Samsung Galaxy Fold vs. Huawei Mate X — Είναι τα foldables το μέλλον;

0
784

H Samsung μας παρουσίασε το Galaxy Fold. Η Huawei το Mate X. H Oppo ένα παραπλήσιο Mate X και η Xiaomi κάνει tease την δική της πρόταση.

Και επίσημα λοιπόν πλέον ξεκινάει η εποχή των Foldables!!!

H αλήθεια είναι πως όλη αυτή η κατάσταση αυτή την στιγμή σε αυτή την νέα κατηγορία smartphones μας αρέσει ιδιαίτερα. Είμαστε στις πρώιμες μέρες που οι συσκευές αυτές είναι τόσο nerdy που κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το πόσο χρηστικές είναι, τι κάνουν και το όλο εγχείρημα είναι ένα μεγάλο πείραμα από τις ίδιες τις εταιρείες μέχρι και τους τελικούς καταναλωτές.

Η Apple ποτέ δεν λαμβάνει μέρος σε τέτοιες πρώιμες καταστάσεις. Η εταιρεία προτιμάει να δοκιμάζει τις πρωτότυπες λύσεις της στα χέρια του δικού της προσωπικού και εσωτερικά της εταιρείας. Παράλληλα κάθονται πίσω και παρακολουθούν μαθαίνοντας παράλληλα από τις αντιδράσεις των καταναλωτών για το οτιδήποτε τόσο καινοτόμο κάνει την εμφάνιση του στην αγορά.

Με αυτό τον τρόπο η Apple αναγνωρίζει τα προβλήματα μιας νέας κατηγορίας και εν συνεχεία προσπαθεί να βρει τρόπους να τα λύσει έτσι ώστε όταν παρουσιάσει την δική της πρόταση αυτή να είναι διαφορετική.

Μετά την έλευση ενός προϊόντος από την Apple σε μια νέα κατηγορία έπειτα έχουμε μια ομαλότητα από όλους τους κατασκευαστές σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά αλλά και τον σχεδιασμό. Το είδαμε αυτό τόσο με το iPhone, όσο και με τα iPad και Apple Watch.

Μέχρι όμως η Apple να κάνει την δική της κίνηση και αρχικά τα πάντα κυριολεκτικά είναι στο τραπέζι και από όλους.

Samsung Galaxy Fold

Η κίνηση της Samsung στην κατηγορία των foldables μας έφερε το Galaxy Fold. Με έναν κλασικό σχεδιασμό για αυτή την κατηγορία μιας και μοιάζει με ένα βιβλίο και ακολουθεί την ίδια λειτουργική σκέψη.

Το γεγονός πως πρέπει να το ανοίξεις για να έχεις πρόσβαση στην οθόνη σημαίνει πως η foldable οθόνη είναι προστατευμένη όταν είναι κλειστεί. Κάτι ιδιαίτερα καλό μιας και αυτές η πρώτης γενιάς συσκευές έχουν πλαστικές οθόνες.

Ναι, αυτές οι συσκευές δεν έρχονται με Gorilla Glass που μπορεί να είναι ευλύγιστο χωρίς να σπάει και έτσι αυτές οι νέες οθόνες είναι άγνωστο πως θα ανταποκριθούν σε γρατσουνιές και άλλες αμυχές κατά την καθημερινή χρήση.

Το Galaxy Fold λοιπόν δίνει την αίσθηση μιας συσκευής που θέλει να προστατέψει τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά της αλλά που σίγουρα χάνει στην προσπάθεια αυτή την εργονομία και την εμφάνιση εξαιτίας και του όγκου που έχει η συσκευή όταν παραμένει κλειστεί.

Huawei Mate X

Η Huawei ακολούθησε το ακριβώς αντίθετο μονοπάτι από την Samsung για την δική της foldable επιλογή. Οι οθόνες τόσο η εμπρόσθια όσο και στο πίσω μέρος δεν έχουν καμία απολύτως κάλυψη με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία τους.

Κερδίζει στην ευχρηστία όμως μιας και ο χρήστης δεν ανησυχεί για εφαρμογές που αλλάζουν οθόνη. Ξεκινάει μια εφαρμογή στην phone mode επιλογή και στην μικρή οθόνη και με άνεση πάει στην tablet mode οθόνη αναδιπλώνοντας εξωτερικά την συσκευή με την εφαρμογή να καταλαμβάνει πλέον τον μεγαλύτερο χώρο που τις δίνετε. Η Google έχει κάνει αυτή την τεχνολογία διαθέσιμη εδώ και πολύ καιρό αλλά ελάχιστοι ήταν οι προγραμματιστές που ασχολήθηκαν μαζί της. Η νέα foldable κατηγορία όμως ίσως να το αλλάξει αυτό.

Στην περίπτωση της Huawei δεν χρησιμοποιείται όλο τo πλάτος σε μια εφαρμογή.

Το τώρα και το αύριο

Με βάση και τα βίντεο που ενσωματώσαμε παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε πως η πρόταση της Samsung είναι πιο συνθέτη αλλά αυτό σημαίνει πως είναι και πιο πρακτική; Από την άλλη η λύση της Huawei είναι πιο όμορφη αλλά κάνει πολλούς συμβιβασμούς;

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στα παραπάνω. Και οι δύο εταιρείες αλλά και οι υπόλοιπες που θα παρουσιάσουν κάτι ανάλογο έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους ξεκινώντας από τα βασικά του πως να κάνουν αυτές τις οθόνες πιο ανθεκτικές και παίρνοντας στα πιο σύνθετα όπως η διεπαφή του χρήστη ή τις τσακίσεις λιγότερο ορατές από τον χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ιδέα πίσω από αυτές τις συσκευές έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Χρησιμοποιείς το smartphone σου ενώ είσαι εν κίνηση και όταν σταματήσεις το αναδιπλώνεις και γίνεται άμεσα ένα tablet για να δουλέψεις πιο άνετα, ή να δεις κάποια ταινία ή να παίξεις κάποιο παιχνίδι.

Θα δούμε περισσότερες foldable συσκευές φέτος. Ανάλογα μάλιστα το πόσο γρήγορα θα εξελιχτεί αυτή η κατηγορία ίσως δούμε και κάτι από την ίδια την Apple στο άμεσο μέλλον.

Όπως είπαμε και μιας και μιλάμε για την Apple η εταιρεία θα πρέπει πρώτα να είναι ικανοποιημένη με το hardware μιας τέτοιας συσκευής και να έχει λύσει τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω. Ένα από τα μεγάλα χαρτιά της Apple είναι το λογισμικό της μιας και έχει έναν τεράστιο κατάλογο universal εφαρμογή για iPhone και iPad εδώ και πάρα πολλά χρόνια.