Forbes: Προέβλεψε την αρχή του τέλος της Apple…. και μετά απέσυρε το δημοσίευμα αυτό

0
859

Ο συντάκτης του Forbes Stephen McBride (γνωστός για άρθρα που περιγράφουν με τα πιο ζοφερά χρώματα το μέλλον της Apple) αποφάσισε να παρουσιάσει μια ανάλυση του σύμφωνα με την οποία η αρχή του τέλος της Apple έχει ξεκινήσει…. Καταστροφολογία στο μεγαλείο της λέμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση το Forbes κατέβασε αυτό το το άρθρο από τον ιστότοπο της λίγο αργότερα…. γιατί άραγε;

Ο Stephen McBride, ξεκινά την αναφορά του σχολιάζοντας ότι η μεγαλύτερη έκπληξη στη φετινή παρουσίαση των iPhone 11 δεν ήταν τα χαρακτηριστικά των συσκευών αυτών, αλλά η τιμή με την οποία τα λάνσαρε η Apple, που για πρώτη φορά μείωσε τις τιμές των νέων ναυαρχίδων της.

Ο συντάκτης ανέφερε πως η Apple εδώ και πολλά χρόνια έχει εδραιωθεί ως μια εταιρεία smartphones περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Από το 2007 που κυκλοφόρησε το iPhone, έχει πουλήσει πάνω από $ 2.2 δις iPhones και έχει κέρδος τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή στην ιστορία. Ενώ τονίζει πως η μετοχή της εταιρείας είδε αύξηση 2,037%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Apple έχει κέρδη $1,99 τρις. από το 2007, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εσόδων να προέρχεται από τα iPhone. Κάπως έτσι, τα iPhone είναι τα πιο αποδοτικό προϊόν της εταιρείας, αποφέροντας της $0,6-0,74 ανά δολάριο της εμπορικής αξίας, την ίδια στιγμή που τα MacBook Air της αποφέρουν $0,29.

Ο McBride τονίζει πως η Apple οφείλει την παντοδυναμία της ξεκάθαρα στο iPhone μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εν έτη 2019 μια μεσαίας κατηγορίας εταιρεία υπολογιστών.

Για χρόνια τα iPhones ήταν η αιχμή του δόρατος της εταιρείας μέχρι που το 2015 η τρελή ανοδική πορεία τους ανακόπηκε. Πέρυσι, πουλήθηκαν 14 εκατομμύρια λιγότερα iPhone από ότι είχαν πουληθεί πριν τρία χρόνια.

Όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone, η συσκευή ήταν από κάθε άποψη μια καινοτομία. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως εκείνη την εποχή μόνο 120 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν στην κατοχή τους ένα κινητό. Σήμερα και εν έτη 2019, πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα smartphone.

Για να καταφέρει να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης, η Apple επέλεξε να κάνει αύξηση στις τιμές των iPhone. Το 2010, ένα iPhone κόστιζε $599, ενώ το 2010 ο καταναλωτής έπρεπε να πληρώσει $849 για ένα iPhone 8 και $1.149 για το iPhone X. Η συγκεκριμένη στρατηγική βοήθησε στην διατήρηση της ανάπτυξης, αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος που η Apple ανέβαζε διαρκώς τις τιμές των τηλεφώνων της και αυτό έχει να κάνει με τον κόστος κατασκευής. Έτσι και με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, το κόστος κατασκευής ενός iPhone διαρκώς αυξάνεται, από το 2007. Η κατασκευή του πρώτου iPhone κόστιζε $200, την ίδια στιγμή το iPhone XS κοστολογούνταν στα διπλά χρήματα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Apple παρουσίασε το πιο προσιτό smartphone της, το iPhone XR είχε τιμή εκκίνησης $749, 35% χαμηλότερη από αυτή του iPhone X. Όμως, πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση, διότι είναι ουσιαστικά για το iPhone X, με τη διαφορά ότι η εταιρεία το λάνσαρε ως budget, με στόχο να επαναφέρει κάπως τις πωλήσεις των smartphones της.

Φέτος, η Apple πήγε ένα βήμα παραπέρα και μείωσε τις τιμές των νέων iPhone. Η βασική έκδοση των iPhone 11 είχε τιμή εκκίνησης $699, ένα ποσό που έχουμε να δούμε από το 2017. Πρόκειται για μία προσπάθεια της εταιρείας να ενισχύσει τη μειωμένη ζήτηση των smartphones της. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Stephen McBride, αυτή είναι και η αρχή του τέλους της.

Όπως αναφέρει ο Stephen McBride, η εταιρεία όχι μόνο πουλάει λιγότερα iPhone, αλλά έχει και μικρότερο κέρδος από αυτά. Το τελευταίο τρίμηνο, η Apple παρουσίασε 10% μειωμένα έσοδα από τις πωλήσεις των iPhone. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια της τάξεως των $20 δις. δολαρίων.

Τα έσοδα της Apple από τα iPhone δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά. Ο Stephen McBride τονίζει ότι σύντομα οι οικονομικές αναφορές της εταιρείας θα δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια της πτώσης της, διότι πάνω από τα μισά της έσοδα προέρχονται από τα iPhones, που πλέον παρουσιάζουν αισθητή μείωση στις πωλήσεις τους.

Ο Stephen McBride καταλήγει στο συμπέρασμα πως παρά το γεγονός ότι η Apple προσανατολίζεται σε περισσότερους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και οι wearable συσκευές, ο ρυθμός της είναι μειωμένος και δεν αρκεί για να ισορροπήσει τα έσοδα που χάνει.

Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την Apple ως μια ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και πως οι επενδυτές θα πρέπει να την αποφύγουν…..