει τις εντάσεις. Φεύγοντας όμως ο Bezos σίγουρα είχε καταλάβει πολύ καλά πως οι φυσικές πωλήσεις κάποιον προϊόντων θα εξαφανιζόντουσαν αργά ή γρήγορα…..

    Όχι πολύ αργότερα και μετά την έλευση του iTunes στα Windows η Amazon έκανε κινήσεις όπως το λανσάρισμα του Kindle, επένδυσε περισσότερο στο cloud καθώς και άλλες που άλλαξαν το επιχειρηματικό μοντέλο πώλησης της από φυσικά προϊόντα σε ψηφιακά.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.