17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Γνωστοποιήσεις καρδιακών παλμών στο Apple Watch

    Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις γνωστοποιήσεις από την εφαρμογή Καρδιακοί παλμοί στο Apple Watch, για να ειδοποιείστε σε περίπτωση υψηλών ή χαμηλών καρδιακών παλμών και ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

    Γνωστοποιήσεις για υψηλούς και χαμηλούς καρδιακούς παλμούς

    Αν οι καρδιακοί παλμοί σας ανά λεπτό (ΠΑΛ) είναι περισσότεροι ή λιγότεροι από έναν αριθμό που έχετε επιλέξει, ενώ φαίνεται ότι δεν κάνετε κάποια δραστηριότητα για μια περίοδο 10 λεπτών, το Apple Watch μπορεί να σας ειδοποιήσει. Αυτές οι γνωστοποιήσεις είναι διαθέσιμες μόνο στο Apple Watch Series 1 ή σε νεότερα μοντέλα.

    Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις γνωστοποιήσεις καρδιακών παλμών όταν ανοίγετε για πρώτη φορά την εφαρμογή Καρδιακοί παλμοί στο Apple Watch ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή αργότερα από το iPhone:

    1. Στο iPhone, ανοίξτε την εφαρμογή Apple Watch.
    2. Πατήστε την καρτέλα «Ρολόι μου» και στη συνέχεια πατήστε «Καρδιά».
    3. Πατήστε «Υψηλός καρδιακός παλμός» και στη συνέχεια επιλέξτε έναν αριθμό παλμών ανά λεπτό (ΠΑΛ). 
    4. Πατήστε «Χαμηλός καρδιακός παλμός» και στη συνέχεια επιλέξτε έναν αριθμό παλμών ανά λεπτό (ΠΑΛ).

    Μάθετε τι μπορεί να προκαλέσει ένας υψηλός καρδιακός παλμός ή ένας χαμηλός καρδιακός παλμός από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

    Γνωστοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού

    Το Apple Watch θα ελέγχει κατά διαστήματα τον καρδιακό παλμό σας για ακανόνιστο ρυθμό που ενδέχεται να είναι κολπική μαρμαρυγή (κΜ). Οι γνωστοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού είναι διαθέσιμες προς το παρόν μόνο σε ορισμένες χώρες και περιοχές. Μάθετε σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμες οι γνωστοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού.

    Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή (κΜ)

    Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μορφή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Η κολπική μαρμαρυγή συμβαίνει όταν η καρδιά χτυπά με ακανόνιστο μοτίβο. Είναι μια κοινή μορφή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού όπου οι άνω κοιλότητες της καρδιάς δεν είναι συγχρονισμένες με τις κάτω. 

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 2% των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών και το 9% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή. Οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό γίνονται συνηθέστερες στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ορισμένα άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Άλλα άτομα παρουσιάζουν συμπτώματα στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται οι γρήγοροι καρδιακοί παλμοί, το αίσθημα παλμών, η κόπωση ή η δύσπνοια.

    Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι προσωρινή ή συνεχής και τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή συχνά έχουν μια υγιή και δραστήρια ζωή. Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορούν να προληφθούν μέσω της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, της υγιεινής για την καρδιά διατροφής, της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους και μέσω της θεραπείας άλλων παθήσεων που μπορεί να επιδεινώσουν την κολπική μαρμαρυγή. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή θρόμβους αίματος που με τη σειρά τους ενδέχεται να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κολπική μαρμαρυγή με ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τέτοιες επιπλοκές.

    Μάθετε περισσότερα για την κολπική μαρμαρυγή από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

    Πώς λειτουργούν οι γνωστοποιήσεις ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού

    Το Apple Watch θα ελέγχει κατά διαστήματα τον καρδιακό παλμό σας για ακανόνιστο ρυθμό που ενδέχεται να είναι κολπική μαρμαρυγή. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν είστε ακίνητοι ώστε να διασφαλίζεται πιο ακριβής καταγραφή. Ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είστε, θα διαφοροποιείται ο αριθμός των καταγραφών που συλλέγονται κάθε ημέρα και ο χρόνος μεταξύ αυτών των καταγραφών.

    Δείτε εδώ τι χρειάζεστε για να ενεργοποιήσετε τις γνωστοποιήσεις ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού

    • Βεβαιωθείτε ότι οι γνωστοποιήσεις είναι διαθέσιμες στη χώρα ή την περιοχή σας και ότι βρίσκεστε στη χώρα ή την περιοχή στην οποία αγοράσατε τη συσκευή σας. Μάθετε σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμες οι γνωστοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού.
    • Ενημερώστε το iPhone στην πιο πρόσφατη έκδοση του iOS και το Apple Watch στην πιο πρόσφατη έκδοση του watchOS. 
    • Αυτές οι γνωστοποιήσεις είναι διαθέσιμες μόνο στο Apple Watch Series 1 ή σε νεότερα μοντέλα.
    • Αυτές οι γνωστοποιήσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για άτομα που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή.
    • Αυτές οι γνωστοποιήσεις δεν προορίζονται για χρήση από άτομα ηλικίας κάτω των 22 ετών.

    Ενεργοποίηση γνωστοποιήσεων ακανόνιστου ρυθμού

    1. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό στο iPhone και στο Apple Watch σας είναι ενημερωμένο.
    2. Ανοίξτε την εφαρμογή «Υγεία» στο iPhone.
    3. Ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη. Αν δεν σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε διαμόρφωση, πατήστε την καρτέλα «Περιήγηση» και στη συνέχεια επιλέξτε Καρδιά > Γνωστοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού. 
    4. Αφού ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις γνωστοποιήσεις ακανόνιστου ρυθμού στην εφαρμογή Apple Watch στο iPhone: Ανοίξτε την εφαρμογή Apple Watch, πατήστε την καρτέλα «Ρολόι μου» και, στη συνέχεια, επιλέξτε Καρδιά > Ακανόνιστος ρυθμός.

    Τι να κάνετε όταν λάβετε μια ειδοποίηση

    Αν λάβετε μια γνωστοποίηση, αυτό σημαίνει ότι το Apple Watch εντόπισε έναν ακανόνιστο ρυθμό που υποδηλώνει κολπική μαρμαρυγή και τον επιβεβαίωσε με πολλαπλές καταγραφές.

    Αν δεν έχετε διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή από γιατρό, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

    Τι πρέπει να γνωρίζετε

    • Το Apple Watch δεν μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακές προσβολές. Αν αισθανθείτε ποτέ πόνο, πίεση ή σφίξιμο στο στήθος ή οτιδήποτε πιστεύετε ότι υποδεικνύει καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.  
    • Το Apple Watch δεν ελέγχει συνεχώς για κολπική μαρμαρυγή. Αυτό σημαίνει ότι το Apple Watch δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις παρουσίες κολπικής μαρμαρυγής και τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μην λάβουν γνωστοποίηση.
    • Αν δεν αισθάνεστε καλά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ακόμη κι αν δεν λάβετε γνωστοποίηση. Συμπτώματα, όπως οι γρήγοροι ή δυνατοί παλμοί ή το αίσθημα πτερυγισμών, ο ίλιγγος ή η λιποθυμία μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή κατάσταση.  
    • Μην αλλάζετε τη φαρμακευτική αγωγή σας χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
    • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γνωστοποίηση μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού που δεν αποτελεί κολπική μαρμαρυγή.
    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles