shanghai-china

Όταν η Apple παρουσίασε το iPhone to 2007 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε 10 χρόνια αυτό θα γινόταν η πιο δημοφιλής κάμερα στον κόσμο και θα οδηγούσε μια νέα εποχή στις οπτικές επικοινωνίες.

Σήμερα λοιπόν παρατηρούμε τον “θάνατο” τον point-and-shoot φωτογραφικών μηχανών, την έκρηξη των κοινωνικών δικτύων που εστιάζουν στις φωτογραφίες και το βίντεο και φυσικά έχουμε το νέο φωτογραφικό στιλ λήψεων που ακούει στο όνομα selfies.

Σκεφτείτε το κάπως έτσι. To iPhone σημαίνει πως κάποιος έχει μια κάμερα συνεχώς μαζί του. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις ρυθμίσεις. Το λογισμικό κάνει όλη την διεργασία και εσείς απλά απολαμβάνετε το αποτέλεσμα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και αν θέλετε να δώσετε μια πιο επαγγελματική αίσθηση στην φωτογραφία σας υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές με έτοιμα φίλτρα για αυτό τον σκοπό. Το ίδιο άμεσα μπορείτε να κάνετε διαμερισμό αυτών των φωτογραφιών με την οικογένεια σας και τους φίλους σας και φυσικά στα κοινωνικά δίκτυα.

Η φωτογραφία πλέον έχει έναν δημοκρατικό χαρακτήρα και όλοι μπορούν να την απολαύσουν. Μέσα σε όλα αυτά τα νέα trends είχαμε και το φαινόμενο selfie λήψεων. Μάλιστα η κατηγορία αυτή των φωτογραφιών πλέον είναι για κάποιους ανθρώπους και εταιρείες βασικό εργαλείο promoting.

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική ήταν η επιρροή του iPhone στον χώρο της φωτογραφίας παραθέτουμε τα παρακάτω στατιστικά:

  • Οι πωλήσεις καμερών ειδικά των μοντέλων point-and-shoot έχουν σημειώσει τεράστια πτώση από το 2011 και έπειτα. Πάρα αυτά ο αριθμός των φωτογραφιών των ανθρώπων αυξάνει με εντυπωσιακό ρυθμό με αποτέλεσμα το 2017 να υπολογίζεται πως παγκόσμια θα έχουμε την λήψη 1 τρις φωτογραφιών!!
  • Το 2015 το iPhone ξεπέρασε της DSLR κάμερες από εταιρείες όπως Nikon και Canon ως η φωτογραφική μηχανή που την χρησιμοποιούν οι χρήστες περισσότερο στο Flickr. Το 2016 μεγάλωσε ακόμη την ψαλίδα αυτή με της επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές.
  • Το Instagram ξεπέρασε τους 600 εκατομμύρια χρήστες το 2016 με περισσότερους από αυτούς να χρησιμοποιούν ένα iPhone για τις λήψεις των φωτογραφιών που κοινοποιούν εκεί.
  • Μια πρόσφατη έρευνα σε smartphone χρήστες απέδειξε πως το 92% αυτών χρησιμοποιούν την κάμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λειτουργία.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Maryland αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Όταν το πρώτο iPhone έκανε την εμφάνιση του ήταν πολύ δύσκολο να έχεις μια κινητή συσκευή με μια κάμερα. Πλέον όλα τα κινητά έχουν μια κάμερα και όλα καταγράφουν καθημερινά διάφορα θέματα στον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες κάμερες από ποτέ. Σημαντική ήταν και η συμβολή του App Store. Το iPhone ενώνει την κάμερα με διάφορες εφαρμογές για την φωτογραφία. Πλέον όλα τα media μπορούν να διαχειριστούν από μόνο μια συσκευή.”

Οι πρώτες γενιές του iPhone δεν είχαν μια καλή φωτογραφική μηχανή. Πάρα αυτά οι χρήστες δεν εστίαζαν στα μόλις 2 MP γιατί είχαν την χαρά να κάνουν λήψεις και κοινοποιήσεις συνεχώς. Ήταν σαν να έχουν συνεχώς μια Polaroid κάμερα μαζί τους αλλά καλύτερα.

sydney-australia-2

H Apple συνέχισε να ενισχύει την κάμερα του iPhone ενώ παράλληλα βελτίωσε σημαντικά το λογισμικό για τις φωτογραφικές λήψεις και λήψεις βίντεο.

Η πρώτη συσκευή που ξεκίνησε να γίνετε εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών ήταν το iPhone 4S.

Οι φωτογραφίες του iPhone ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε gallery και σε πρωτοσέλιδα μεγάλων περιοδικών και εφημερίδων.

Οι φωτογράφοι ξεκίνησαν να παρουσιάζουν τις δουλειές τους μέσω του iPhone και κοινοποιώντας τις φωτογραφίες τους στο Instagram.

To 2015 η Apple έχοντας καταλάβει την δυναμική της κάμερας του iPhone ξεκίνησε μια καμπάνια για την κάμερα του iPhone 6.

H Apple επίσης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά φωτογραφίες από απλούς iPhone 6 χρήστες δείχνοντας αν μη τι άλλο εντυπωσιακές λήψεις που είχαν γίνει από τον καθένα από εμάς.

https://www.youtube.com/watch?v=84lAxh2AfE8

Ακολούθησε η βραβευμένη καμπάνια της Apple “Shot on iPhone” την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις του iPhone σημείωναν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

To iPhone 7 Plus σημείωσε και αυτό τεράστιες πωλήσεις μιας και ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του ήταν το σύστημα διπλών φακών που έφερε η Apple σε αυτό.

Γνωστοί φωτογράφοι παγκόσμιας εμβέλειας ξεκίνησαν να βλέπουν το iPhone ως ένα εργαλείο για τις λήψεις τους και κάτι αντίστοιχο έγινε και στον χώρο του κινηματόγραφου. Η ταινία Tangerine για παράδειγμα έγινε με την χρήση αποκλειστικά 2 iPhone 5S δημιουργώντας μια τεράστια αίσθηση σε κοινό και σκηνοθέτες.