Πριν το τέλος του χρόνου η Apple είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια δραματική αλλαγή στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών της. Ένα βήμα πολύ μεγάλο και σίγουρα σημαντικό που θα οδηγήσει τις εξελίξεις στους προσωπικούς υπολογιστές.
Γιατί η Apple κάνει αυτή την κίνηση
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες η Apple έκανε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις φέρνοντας στα Mac νέες και διαφορετικές αρχιτεκτονικές στα chips που ενσωματώνουν.
Σε καμία άλλη πλατφόρμα δεν έχει γίνει ξανά κάτι τόσο επιτυχημένο και συνάμα πολύπλοκο και σε τόση μεγάλη κλίμακα. Τα Mac από τους Motorola 68000 το 1980 περάσαν στα PowerPC την δεκαετία του 90 και εν συνεχεία στους Intel x86 το 2000.
Κάθε μια από αυτές τις αλλαγές χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο hardware υποστήριξης καθώς επίσης και η αντίστοιχη συμβατότητα στο λογισμικό τόσο για τους χρήστες όσο και για τους προγραμματιστές των εφαρμογών. Όταν η Apple έκανε την αλλαγή από το PowerPC στις αρχές του 90 άλλες πλατφόρμες εκείνης της εποχής κάνανε κάτι αντίστοιχο όπως η Microsoft με τα Windows NT, η IBM με το OS/2 και άλλες εταιρείες όπως η Amiga.
Η μοναδική ικανότητα της Apple να ολοκληρώσει αυτή την μετάβαση με επιτυχία ήταν σημαντικό βήμα την στιγμή που οι υπόλοιπες εταιρείες στις δικές τους προσπάθειες αντιμετώπιζαν πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα. Η δυσκολία ενός τέτοιο εγχειρήματος σίγουρα δείχνει πόσο σύνθετες ενέργειες πρέπει να γίνουν που κρύβουν επίσης και μεγάλο ρίσκο.
Η κίνηση της Apple να πάει κατόπιν στην Intel μια δεκαετία μετά ήταν μια άριστη στρατηγική κίνηση μιας και έδωσε την δυνατότητα στην Apple να μπει σε νέες αγορές και να εξαπλώσει την πλατφόρμα του Mac δραματικά. Η Apple είχε ήδη την εμπειρία τέτοιων μεταβάσεων κάτι το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για αυτή της την απόφαση και την εκκίνηση των ενεργειών αυτών το 2006.
Η μεταφορά σε επεξεργαστές της Apple έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία
Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι κέρδη θα έχει η Apple από την νέα αλλαγή αυτή στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών της αρχής γενομένης από φέτος φέροντας έναν δικό της σχεδιασμό αντί να αγοράζει έτοιμα chips που προορίζονται για PC.
Αρχικά να τονίσουμε πως η εργασίες για τα “System on Chip” της Apple έχουν ξεκινήσει από το 2008 με πρώτο αποτέλεσμα των A4 επεξεργαστή που είδαμε στο iPhone 4, στο πρώτο iPad αλλά και στην πρώτη Apple TV.
Το 2016 η Apple ξεκίνησε να πουλάει Mac με ενσωματωμένο το T1 δικό της SoC chip έτσι ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την Touch ID ασφάλεια και να μπορεί να προσφέρει μια διαχείριση συστήματος και χαρακτηριστικά που έφερναν μια πρώτη αλλά σημαντική διαφοροποίηση από τα Intel PCs. Ακόμη και πριν το Τ1 chip η Apple είχε μια δική της SMC συνδεσμολογία για να διαχειρίζεται την ενέργεια στα Mac καθώς και την φόρτιση τους και πολλά ακόμη.
Από το 2017 τα νέα Macs έχουν ακόμη ένα πιο εξελιγμένο T2 SoC. Αυτό το 64-bit chip έχει αναλάβει τα πάντα από την κρυπτογράφηση του δίσκου μέχρι και την επεξεργασία εικόνων ενώ έφερε δυνατότητες όπως αυτές των iPad Sidecar και Hey Siri. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε πως τα τελευταία T2 Macs ουσιαστικά ήταν Apple Silicon Macs με έναν Intel επεξεργαστή έτσι ώστε να υπάρχει μια x86 συμβατότητα στο λογισμικό και όχι κάτι περισσότερο.
Πώς τα Macs απέκτησαν εξάρτηση από την Intel
Τα Intel Macs αυτή την στιγμή χρησιμοποιούν την ίδια Intel x86 αρχιτεκτονική όπως τα PCs που έχουν Windows ή τα Linux συστήματα. Επίσης τα Intel chips στα Macs κάνουν εύκολη την διαδικασία εγκατάστασης Windows σε αυτά ή την χρήση τους ως Linux servers.
Αυτός ο κοινός παρονομαστής και αυτή η συμβατότητα ήταν από τους βασικούς λόγους που η Apple πήγε για πρώτη φορά στους Intel επεξεργαστές πίσω το 2006.
Η πλατφόρμα που έχτισε η Apple
Μια σημαντική αλλαγή ξεκίνησε να συμβαίνει μετά της παρουσίαση των πρώτων Intel Macs το 2006 από τον Steve Jobs. Τον επόμενο χρόνο η Apple λανσάρισε το iPhone και έπειτα το iOS iPad tablet της το 2010.
Την επόμενη δεκαετία το iOS, που είναι βασισμένο στο macOS, γιγαντώθηκε και αντικειμενικά σε επίδραση ξεπέρασε τις πλατφόρμες των Windows, Linuc και ChromeOS. Επίσης και αυτό είναι 100% σίγουρο, έκανε μια έκρηξη στην mobile αγορά.
Αυτή λοιπόν η τόσο σημαντική Apple πλατφόρμα δεν χρειάστηκε Intel επεξεργαστές για να γίνει αυτό που έγινε. Οι πωλήσεις των iPad άμεσα οδήγησαν στην εταιρεία στην κορυφή της αγοράς των tablers και έτσι από εκεί στην κορυφή της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών. Όλα αυτά την στιγμή που οι ανταγωνιστές κάναν τα πάντα για να αποδείξουν πως το iPad δεν είναι κάτι περισσότερο από μια συσκευή αναπαραγωγής media.
To iPad και το iPhone ήταν τα καινοτόμα εκείνα προϊόντα που μπορούσαν να ανταγωνιστούν ήδη υπάρχον, πιο σύνθετα και πιο ακριβά συστήματα.
Παρά τις προσπάθειες της Microsoft να παρουσιάσει τα mobile Windows, τις Intel να καθιερώσει τα mobile x86 chips σε Linux και Android αλλά ακόμη και της Google με τα Chrome PCs, καμία δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάτι τόσο επιτυχημένο και συνάμα εμπορικό.
Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν κατάφερε να έχει την επιτυχία της Apple πολύ απλά γιατί κανένας δεν κατάφερε να αντιγράψει αυτό που έκανε. Ακόμη και το ChromeOS δεν πέτυχε τον βαθμό υιοθέτησης που θα ήθελαν στην Google και ειδικά εκτός Αμερικής.
Σε ότι αφορά δε την Android πλατφόρμα ο κατακερματισμός της και τα δικαιώματα σε διαφορετικούς κατασκευαστές μείωσαν την αξία της ενώ παράλληλα ανέδειξαν την ανάγκη για έναν βιομηχανικό στάνταρ αυτό της ARM αρχιτεκτονικής.
Επειδή η Apple χρησιμοποιούσε ήδη ARM chips στις iOS συσκευές της κέρδισε πολλά από την παραπάνω ανάγκη που δημιουργήθηκε σε ένα βιομηχανικό πλαίσιο που αφορούσε τα πάντα, από εργαλεία λογισμικού σε complilers.
Έτσι λοιπόν ενώ τα Macs απολάμβαναν τα πλεονεκτήματα της Intel αρχιτεκτονικής με την Apple να προσφέρει την διαφοροποίηση σε αυτά μέσω του macOS, την ίδια στιγμή οι πωλήσεις των mobile συσκευών της Apple έδειχναν την πρόοδο που είχε κάνει η Apple στην ARM αρχιτεκτονική chips.
Η διαφορά ήταν πως για την Intel desktop x86 αρχιτεκτονική η Apple είχε μια πλατφόρμα που δεν όριζε την εξέλιξη της και έπρεπε να πληρώνει δικαιώματα ενώ από την άλλη με την ARM αρχιτεκτονική η Apple μπορούσε να δημιουργήσει κάτι εντελώς δικό της με τον ίδιο τρόπο που έκανε και στο λογισμικό της.
Τα επόμενα βήματα
Φέρνοντας τις μελλοντικές γενιές Macs στους δικούς της επεξεργαστές η Apple μπορεί να κερδίζει από παράλληλες αγορές προσθέτοντας την δική της αξία σε αυτές. Και άλλοι ανταγωνιστές προσπάθησαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο αλλά δεν τα κατάφεραν.
Τόσο η Samsung όσο και LG προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις δικές τους πλατφόρμες λογισμικού με τα Tizen και webOS. Πάρα αυτά όμως και εκτός μικρών αγορών σε smart TVs και watches το Android κατάφερε να μπλοκάρει την εξέλιξη τους.
Το Android θεωρητικά θα ένωνε την βιομηχανία απέναντι στην Apple. Αντί αυτού όμως κλείδωσε τις άδειες με αποτέλεσμα όσοι τις χρησιμοποιούσαν να μην μπορεί να καινοτομήσουν στις προσπάθειες που έκαναν με τις δικές τους πλατφόρμες λογισμικού.
Σε διαφορετική κατεύθυνση η Microsoft έκανε πολλές προσπάθειες να μεταφέρει τα Windows PCs και τις mobile συσκευές της από την Intel σε ARM. Η εταιρεία όμως δεν είχε την ικανότητα της Apple να μεταφέρει μια ολόκληρη πλατφόρμα στο σύνολο της σε μια νέα αρχιτεκτονική επεξεργαστών και αυτό γιατί η πλειοψηφία της Windows πλατφόρμας αφορά PC εταιρείες που πληρώνουν δικαιώματα στην Microsoft.
Τα πλεονεκτήματα της κίνησης της Apple
Η αλλαγή από τα Intel x86 chips σε επεξεργαστές SoCs σχεδιασμού της Apple θα κάνει τα Macs να χάσουν κάποια από την hardware συμβατότητα που είχαν αποκτήσει πίσω το 2006. Δύο πράγματα έχουν αλλάξει όμως από τότε.
Πρώτο η ανάγκη για ένα Mac να τρέξει Windows έχει πέσει δραματικά για τους περισσότερους χρήστες. Επιπλέον η ίδια η Microsoft έχει δώσει μια δυνατότητα του να τρέξουν τα Windows σε ARM αρχιτεκτονικές.
Παράλληλα τα Apple Silicon Macs θα έχουν την δυνατότητα να τρέχουν ARM λογισμικό το οποίο έχει δημιουργηθεί για το iOS με όλα τα πλεονεκτήματα που φέρνει αυτό τόσο για την ίδια την Apple όσο και για τους τρίτους προγραμματιστές.
Η Apple χρησιμοποιώντας τα δικά της silicon σχέδια παντού η Apple θα αναβαθμίσει τόσο τα Macs αλλά θα φέρει και νέες τεχνολογίες σε άλλα προϊόντα της την ίδια στιγμή.
T2 Apple Silicon
Η Apple έχει καταφέρει πολλούς από τους στόχους αυτής της μετάβασης φέροντας σημαντικά κομμάτια των A series επεξεργαστών της στα Macs μέσω του T2 chip.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και αντικαθιστώντας τους Intel επεξεργαστές με τις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών η Apple μπορεί να πάει τα Macs σε μια νέα κατεύθυνση αφήνοντας πίσω τα PCs με τον ίδιο τρόπο που το iPad άφησε πίσω του τα Android tablets ή ακόμη και φέρνοντας μια καινοτομία παρόμοια με αυτή του iPhone που επηρέασε ακόμη και τις Android συσκευές.
Τα T2 Apple chips έφεραν μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά στα Macs όπως τα Touch ID, SideCar, Touch Bar και Hey Siri.
Την ίδια στιγμή και τα τελευταία 10 χρόνια τα Macs έχουν μείνει πίσω εξαιτίας της x86 Intel αρχιτεκτονικής. Είναι πλέον η κατάλληλη εποχή τα Macs να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά, πιο ισχυρά στα γραφικά και γενικότερα να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία.
Να τονίσουμε εδώ πως η 5nm αρχιτεκτονική της TSMC είναι κατά πολύ πιο μπροστά από την 10nm αρχιτεκτονική της Intel και των 10ης γενιάς Ice Lake x86 chips.
Η απώλεια για την Intel θα είναι σημαντική μιας και η Apple αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες της που είναι και τεχνολογικά τόσο απαιτητικοί. Με την Microsoft και άλλους PC κατασκευαστές να μεταφέρουν κάποια από την παραγωγή τους σε εναλλακτικούς κατασκευαστές chips η Intel x86 πλατφόρμα θα δεχθεί τα επόμενα χρόνια σημαντικά πλήγματα σε όλα τα επίπεδα.
Να θυμηθούμε επίσης πως ήταν η Intel που ξεκίνησε τις διαδικασίες με τους PC κατασκευαστές στην δημιουργία λεπτών notebooks που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν το MacBook Air της Apple.
Με την Intel να μην μπορεί να βοηθήσει τους PC ανταγωνιστές να αντιγράψουν την δουλειά της Apple είναι πολύ πιθανό να δούμε τα Macs να ξεπερνούν τα PCs με τον ίδιο τρόπο που τα iPads έκαναν στην tablet αγορά ή με το Apple Watch που άφησε πίσω του άλλα smartwatches.
Αυτό θα είναι σημαντικό γιατί τα PCs κάτω από τον έλεγχο της Intel δεν κατάφεραν να προχωρήσουν τόσο πολύ όσο οι mobile συσκευές. Η κίνηση αυτή της Apple επίσης μπορεί να οδηγήσει και άλλες εταιρείες να δοκιμάσουν νέους τρόπους αντί να παρουσιάζουν PC γύρω από την Intel πλατφόρμα που θα τρέχουν το Microsoft OS.
Αν δεν καταφέρουν να ανταγωνιστούν την Apple σε αυτό το νέο καθεστώς που δημιουργεί η εταιρεία στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών τότε πραγματικά οι Mac πωλήσεις θα σημειώσουν πάρα πολύ σημαντικές πωλήσεις και θα καλύψουν πολλαπλές κατηγορίες χρηστών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
*Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed