Εισαγωγή στην λειτουργία αποκλεισμού περιεχομένων στο WebKit

Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος για το τι να σκεφτώ για την λειτουργία αποκλεισμού περιεχομένων στο Safari για iPhone και iPad, καθώς επίσης και για την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από αυτή την λειτουργία, το γνωστό WebKit.

ios-8-safari-tab-view

 

Ως σελίδα η οποία παράγει κάποιου είδους περιεχόμενο, δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ κάποιο παρόμοιο χαρακτηριστικό. Κάτι τέτοιο -τόσο για εμάς, όσο και για τους αναγνώστες- θα οδηγούσε στην παροχή λιγότερων πληροφορίων, οι οποίες πολλές φορές δεν θα είχαν και νόημα. Γενικά, θα πρέπει κανείς να καταλάβει ποια είναι η χρήση της λειτουργίας αποκλεισμού περιεχομένων, τόσο για την δουλειά του όσο και για την ζωή του την ίδια.

Κατά την διάρκεια του WWDC, αρκετοί developers είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα όσα έλαβαν μέρος εκείνη την ημέρα και να κάνουν απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός πως κανείς δεν φτιάχνει content blockers προκειμένου να βλάψει κάποιον άλλον developer ή και ολόκληρη εταιρεία καμιά φορά. Η υλοποίηση των content blocker γίνεται προκειμένου να δοθεί ο έλεγχος στους ίδιους τους χρήστες για το τι θα βλέπουν, θα ακουν και αντιμετωπίζουν στο internet. Αποτελεί ένα εργαλέιο, το οποίο ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε την συσκευή σας, μπορεί να σας φανεί αρκετά χρήσιμο ή μη.

Το blog του WebKit, Surfin’ Safari, δημοσίευεσε κάποιες πληροφορίες για το τί είναι ακριβώς η λειτουργία αποκλεισμού περιεχομένων και για το πως δουλεύουν τα extensions:

We have been building these features with a focus on providing better control over privacy. We wanted to enable better privacy filters, and that is what has been driving the feature set that exists today.

There is a whole universe of features that can take advantage of the content blocker API, around privacy or better user experience. We would love to hear your feedback about what works well, what needs improvement, and what is missing.

A major benefit of the declarative content blocking extension model is that the extension does not see the URLs of pages and resources the user browsed to or had a page request. WebKit itself does not keep track of what rules have been executed on which URLs; we do not track you by design.

Everything has been developed in the open; everyone is welcome to audit and improve the code. The main part of content blockers lives in Source/WebCore/content extensions.

Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε ή να χρησιμοποιήσετε κάποιον content blocker, τότε καλό είναι να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ πριν κάνετε οτιδήποτε.

Σχολιασμός στο φόρουμ