19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Έλλειψη θύρας SD; Μήπως φταίνε οι εταιρείες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών;

    macbook-pro-2-thunderbolt-ports

    Όταν πολλοί καταναλωτές, μέσα σε αυτούς και εμείς, μάθανε πως τα νέα MacBook Pro δεν θα έχουν μια θύρα SD κάρτας αισθάνθηκαν το λιγότερο αμήχανα.

    Αυτό γιατί οι SD κάρτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελούν τον γρηγορότερο τρόπο για μεταφέρει κάποιος τα ψηφιακό τους περιεχόμενο από μια κάμερα σε έναν υπολογιστή.

    Στα νέα MacBook Pro πλέον οι χρήστες τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα dongle USB-C σε SD Card. Όχι δεν είναι κανένα τρομερό έξτρα κόστος και αυτοί οι αντάπτορες δεν είναι μεγάλοι και έτσι εύκολα μπορείτε να έχετε έναν στον εξοπλισμό σας. Σίγουρα δεν είναι κάτι ιδανικό αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουμε.

    Πόσο όμως πρέπει να είμαστε εκνευρισμένοι με την Apple για αυτό; Η εταιρείες πίσω από τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είχαν χρόνια για να καινοτομήσουν σε αυτό τον τομέα και απλά απέτυχαν και μάλιστα παταγωδώς.

    Ακόμη και νέα μοντέλα της αγοράς που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουν καινοτομήσει καθόλου σε αυτό τον τομέα. Αντί αυτού έχουμε USB 3.x συνδέσεις που είναι πολύ αργές ή ακόμη χειρότερες επιλογές ασύρματης μεταφοράς. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι επαγγελματίες και όχι μόνο έχουν αναγκαστεί να στηρίζονται στην SD κάρτα.

    Σκεφτείτε να θέλετε να μεταφέρετε 10 GB 4K βίντεο μέσω μιας θύρας USB 2.0 – Απλά δεν το κάνεις. Εν συνεχεία σκεφτείτε πόσο καιρό έχουν γίνει διαθέσιμες οι θύρες USB 3.x; Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι εταιρείες ψηφιακής κάμερας αργούν πάρα πολύ να προχωρήσουν σε κάποια καινοτομία.

    Ο Phil Schiller όπως θα διαβάσετε και σε προηγούμενο άρθρο μας ανέφερε για αυτό το θέμα πως η εν λόγω SD θύρα κάνει ένα μηχάνημα σαν το MacBook να μοιάζει μη αρμονικό και πως αν και το σκεφτήκανε πολύ αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν στην αφαίρεση αυτής της θύρας.

    Δεν μπορούμε να πούμε πως έχει και πολύ άδικο σε αυτό το σημείο. Επίσης να προσθέσουμε πως όσοι χρησιμοποιούν τακτικά SD κάρτες γνωρίζουν πως κάποια στιγμή ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά ενώ παράλληλα κάποιες από αυτές μετά από ένα διάστημα χρήσης μπορεί να μην είναι καν λειτουργικές μιας και έχουν μια ευπάθεια σε φθορές διαφόρων ειδών.

    Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί ο Schiller προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση τονίζοντας πως οι σύγχρονες κάμερες έχουνε δυνατότητες ασύρματης μεταφοράς δεδομένων. Αν κάποιοι από εσάς έχετε δοκιμάσει αυτή την στιγμή αυτή την επιλογή τότε γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως δεν είναι η καλύτερη δυνατή εμπειρία σε καμιά περίπτωση. Δύσχρηστα μενού και αργές ταχύτητες κάνουν τους χρήστες να μην το δοκιμάζουν καν.

    Η ευθύνη βέβαια δεν είναι στην Apple αλλά στις εταιρείες που δημιουργούν αυτές τις κάμερες.

    Ναι υπάρχουν και αυτές που είναι άριστες όπως αυτές της Blackmagic – Cinema Camera αλλά αποτελούν αυτή την στιγμή στην αγορά την εξαίρεση.

    Μην πάτε μακριά η Canon μόλις πρόσφατα συμπεριέλαβε συνδεσμολογία USB 3 στην ναυαρχίδα της που είναι η 5D Mark IV.

    Έχουμε φτάσει λοιπόν σχεδόν στο 2017 και το σίγουρο είναι πως οι εταιρείες ψηφιακής κάμερας πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να αργούν τόσο πολύ στο να ενσωματώνουν τεχνολογίες συνδεσμολογίας και μεταφοράς ψηφιακού περιεχομένου.

    Σίγουρα η απόφαση της Apple θα ξεβολέψει αρκετούς από εμάς αλλά μήπως πρέπει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό να το επωμιστούν οι εταιρείες που κατασκευάζουν κάμερες και όχι η Apple;

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles