Πρώην υπάλληλος της Apple αντιμετωπίζει 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο $250Κ

0
735

Το United States Federal Bureau of Investigation ή αλλιώς FBI απέδωσε βαριά τιμωρία σε πρώην υπάλληλο της Apple, τον Xiaolang Zhang, για το γεγονός ότι έκλεψε μυστικά της εταιρείας.

Ο Zhang είχε προσληφθεί από την Apple τον Δεκέμβριο του 2015 για να δουλέψει στο Project Titan εστιάζοντας τόσο στο λογισμικό όσο και στο hardware τον αυτόνομων οχημάτων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ποινή υπάρχει στο Northern District Court της California. Ο Zhang πιο συγκεκριμένα ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και των τεστ πλακετών που ανέλυαν δεδομένα αισθητήρων.

Τον Απρίλιο του 2018 ο Zhang πήρε άδεια για την γέννηση του παιδιού του και επισκέφτηκε την Κίνα εκείνη την περίοδο. Λίγο μετά ο υπεύθυνος προσωπικού που είχε στην Apple ανέφερε πως θα έφευγε από την εταιρεία και θα πήγαινε μόνιμα στην Κίνα να δουλέψει στην XMotors, μια Κινεζική εταιρεία που εστιάζει στην τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων.

Ο υπεύθυνος προσωπικού του στην Apple αισθάνθηκε πως κάτι περίεργο συνέβαινε. Αυτό έκανε την ομάδα ασφαλείας της Apple να ξεκινήσει έρευνα στις ενέργειες που έκανε και στις Apple συσκευές του που παρέδωσε στην εταιρεία όταν έφυγε από αυτή.

Η Apple αντιλήφθηκε πως είχε πολύ ύποπτη συμπεριφορά ειδικά μιας και είχε πρόσβαση σε πρωτότυπες συσκευές της εταιρείας.

Βίντεο ασφαλείας έδειξε πως ο Zhang είχε επισκεφτεί το campus της Apple στις 28 Απριλίου και μπήκε στα εργαστήρια της εταιρείας όπου γίνεται έρευνα πάνω στα αυτόνομα οχήματα. Βάση των δραστηριοτήτων του εκεί ανακαλύφτηκε πως έκανε λήψεις αρχείων ενώ έφυγε με ένα hardware κουτί από εκεί.

Ο ίδιος τελικά παραδέχτηκε στο FBI πως έκανε λήψη τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων από την Apple στο laptop της γυναίκας του και έτσι αυτό οδήγησε στην σύλληψη του στις 7 Ιουλίου. Το FBI από την πλευρά του ανέφερε πως το 60% των δεδομένων που έκανε λήψη σε αυτό το laptop ήταν προβληματικά ενώ όλες οι πληροφορίες ήταν πάρα πολύ τεχνικές με σχεδιαγράμματα, αναφορές και εγχειρίδια.

Ο Zhang έτσι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 χρόνων και $250,000 πρόστιμο.

Η Apple ανέφερε για την υπόθεση αυτή:

“Η Apple λαμβάνει πολύ σοβαρά μέτρα για την προστασία των δεδομένων και των προσωπικών δικαιωμάτων της. Δουλεύουμε μαζί με τις αρχές στον εν λόγο θέμα και κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι της υπόθεσης αυτής να έχουν τις αντίστοιχες ποινές για τις ενέργειες τους”