Όλες οι καλές εκδόσεις iPhone χρειάζονται ένα χαρακτηριστικό που θα τα ξεχωρίζει. Το iPhone X είχε Face ID. Το iPhone 4 είχε αυτό το μονολιθικό σχέδιο. Το iPhone 13 διέθετε Cinematic Mode για λήψη βίντεο.
Και τώρα το iPhone 14 Pro έχει το Dynamic Island. Ναι, το όνομα είναι το λιγότερο περίεργο…. Αλλά το ίδιο το χαρακτηριστικό φαίνεται εξαιρετικό – μια έξυπνη συγχώνευση υλικού, λογισμικού, μηχανικής και σχεδίασης.
Η Apple δέχθηκε μεγάλη κριτική για την εισαγωγή της εγκοπής για τις μπροστινές κάμερες στις συσκευές της — κυρίως για τα τελευταία και καλύτερα MacBook της, και φυσικά το ίδιο είχε γίνει από το iPhone X και έπειτα.
Η ιδέα πίσω από το notch ήταν να μην παρεμβαίνει πολύ στην OLED οθόνη και για αυτό και τα πλαίσια της συσκευής στα πλάγια μειώθηκαν στο ελάχιστο. Η αλήθεια είναι πως μετά από μερικές ώρες με ένα iPhone με notch κάποιος ξεχνάει την ύπαρξη του.
Αλλά ήταν πάντα ένας συμβιβασμός για τον χρήστη – με όποιον τρόπο κι αν το δει κάποιος και όσο και να το συνηθίσει, αυτός είναι ο νεκρός χώρος της οθόνης δήλωνε παρών.
Με το Dynamic Island, όλα αυτά αλλάζουν. Αυτή την φορά η λειτουργία και η μορφή συνδυάζονται – η νεκρή ζώνη του πρώην notch αποκτά ζωή και αυτό που κάποτε ήταν απλώς μια ανάγκη υλικού μετατρέπεται σε χρήσιμο εργαλείο για τον ίδιο τον χρήστη.
Δείτε την εγκοπή στο iPhone X μέχρι και τα iPhone 13 Pro; Αυτή η μικρή μαύρη αποκοπή φιλοξενεί την μπροστινή κάμερα και τους αισθητήρες Face ID. Στο iPhone 14 Pro, μετακινούνται σε δύο ξεχωριστές εγκοπές που τοποθετούνται ακριβώς κάτω από το επάνω άκρο της οθόνης.
Με τις εγκοπές πλέον ενσωματωμένες στην ίδια την κύρια οθόνη και αποσπασμένες από το περίγραμμα, το τσιπ A16 Bionic (αποκλειστικά για το iPhone 14 Pro) λειτουργεί παράλληλα με το λογισμικό iOS 16 και τους αισθητήρες για να προσθέσει επιπλέον λειτουργικότητα στο Dynamic Island.
Ουσιαστικά γίνεται μια πρόσθετη οθόνη μενού – αυτό το «δυναμικό» μέρος της ονομασίας που αναφέρεται στο πώς μεταμορφώνεται και προσαρμόζεται ανάλογα με το τι κάνετε στο τηλέφωνο τη δεδομένη στιγμή. Το Dynamic Island λειτουργεί σε ολόκληρο το σύστημα, επομένως ανεξάρτητα από την εφαρμογή στην οποία βρίσκεστε, θα προσφέρει λειτουργικότητα με βάση τα συμφραζόμενα, αλλάζει σε μέγεθος και σχήμα ανάλογα με το τι χρειάζεται.
Τι έχουμε δει λοιπόν να κάνει μέχρι τώρα; Έχουμε δει το Dynamic Island να εμφανίζεται όταν συνδέονται τα AirPods, όταν το τηλέφωνο φορτίζεται, όταν γίνεται πληρωμή με Apple Pay και όταν ενεργοποιούνται οι λειτουργίες Do-Not-Disturb. Πατώντας τα εικονίδια με βάση τα συμφραζόμενα εμφανίζονται στη συνέχεια επιλογές που σχετίζονται με αυτά — για παράδειγμα, ένα χρονόμετρο που επεκτείνεται όταν πατηθεί και οι εισερχόμενες κλήσεις απλώνονται σε ένα banner για να εμφανιστεί η ταυτότητα καλούντος και μια εικόνα επαφής.
Η πιο εκτεταμένη χρήση του Dynamic Island επιδείχθηκε επίσης. Το λογότυπο Face ID επεκτάθηκε σε ένα μεγαλύτερο τετράγωνο γύρω από το Dynamic Island όταν επεξεργαζόταν ένα πρόσωπο κατά τη διάρκεια της έκθεσης εκδήλωσης και το εξώφυλλο του άλμπουμ της Apple Music και οι λεπτομέρειες του κομματιού επεκτάθηκαν σε ένα banner όταν το πατούσαν. Αυτό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο είναι ότι, καθώς πρόκειται για μια δυνατότητα πολλαπλών συστημάτων, θα μπορείτε να κάνετε τροποποιήσεις σε ρυθμίσεις και λειτουργίες που σχετίζονται με εφαρμογές και όχι την εφαρμογή κύριας εστίασης, χωρίς να αφήσετε αυτό στο οποίο είστε ενεργοί εκείνη τη στιγμή.
Όλα αυτά πριν δούμε τι θα μπορούν να κάνουν οι εφαρμογές τρίτων με το Dynamic Island. Το χαρακτηριστικό είναι συναρπαστικό λοιπόν όπως και να το δει κάποιος.
Είναι μια κλασική κίνηση της Apple – δεν είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί ένα σημείο σε σχήμα χαπιού στην οθόνη για αισθητήρες στέγασης και υλικό. Αλλά αντί να είναι φέρει πρώτη ένα χαρακτηριστικό, ο στόχος της Apple είναι να είναι η καλύτερη και με την πιο αξιοποιήσιμη λύση. Κλασσική κίνηση λοιπόν και νοοτροπία της Apple εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Και το Dynamic Island είναι η πιο έξυπνη χρήση που έχουμε δει από κομμένη κάμερα και αισθητήρα μέχρι τώρα.
Λειτουργεί επίσης ως ένα εξαιρετικό αναγνωριστικό για το ίδιο το τηλέφωνο. Το iPhone 13 και το iPhone 13 Pro έμοιαζαν, τουλάχιστον από το εξωτερικό τους. Αλλά δεν θα παραγνωρίσουμε το iPhone 14 και το iPhone 14 Pro χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό. Θα ενισχύσει το «FOMO» για τους κατόχους iPhone 14 και θα βοηθήσει την Apple να δικαιολογήσει τους δελεαστικούς χρήστες προς τη συσκευή της με την υψηλότερη τιμή.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube