21.2 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Η αφαίρεση της Touch Bar από τα MacBook Pro και τι σημαίνει αυτό

    Ο γνωστός και αξιόπιστος αναλυτής Ming-Chi Kuo προβλέπει πως τα νέα MacBook Pro φέτος θα έρθουν με μια MagSafe θύρα φόρτισης, περισσότερες θύρες συνδεσιμότητας και μάλλον αφαίρεση της Touch Bar. H Touch Bar στα MacBook Pro ήταν μια προσθήκη της Apple που δημιούργησε εδώ και χρόνια πολλές συζητήσεις με σχόλια υπέρ και κατά. Η αφαίρεση της όμως εντελώς από την Apple σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο και εξηγούμε….

    Μια μεγάλη επένδυση

    Όταν η Touch Bar έκανε την εμφάνιση της το 2016 στο MacBook Pro όλοι θεώρησαν και σωστά πως μια τέτοια επένδυση από την εταιρεία με μια νέα διεπαφή στο Mac σίγουρα έδειχνε πως η Apple δεν θεωρεί την πλατφόρμα των Mac παρωχημένη.

    “Για αυτούς που υποστηρίζουν πως η Apple έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται για το Mac έχουν πλέον ενσωματώσει ένα νέο hardware και αναβαθμίσαν όλες τις εφαρμογές τους για να το υποστηρίξουν. Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη δουλειά”

    “Έχεις ουσιαστικά ένα μικρό ARM υπολογιστή να τρέχει στο πληκτρολόγιο σου και να επικοινωνεί με την πλευρά της Intel. Είναι ξεκάθαρο πως η Apple επενδύει εκ νέου σημαντικά στο Mac”

    Τα παραπάνω σχόλια αποτελούν ένα μικρό παράδειγμα των όσων γράφτηκαν εκείνη την εποχή. Τώρα που φαίνεται πως η Apple ίσως ρίξει τίτλους τέλους για την Touch Bar η Mac σειρά δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωντανή και δυνατή.

    Μια στατική διεπαφή

    Το πρόβλημα δεν είναι πως η Touch Bar ήταν μια τέλεια προσθήκη και τώρα θα αποσυρθεί. Έχει να κάνει με το γεγονός πως ουσιαστικά ποτέ δεν άλλαξε παρά το γεγονός ότι είχε παρουσιαστεί ως ένα δυναμικό χαρακτηριστικό από την Apple.

    H Apple άκουσε κάποια από τα αρχικά παράπονα για την Touch Bar το 2019. Έτσι το 16 ιντσών MacBook Pro ήρθε με ένα φυσικό πλήκτρο για το ESC και αφαιρέθηκε από την Touch Bar.

    Εκείνη την περίοδο ο Phil Schiller είχε εξηγήσει τον λόγο:

    “Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που χρησιμοποιούν την Touch Bar και βλέπουν σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα τους αλλά παράλληλα είχαμε και κάποια παράπονα. Αν αυτά τα έβαζα σε λίστα στο νούμερο 1 βρίσκεται το γεγονός πως κάποιοι χρήστες θέλουν ένα φυσικό ESC πλήκτρο. Αποφασίσαμε αντί να αφαιρέσουμε την Touch Bar και να χάσουν οι χρήστες τις βελτιώσεις που προσφέρει να προσθέσουμε το ESC φυσικό πλήκτρο.”

    Αυτό δεν σημαίνει πως οι αποφάσεις δεν αλλάζουν και ο Phil Schiller πλέον έχει ουσιαστικά βγει στην σύνταξη.

    Οι χρήστες τώρα θέλανε επίσης βελτιώσεις στην Touch Bar όπως μια haptic ανάδραση, καλύτερα γραφικά, τρόπος αποφυγής λανθασμένων taps πάνω σε αυτή κ.α. Αντί αυτού η Touch Bar φαίνεται πως υπάρχει τα τελευταία 4 χρόνια χωρίς αλλαγές στα MacBook Pros και η απομάκρυνση της αποτελεί ευχάριστο νέο για τους περισσότερους.

    Επίσης δεν είχαμε και ποτέ μια macOS αναβάθμιση που θα εισήγαγε νέο Touch Bar χαρακτηριστικά.

    Κανένα μέλλον

    Ακόμη όμως και μια Touch Bar που η Apple θα αναβάθμιζε τακτικά σίγουρα δεν θα κέρδιζε πολλούς Mac χρήστες που φαίνεται πως προτιμούν πολύ περισσότερο τα φυσικά κουμπιά.

    Το πρόβλημα λοιπόν είναι εν κατακλείδι πως η Apple έφερε την Touch Bar σε μια έκδοση 1.0 ας πούμε και 4μιση χρόνια μετά δεν έχει κάνει καμία απολύτως αλλαγή σε αυτή….

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.