17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η επίσημη θέση της Apple για την αφαίρεση Screen Time εφαρμογών από το App Store

    Σύμφωνα με αναφορά της The New York Times η Apple αφαίρεσε μια σειρά από εφαρμογές του App Store που είχαν επέτρεπαν στους χρήστες να ελέγχουν τον χρόνο που καταναλώνουν με την συσκευή τους ή να έχουν έναν γονικό έλεγχο με βάση αυτό. Το δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί πως η κίνηση αυτή της Apple είχε να κάνει με την δικό της χαρακτηριστικό που έφερε με το iOS 12 με την ονομασία Screen Time. Η Apple λοιπόν σύμφωνα πάντα με το δημοσιεύμα δεν ήθελε ανταγωνιστικές εφαρμογές στο App Store κάτι βέβαια που δημιούργησε πολλά αρνητικά σχόλια από τους προγραμματιστές.

    “Τον περασμένο χρόνο η Apple αφαίρεσε η περιόρισε τουλάχιστον 11 από τις 17 εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις που είχαν να κάνουν με την καταγραφή του χρόνου του χρήστη με την συσκευή του και τον γονικό έλεγχο. Η Apple επίσης στο ίδιο μήκος κύματος περιόρισε και μια σειρά άλλων λιγότερο γνωστών εφαρμογών με την ίδιες λειτουργίες. Σε κάποιες περιπτώσεις η εταιρεία ζήτησε από τους προγραμματιστές εφαρμογών να αφαιρέσουν χαρακτηριστικά που προσέφεραν γονικό έλεγχο”

    Το δημοσίευμα παρουσίαζε μια σειρά προγραμματιστών που είδαν τις εφαρμογές τους να αφαιρούνται από το App Store με έναν από αυτούς να υποστηρίζει πως αυτή η ενέργεια έγινε χωρίς καμιά άλλη προειδοποίηση από την εταιρείας. Η Apple πλέον αντιμετωπίζει για αυτές τις ενέργειες της και μια επίσημα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέμιτο ανταγωνισμό, καταγγελία που σύνταξαν μια σειρά προγραμματιστών.

    Αρχικά η θέση της Apple με μια σύντομη δήλωση ήταν πως “όλες οι εφαρμογές διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο ακόμη και αυτές που είναι ανταγωνιστικές του δικού της Screen Time. Αυτές που αφαιρέθηκαν ή δέχτηκαν περιορισμούς ήταν γιατί αποκόμιζαν πολλές πληροφορίες από τις συσκευές των χρηστών”.

    Ο αναγνώστης του MacRumors Zachary Robinson θορυβημένος από αυτή την τροπή των πραγμάτων απέστειλε ένα email στον Tim Cook εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για αυτή την κατάσταση και τελικά έλαβε μια απάντηση από τον Phil Schiller.

    Το email αναγράφει:

    “Σε ευχαριστώ που είσαι πιστός οπαδός της Apple και για το email σου.

    Θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω πως η ομάδα του App Store ενήργησε με μεγάλη υπευθυνότητα σε αυτή την κατάσταση, βοηθώντας στην προστασία των παιδιών μας από τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσβάλουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Όταν μάθεις κάποια από τα δεδομένα ελπίζω να συμφωνήσεις.

    Δυστυχώς το δημοσίευμα του New York Times που αναφέρεις δεν είχε την πλήρη δήλωση μας ούτε εξηγούσε τα ρίσκα που θα υπήρχαν για τα παιδιά αν η Apple δεν ενεργούσε άμεσα με αυτές τις εφαρμογές. Η Apple για καιρό υποστηρίζει εφαρμογές που δουλεύουν όπως το Screen Time χαρακτηριστικό μας, έτσι ώστε να βοηθήσει τους γονείς να έχουν έναν σωστό γονικό έλεγχο στις συσκευές μας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προγραμματιστών σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν πολλές άριστες εφαρμογές για γονείς για αυτό τον σκοπό στο App Store όπως οι “Moment – Balance Screen Time” της Moment Health και “Verizon Smart Family” της Verizon Wireless.

    Πάρα αυτά τον τελευταίο χρόνο παρατηρήσαμε πως κάποιες εφαρμογές γονικού ελέγχουν χρησιμοποιούσαν μια τεχνολογία με την ονομασία Mobile Device Management ή “MDM”. Η MDM είναι μια τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να έχει πρόσβαση και έλεγχο πολλών συσκευών. Σκοπός της τεχνολογίας αυτής ήταν να χρησιμοποιηθεί από μια εταιρεία για τις δικές της mobile συσκευές ως ένα εργαλείο ελέγχου όπου και η εταιρεία έχει τα δικαιώματα των δεδομένων και χρήστης αυτών των συσκευών. Η τεχνολογία αυτή δεν είναι για έναν προγραμματιστή για να έχει πρόσβαση και έλεγχο στα δεδομένα χρηστών και στις συσκευές αυτών και έτσι αυτές οι εφαρμογές αφαιρέθηκαν από το App Store γιατί έκαναν ακριβώς αυτό. Κανένας, πέρα από εσένα, δεν θα πρέπει να έχει απεριόριστη πρόσβαση στην συσκευή του παιδιού σου, να γνωρίζει την τοποθεσία του, να ελέγχει τι κάνει με την συσκευή του, να ελέγχει τα email του, την χρήση της κάμερας και ακόμη να μπορεί να έχει και απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτή.

    Επιπλέον έρευνα ασφαλείας έδειξε το ρίσκο που έχουν τα MDM προφιλ μιας και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις hacker βοηθώντας τους να κάνουν εγκατάσταση εφαρμογών με κακόβουλο σκοπό.

    Όταν η ομάδα του App Store έκανε έρευνα στην MDM τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν κάποιοι προγραμματιστές για εφαρμογές γονικού έλεγχου μάθαμε το ρίσκο που υπάρχει για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών και έτσι τους ζητήσαμε να αφαιρέσουν αυτή την τεχνολογία από τις εφαρμογές τους.

    Η προστασία της ιδιωτικότητας και η ασφάλεια των χρηστών μας είναι ακρογωνιαίος λίθος για το οικοσύστημα μας και έχουμε για αυτό τον σκοπό συγκεκριμένους κανόνες στο App Store.

    Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρακτηριστικά όπως το Screen Time, σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους γονείς να ελέγξουν την πρόσβαση των παιδιών τους στην τεχνολογία και θα δουλέψουμε με προγραμματιστές έτσι ώστε να προσφέρουν πολλές ωραίες εφαρμογές στο App Store για αυτό τον σκοπό, χρησιμοποιώντας όμως τεχνολογίες που είναι ασφαλείς για την ιδιωτικότητα των χρηστών και των παιδιών τους.

    Σε ευχαριστώ.

    Phil”

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles