Όχι δεν θα κάνουμε ανάλυση κώδικα μέσω του Xcode, απλά θα δώσουμε κάποιες χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για την σχεδίαση εφαρμογών στο νέο αυτό gadget της Apple. Όπως έχουμε αναφέρει σε αρκετά από τα προηγούμενα άρθρα μας, το Apple Watch θα ξεκινήσει την κυκλοφορία του στις 24 Απριλίου, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι developers και οι designers εργάζονται πυρετωδώς για την δημιουργία εφαρμογών για το πρώτης γενιάς Apple Watch.
Αν και οι περιορισμοί είναι αρκετοί για τον σχεδιασμό εφαρμογών για το Apple Watch, αν και οι περισσότερες εφαρμογές θα συνεργάζονται με αντίστοιχες εφαρμογές στο iPhone μας, σίγουρα υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει ένας developer κατά την διαδικασία δημιουργίας εφαρμογών για το νέο smart watch. Προσωπικά, έχω δοκιμάσει αρκετά από τα υπάρχοντα smart watches τα οποία υπάρχουν στην αγορά και έχω πάρει μια γεύση για το πως λειτουργούν μέχρι τώρα αρκετά από αυτά. Από την άλλη, αν και δεν έχουμε ακόμα δοκιμάσει το Apple Watch, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων που βρέθηκαν στο Spring Forward Event, η εμπειρία χρήσης ήταν πάρα πολύ καλή, ενώ συγκεκριμένα ανέφεραν πως κάποιες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιήσαν μετά το event στα Apple Watch, τους έκαναν μεγάλη εντύπωση, καθώς ήταν εφαρμογές που είχαν ήδη δοκιμαστεί στα εργαστήρια της Apple. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το Apple Watch στο Spring Forward Event. Μετά από πολύ συζύτηση με έμπειρους και έξυπνους ανθρώπους που ασχολούνται με το app development και μας ανέφεραν πως αν κάποιος ξεκινήσει να σχεδιάζει εφαρμογές θα πρέπει να προσέξει τα εξής σημαντικά σημεία:
1. Σχεδιασμός εφαρμογών με περισσότερο σκοτεινά χρώματα
Η οθόνη του Apple Watch πιστεύουν πολλοί πως είναι οθόνη OLED. Αντίθετα με την LCD, η OLED είναι μία οθόνη η οποία είναι ενεργειακά αποδοτική και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια προβολής πιο σκοτεινών χρωμάτων, και πολύ περισσότερο του μαύρου. Παράλληλα, το ‘βάθος’ της οθόνης σε συνδυασμό με τα μαύρα bezels δίνει μια πολύ ωραία αίσθηση χρήσης δίνοντας την εντύπωση μιας καλύτερης χρήσης εφαρμογών και λειτουργιών. Ακόμα και το human interface guidelines της ίδιας της Apple το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ, αναφέρει πως καλό είναι να χρησιμοποιείται το μαύρο χρώμα ως κύριο background.
2. Κρατήστε υψηλά την αντίθεση (στην εμφάνιση της εφαρμογής)
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Apple Watch δεν είναι ίδιο με το iPhone το οποίο θα το βγάλουμε από την τσέπη μας και θα το χρησιμοποιήσουμε αλλά θα πρέπει να είναι μια συσκευή η οποία θα μπορεί να μας δώσει άμεσα τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, χωρίς να μας παίρνει πολύ ώρα να διακρίνουμε το τι γράφει η οθόνη του ρολογιού μας. Αυτό σημαίνει πως το οτιδήποτε εμφνανίζεται στην οθόνη θα πρέπει να είναι δυνατό να διαβάζεται εύκολα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει υψηλή αντίθεση. Σε μαύρο background, το φωτεινό κείμενο θα φαίνεται καθαρό και τα πιο φωτεινά χρώματα θα μπορούν να ξεχωρίζουν. Ακόμα και να χρειάζεται να δείτε μόνο την ώρα -μια διαδικασία που θα πάρει μόνο 2-3 δευτερόλεπτα- τότε ακόμα και αυτό θα πρέπει να φαίνεται πεντακάθαρα στην οθόνη του ρολογιού. Επομένως, το οτιδήποτε θα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό και να μπορεί να διαβαστεί μόνο ‘με ένα βλέφαρο’.
3. Κάντε την εφαρμογή σας διακριτική
Όταν μία συσκευή είναι οικεία προς το χρήστη, οι αλληλεπιδράσεις που θα πρέπει να έχει με τον κάθε χρήστη θα πρέπει να είναι αρκετά σημαντική, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση ρισκάρει το να στρέψει τις ειδοποιήσεις σε ενοχλητικές παρεμβάσεις κάθε λίγο και λιγάκι. Επομένως, όταν μία συσκευή είναι φανερή στους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας, θα πρέπει να είναι και αρκετά διακριτική. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ρισκάρει το να στρέψει την οποιαδήποτε είδους πληροφορία σε ενόχληση, τόσο στον ίδιο τον χρήστη όσο και στους γύρω ανθρώπους.
Με άλλα λόγια, μία σύντομη ματιά οποιουδήποτε άλλους εκτός από εσας στην οθόνη του ρολογιού σας δεν θα πρέπει να προδίδει τις προθέσεις σας για κάποιο άλλο άτομο, να προδίδει τα διάφορα social hashtag τα οποία έχετε κάνει follow ή ακόμα να προδίδει κάτι ακατάλληλο (για κάποιες περιστάσεις) όταν βρίσκεστε σε ένα meeting ή σε κάποιο δείπνο με άλλα στελέχη της εταιρείας σας.
4. Κρατήστε όσο το δυνατό πιο σύντομες τις πληροφορίες που θα εμφανίζει η εφαρμογή
Το Apple Watch έχει μία μικρή οθόνη, κάνοντας το ιδανικό για την γρήγορη και σύντομη ανάγνωση πληροφοριών. Το ίδιο όμως μπορεί να γίνει και μη ιδανικό όταν θα χρειαστεί να διαβάσουμε μακροσκελής πληροφορίες ή σημειώσεις. Παρομοίως, το βάρος του να κρατάμε το χέρι μας σε όρθια στάση παραπάνω από ένα λεπτό μπορεί να μας προκαλέσει και δυσφορία.
Επομένως, θα πρέπει να φαίνονται τα πιο σημαντικά γεγονότα και πληροφορίες πρώτα, ενώ σε περίπτωση που θέλουμε να διαβάσουμε περισσότερα θα πρέπει να κάνουμε tap πάνω στην οθόνη, ή να χρησιμοποιήσουμε την λειτουργία handoff σε περίπτωση που θέλουμε να διαβάσουμε κάτι πιο ουσιαστικό και για περισσότερο χρόνο στο κινητό μας.
5. Κρατήστε την εφαρμογή σας συνεπής
Οι λειτουργίες looks και glances είναι αντίστοιχα κατάλληλες για διαφορετικό τύπο πληροφοριών. Η λειτουργία looks είναι κατάλληλη για την εμφάνιση προσωρινών ειδοποιήσεων ενώ το glances μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εμφάνιση πιο επίμονων ειδοποιήσεων. Αν θέλετε κάτι προσωρινό, τότε χρησιμοποιήστε το looks. Αν θέλετε κάτι πιο επίμονο, τότε χρησιμοποιείστε το glances.
6. Κρατήστε την εφαρμογή σας απλή
Σύμφωνα με τα όσα ήδη αναφέραμε πιο πάνω, το πιο σημαντικό ίσως που πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή που θα σχεδιάσετε θα πρέπει να είναι επίσης απλή, εκτός όλων των άλλων. Δεν είναι απαραίτητο να ενσωματώσετε όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία σκέφτεστε, καθώς ίσως την κάνουν κουραστική στο τέλος. Καλό είναι να ενσωματώσετε τα πιο σημαντικά από αυτά τα χαρακτηριστικά.
Συμβουλή: Οι κανόνες είναι για να τους απορρίπτουμε
Μην ξεχνάμε και αυτή την έκφραση πολλές φορές. Παραπάνω δεν σας παραθέσαμε κάποιους κανόνες, αλλά κάποιες συμβουλές και πρακτικές για την δημιουργία εφαρμογών για το Apple Watch. Αλλά μην ξεχνάτε επίσης, πως εκτός από αυτά που είπαμε, μπορείτε να χαράξετε μια δική σας πορεία η οποία θα ανεβάσει την εφαρμογή σας πολύ ψηλά. Εξαρτάται πάντα -βέβαια- από το είδος της εφαρμογής και το που απευθύνεται. Για αυτό, go for it και κάνετε κάτι δικό σας χωρίς όρια και περιέργιες.
Και μην ξεχνάτε, η 24η Απριλίου δεν είναι μακρυά. Για αυτό στρωθείτε στην δουλειά και ευχόμαστε με το καλό, κάθε επιτυχία σε όλους.