Η Apple έκανε το ντεμπούτο της τη νέα της λειτουργία Emergency SOS μέσω δορυφόρου για χρήστες iPhone 14 τον Νοέμβριο και έχουμε ήδη δει πολλές ιστορίες σχετικά με τη λειτουργία που χρησιμοποιείται στον πραγματικό κόσμο. Μια νέα ιστορία από τον Καναδά σήμερα προσφέρει ένα άλλο παράδειγμα έκτακτης ανάγκης SOS μέσω δορυφόρου που βοηθά να σωθούν οι ζωές δύο γυναικών που βρέθηκαν αποκλεισμένες στην κυριολεξία στην μέση του πουθενά μετά από ένα λάθος στους Χάρτες Google…
Όπως αναφέρει η Times Colonist, οι δύο γυναίκες πήγαιναν στο σπίτι τους μετά από ένα ταξίδι στην Αλμπέρτα όταν χάθηκαν κοντά στο McBride, ένα μικρό χωριό στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Στην επιστροφή, ένα ατύχημα κατέληξε να κλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, έτσι οι γυναίκες έλεγξαν τους Χάρτες Google για μια εναλλακτική διαδρομή.
Οι Χάρτες Google τους οδήγησαν σε μια παράκαμψη σε έναν δρόμο εξυπηρέτησης στο Χολμς Φόρεστ. Αυτός ο δρόμος εξυπηρέτησης είχε «οργωθεί μόνο μερικώς» μετά από πολλές χιονοθύελλες, τις οποίες οι γυναίκες δεν γνώριζαν όταν ξεκίνησαν το δρόμο.
Έκαναν περίπου 20 χιλιόμετρα σε αυτό τον δρόμο, σύμφωνα με τις αρχές έρευνας και διάσωσης, προτού χτυπήσουν έναν «τοίχο από χιόνι», δείχνοντας πού είχε σταματήσει το άροτρο και κολλήσουν. Δεδομένου ότι βρίσκονταν πολύ κάτω από έναν δρόμο εξυπηρέτησης σε ένα δάσος, δεν υπήρχε διαθέσιμη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Μία από τις γυναίκες, ωστόσο, είχε ένα iPhone 14 και σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το νέο Emergency SOS μέσω δορυφόρου.
Χρησιμοποιώντας το iPhone 14, μπόρεσαν να στείλουν ένα μήνυμα και την τοποθεσία τους σε ένα τηλεφωνικό κέντρο της Apple. Από εκεί, το τηλεφωνικό κέντρο της Apple επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο «Northern911» στον Καναδά, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποίησε μια κλήση σε ομάδες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Βρετανική Κολομβία. Αυτή η τελευταία ομάδα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έλαβε ένα «πακέτο πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων των συντεταγμένων GPS.
Οι αποστολείς έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Καναδικής Έφιπτης Αστυνομίας, της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της Βρετανικής Κολομβίας και της Έρευνας και Διάσωσης της Κοιλάδας Robson, κατάφεραν να εντοπίσουν τις δύο γυναίκες χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες GPS. Έβγαλαν το όχημα από το χιόνι και το βοήθησαν να γυρίσει και να πάει πίσω προς τον αυτοκινητόδρομο.
Ο Dwight Yochim, ανώτερος διευθυντής της British Columbia Search and Rescue, είπε ότι πιστεύει ότι αυτή είναι η «πρώτη χρήση» της νέας λειτουργίας στη Βρετανική Κολομβία.
“Αν δεν το είχαν αυτό, αυτό που θα συνέβαινε είναι τελικά η οικογένεια ή η δουλειά τους θα έλεγε “α, δεν εμφανίστηκαν” και έτσι η περιοχή αναζήτησης θα ήταν από όπου τους είδαν τελευταία φορά μέχρι εκεί που υποτίθεται ότι ήταν, και αυτό θα μπορούσε να ήταν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα.”
«Είναι κάτι που δυνητικά μπορεί να τους έσωσε τη ζωή», συνέχισε ο Yochim. «Αυτό αλλάζει το παιχνίδι. Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει πραγματικά να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να το κάνουμε αυτό».
Για την σύγκριση, ο Yochim εκτιμά ότι η ομάδα του κάνει περίπου 1.700 έως 1.800 αναζητήσεις το χρόνο. Το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου στο iPhone 14 μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό. «Αν γνωρίζουμε ακριβώς πού είναι το θέμα, τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε και να τους σώσουμε», είπε.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube