Mega Roundup: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε το iPhone 5S

0
365

1

Η Apple εδώ και 2 μήνες έχει ρίξει στην αγορά την συσκευή που θα αντικαταστήσει το iPhone 5 (H διάθεση του σταματάει από την αγορά εξαιτίας του iPhone 5C).

Εξωτερικά υπάρχουν ελάχιστες διαφορές από τον προκάτοχο του μιας και ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική γραμμή του iPhone 5 ενώ για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμο σε 3 χρώματα αυτά του ασημί, χρυσού και γκρι (αντικαταστάτης του μαύρου χρώματος που είχαμε στο iPhone 5)

Design και Διαστάσεις 

tech-apple-iphone-5s-handset-7

Ο εξωτερικός σχεδιασμός ακολουθεί τις λεπτές γραμμές του iPhone 5 και είναι πανομοιότυπος. Η οθόνη παραμένει στις 4 ίντσες ενώ οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι ακριβώς οι ίδιες με τον προκάτοχο του. Το πάχος του είναι στα 7.6 mm και το βάρος του στα 112 γραμμάρια. Αν ψάχνουμε να βρούμε τρανταχτή διαφορά με το iPhone 5 αυτή βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του με το νέα ανασχεδιασμένο home button που είναι από κατεργασμένο βιομηχανικά ζαφείρι και που περιβάλετε από έναν ασημί δακτύλιο από ατσάλι και που στο κάτω μέρος του βρίσκεται ο νέος και καινοτόμος αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Επεξεργαστής 

409666

Στην καρδιά του iPhone 5S βρίσκουμε τον νέο A7 επεξεργαστή της Apple που για πρώτη φορά είναι 64-bit ενώ έχει την δυνατότητα να υποστηρίζει και τις τρέχουσες 32-bit εφαρμογές.

Η Apple τον χαρακτήρισε ως ένα άλμα μπροστά και όχι άδικα μιας και όπως τόνισε ο Phil Schiller είναι κατά 42 φορές πιο γρήγορος από τον επεξεργαστή του πρώτου iPhone ενώ τα γραφικά του είναι 56 φορές ταχύτερα.

Ο νέος επεξεργαστής υποστηρίζει το OpenGL ES 3.0 για την καλύτερη απεικόνιση γραφικών ενώ όλες οι προ εγκατεστημένες εφαρμογές της Apple που θα βρίσκονται στο iPhone 5S έχουν σχεδιαστεί εκ νέου για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή μιας και η Apple θέλει τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις με το όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για την μεγαλύτερη αυτονομία του εν λόγω iPhone.

Μ7 ο νέος αισθητήρας κίνησης

iphone-5s-m7

Μαζί με τον Α7 η Apple εγκατέστησε στο εσωτερικό του iPhone 5S τον M7, έναν αισθητήρα κίνησης για να μετράει δεδομένα από τα ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και πυξίδα και εν συνεχεία να τα μεταφέρει στον A7 επεξεργαστή για ανάλυση. Ο ρόλος του είναι να ενεργοποιήσει μία ολόκληρη  γενιά από εφαρμογές που θα εστιάζουν στην άθληση, την υγιεινή ζωή και τις δραστηριότητες μιας και πλέον το iPhone θα αντιλαμβάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κίνηση στον χώρο. Η πρώτη εταιρεία που θα σχεδιάσει μία τέτοια εφαρμογή  είναι η Nike.

Αυτονομία μπαταρίας 

iPhone-5s-Battery-Life-630x354

H Αpple δεν έκανε καμιά αναφορά για το αν άλλαξε η μπαταρία σε σχέση με το iPhone 5S ή αν όλο το βάρος έπεσε στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του A7 επεξεργαστή και του M7 αισθητήρα αλλά ο ο Phil Schiller μίλησε για 10 ώρες χρόνο ομιλίας σε 3G, 10 ώρες σερφάρισμα σε ταχύτητες LTE, 250 ώρες αναμονής της συσκευής και 40 ώρες μουσικής. Βλέπουμε δηλαδή πως έχουμε μια μικρή αλλά πάντα σημαντική αύξηση στην αυτονομία της μπαταρίας του σε σχέση με τον προκάτοχο του το iPhone 5.

Touch ID – Αισθητήρας Δαχτυλικών αποτυπωμάτων

iphone-5s-4

Το νέο έξυπνο hardware/software της Apple που έχει σκοπό να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και να αντικαταστήσει τους κωδικούς πρόσβασης τόσο για να έχουμε πρόσβαση στο ίδιο το iPhone 5S όσο και στο για να κάνουμε διάφορες αγορές από το App Store αλλά αργότερα και από online καταστήματα. O 500ppi αισθητήρας σκανάρει τα επίπεδα δέρματος του δαχτύλου σας και η δυνατότητα αναγνώρισης του αποτυπώματός σας θα είναι στις 360 μοίρες για να μην χρειάζεται να τοποθετείτε το δάχτυλό σας από συγκεκριμένη γωνία. Επιπλέον, το Touch ID θα μπορεί να διαβάζει περισσότερα από ένα δαχτυλικά αποτυπώματα.

Είναι κατασκευασμένο από συνθετικό ζαφείρι προκειμένου να μην υπόκειται στις συνήθεις φθορές ενώ ο δακτύλιος του αισθητήρα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι.

Camera

iphone2013-0141-1378835407

Το iPhone 5S δείχνει φανταστικό για τους φωτογράφους. Έχει ένα νέο και μεγαλύτερο αισθητήρα, ένα color mixing flash και ένα πολύ ιδιόμορφο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων που θα κάνει τις φωτογραφίες σας να δείχνουν ακόμη καλύτερες. Η κάμερα έρχεται με μια δυνατότητα 120fps slo-mo mode. Πλέον έχουμε έναν ƒ2.2 φακό και 15% μεγαλύτερο αισθητήρα αλλά τα pixel παραμένουν τα ίδια. Το flash πλέον έχει χωριστεί σε δύο μέρη, το ένα με ένα ψυχρό LED και το άλλο με ένα έγχρωμο LED. Οι δύο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα με τα χρώματα να αναμιγνύονται για να ταιριάξουν την φωτεινότητα του δωματίου ή της σκηνής.

Το λογισμικό επίσης έχει αναβαθμιστεί σημαντικά μιας και το iPhone 5S έχει την δυνατότητα αυτού που η Apple ονομάζει “dynamic tone map,” που δίνει την αίσθηση μιας HDR εμπειρίας. Υπάρχει επίσης και ένα μετρητής φωτός παρόμοιος με αυτός που βρίσκουμε σε  SLRs φωτογραφικές μηχανές.

Επίσης όταν ο χρήστης τραβάει μια φωτογραφία το iPhone επιλέγει την καλύτερη δυνατή από μια σειρά της ίδια λήψης χρησιμοποιώντας και τον νέο σταθεροποιητή εικόνας. Η ίδια κάμερα πλέον μπορεί να αποδώσει  120fps slo-mo video που είναι άκρως εντυπωσιακό!

Η μπροστινή κάμερα FaceTime την βρίσκουμε στα 1.2 megapixels (1280 by 960) και έχει βελτιωθεί και αυτή με ένα νέο αισθητήρα οπίσθιου φωτισμού ενώ παρέχει την δυνατότητα 720p HD καταγραφής βίντεο.

Διαθεσιμότητα και Τιμή

vodafone-ellada-iphone-5s-iphone-5c-timi

Tην στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι διαθεσιμότητα του στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αισθητά με τους περισσότερους να μπορούν να το έχουν στην κατοχή τους, ακόμη και το χρυσό μοντέλο, για την περίοδο των εορτών.

 • iPhone 5S 16GB τιμή 739 ευρώ

• iPhone 5S 32GB τιμή 859 ευρώ

• iPhone 5S 64GB τιμή 979 ευρω

Κριτική – Να το αγοράσω; 

4

Σίγουρα το iPhone 5S είναι το καλύτερο iPhone που παρουσίασε ποτέ η Apple. Είναι όμως και ελκυστικό στην αγορά. Η απάντηση δεν μπορεί εύκολα να γίνει μονολεκτική για μια πληθώρα λόγων.

Αρχικά κρατώντας τα χαρακτηριστικά ενός S μοντέλου δεν παρατηρούμε διαφορές εξωτερικά από τον προκάτοχο του πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Η Apple για πρώτη φορά έπαιξε με τους χρωματικούς συνδυασμούς σε μια ναυαρχίδα της και έτσι κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις με το χρυσό μοντέλο να έχει γίνει ανάρπαστο.

Εσωτερικά οι βελτιώσεις είναι τρομερές αλλά στον απλό χρήστη ακόμη αυτή η διαφορά δεν θα εμφανιστεί εύκολα. Μέχρι να δούμε περισσότερες εφαρμογές να χρησιμοποιούν τόσο τον A7 όσο και τον Μ7 το iPhone 5S απλά θα εμφανίζεται ως πιο γρήγορο από το iPhone 5.

To Touch ID ενθουσίασε όσους το χρησιμοποιήσαν και σε συνδυασμό με την κάμερα των dual led flash που είναι εντυπωσιακή είναι τα  2 νέα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει άμεσα και με την πρώτη χρήση.

Οι κάτοχοι iPhone 3GS/4/4S σίγουρα θα το λατρέψουν μιας και οι αλλαγές είναι μεγάλες και σε πάρα πολλά επίπεδα. Οι κάτοχοι του iPhone 5 θα το κοιτάξουν διστακτικά με το ίδιο τρόπο που έκαναν όταν κυκλοφόρησε και το 4S. Δεν θα βρουν τρομερές αλλαγές και σίγουρα στο μυαλό τους θα έχουν το iPhone 6 που θα κυκλοφορήσει η Apple του χρόνου και που μάλλον θα έχει μεγαλύτερη οθόνη κάτι που στο 5S αποδεικνύετε τελικά να είναι μεγάλο μείων.

Οι νέοι χρήστες αν διαθέτουν το χρηματικό ποσό θα μπουν στον νέο κόσμο της Apple με μια από τις καλύτερες συσκευές της και μια εκ των καλύτερων στην αγορά. Αν το κόστος θεωρείτε υψηλό υπάρχει πάντα και η επιλογή του iPhone 5C για αυτό τον σκοπό ή ακόμη του iPhone 4S που παραμένει ακόμη ένα αξιόλογο iPhone από όλες τις απόψεις.

Θετικά: Ταχύτητα (Επεξεργαστής Α7/Μ7), Κάμερα, Τοuch ID, πλήρης χρηστικότητα των υπηρεσιών του iOS 7, σύνδεση σε WiFi

Αρνητικά: Οθόνη, αυτονομία μπαταρίας, τιμή

Σχολιασμός στο φόρουμ