H HomeKit πλατφόρμα της Apple είναι κάτι που σίγουρα κάποιος χρήστης iOS συσκευών πρέπει να δοκιμάσει και φυσικά αποτελεί ένα must για όλους εκείνους που έχουν επενδύσει στο οικοσύστημα της Apple και θέλουν να ενσωματώσουν τον όρο “έξυπνο” στην οικεία τους και όχι μόνο.

Η HomeKit πλατφόρμα της Apple έχει προσελκύσει πολλούς γνωστούς κατασκευαστές στο οικοσύστημα της ενώ έχει δώσει το έναυσμα σε μικρότερους να κάνουν τα πρώτα βήματα τους στον χώρο.H Elgato είναι μια εταιρεία με μια μακροχρόνια πορεία στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών και αξεσουάρ. Με έδρα την Γερμανία από το 2002 και έπειτα έχει παρουσιάσει μια σειρά από πολύ καλά προϊόντα σε μια ευρεία γκάμα κατηγοριών.

Η εταιρεία έχει μπει πλέον και δυναμικά στις έξυπνες συσκευές και σε εκείνες που είναι συμβατές με την HomeKit πλατφόρμα της Apple μέσω της σειράς της Eve. H εν λόγω σειρά αποτελείτε από πάρα πολύ ποιοτικά αξεσουάρ με άριστη εργονομία και κατασκευή και έτσι δεν είναι τυχαίο που έχουν πάρει και μια σειρά από βραβεία στις διάφορες εκθέσεις που κάνουν την εμφάνιση τους.

Το προηγούμενο HomeKit αξεσουάρ της εταιρείας που σας παρουσιάσαμε ήταν η Elgato Eve Energy μια έξυπνη πρίζα που θα κάνει οποιαδήποτε συσκευή του σπιτιού σας “έξυπνη”, θα μπορείτε να την χειρίζεστε από απόσταση και φυσικά να την κάνετε συμβατή με την HomeKit πλατφόρμα της Apple. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο Review μας εδώ

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε το Eve Motion τον πρώτο αισθητήρας κίνησης σχεδιασμένος ειδικά για να λειτουργεί στο οικοσύστημα HomeKit της Apple.

Συσκευασία

H συσκευασία είναι ο ορισμός της απλότητας και της ίδιας της εργονομίας όπως θα έπρεπε για μια τέτοια συσκευή. Το κουτί εξωτερικά όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να καταλάβει τις δυνατότητες του αισθητήρα κίνησης.

Στο εσωτερικό του συναντάμε:

 • 3 μικρά βιβλιαράκια οδηγιών και γρήγορης εγκατάστασης στα Αγγλικά
 • Τον Eve Motion αισθητήρα κίνησης
 • 2 ΑΑ μπαταρίες

Ποιότητα Κατασκευής – Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Ολόκληρη η σειρά Eve της Elgato φημίζεται για τα άριστα υλικά κατασκευής καθώς και το λευκό χρώμα των αξεσουάρ. Έτσι λοιπόν και o Eve Motion αισθητήρας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση. Βγάζοντας τον από την συσκευασία θα παρατηρήσετε πως παρά την μικρή υπογραφή του έχει μια στιβαρή κατασκευή και ακολουθεί τον μινιμαλιστικό χαρακτήρα της εταιρείας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένας αισθητήρας κίνησης στο χώρο σας είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά και για λόγους ασφαλείας να μην τραβάει τα βλέμματα και αυτό ακριβώς έχει καταφέρει η εταιρεία. Ο ίδιος ο αισθητήρας κίνησης έχει τοποθετηθεί άριστα στο πάνω μέρος της μπροστινής πλευράς της συσκευής.

Πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του είναι:

 • Διαστάσεις: 80 x 80 x 32 mm Όπως αναφέραμε πιο πάνω έχουμε μια άριστη μικρή υπογραφή
 • Εύρος Λειτουργίας – Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για έναν αισθητήρα που μπορεί να τοποθετηθεί και εξωτερικά του σπιτιού. Εδώ η Elgato παίρνει άριστα τόσο για την ανθεκτικότητα του αισθητήρα όσο και για τις τιμές εύρους ανίχνευσης.
 1. Εύρος Ανίχνευσης: 120°
 2. Απόσταση κάλυψης: 9 m
 3. Θεοκρασίες Λειτουργίας: -18°C to +55°C (: 0°F – 130°F)
 4. Ανθεκτικότητα στο Υγρό στοιχείο: IPX 3 Certified
 5. Χρόνος Αντίδρασης: Δύο δευτερόλεπτα
 • Τροφοδοσία: 2 x ΑΑ μπαταρίες – Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν καλώδια και έτσι με άνεση μπορείτε να τον τοποθετήσετε οπουδήποτε
 • Ασύρματη Σύνδεση: Bluetooth

Εγκατάσταση – Λειτουργίες – Εντυπώσεις 

Η εγκατάσταση του Eve Motion είναι πάρα πολύ απλή. Απλά τοποθετείτε τις 2 AA μπαταρίες στο πίσω μέρος του και κατόπιν και μέσω του HomeKit κωδικού προχωράτε με την ταύτιση του αισθητήρα αυτού στο HomeKit δίκτυο σας. Θα χρειαστεί να κάνετε λήψη από το App Store (ο αισθητήρας είναι συμβατός μόνο με iOS και όχι Android συσκευές) την εφαρμογή Elgato Eve. Με το που την ανοίξετε απλά ακολουθείτε τα βήματα ολοκληρώνοντας την ζευγοποίηση μέσω και του HomeKit κωδικού της στο τοπικό σας δίκτυο.

Εν συνεχεία το Eve Motion μπορεί να ενεργοποιήσει κανόνες και ειδοποιήσεις με βάση τόσο την κίνηση ή ακόμη και την απουσία αυτής και παράλληλα με βάση αυτή την ανίχνευση να ενεργοποιήσει οποιοδήποτε άλλο HomeKit αξεσουάρ έχετε όπως για παράδειγμα φώτα ή μια έξυπνη πρίζα.

Εμείς όπως θα δείτε και στο βίντεο το τοποθετήσαμε σε σημείο που να εντοπίζει κίνηση στην εξώπορτα του σπιτιού μας. Εν συνεχεία φτιάξαμε ένα κανόνα που έλεγε ότι όταν εντοπιστεί κίνηση αυτόματα να ανάψει μια λάμπα στον χώρο μας ενώ παράλληλα να μας έρθει και μια αντίστοιχη ειδοποίηση στο Apple Watch και iPhone μας. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε πως με αυτό τον τρόπο επιτύχαμε τόσο εργονομία και άνεση κατά την είσοδο στο σπίτι μας όσο και ένα σύστημα ασφάλειας σε περίπτωση παράνομης εισόδου σε αυτό.

Όπως έχουμε δει και με άλλα εξαρτήματα HomeKit σχεδόν οποιαδήποτε συμβατή εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του Eve Motion συμπεριλαμβανομένης και της Home εφαρμογής της Apple.

Εμείς θα σας συνιστούσαμε αρχικά τουλάχιστον να χρησιμοποιήσετε την ίδια την εφαρμογή της Elgato για τον σκοπό αυτό μιας και υπάρχουν πρόσθετε ρυθμίσεις που θα θέλετε να τροποποιήσετε κατά την διάρκεια της εγκατάστασης αλλά και στην συνέχεια όπως η ευαισθησία στην κίνηση, οι τιμές διάρκειας και πολλά ακόμη. Επίσης μέσω της εφαρμογής της Elgato μπορείτε να έχετε και καταγραφή ιστορικών δεδομένων από τα οποία μπορείτε να καταλάβετε ακριβώς πότε εντοπίστηκε μια κίνηση στο εύρος ανίχνευση του αισθητήρα.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω μπορείτε να καθορίσετε ένα επίπεδο ευαισθησίας κίνησης σε – υψηλή, μεσαία ή χαμηλή – καθορίζει πόση κίνηση απαιτείται για να ενεργοποιηθεί ο αισθητήρας. Μπορείτε επίσης να καθορίσετε πόσο χρόνο μετά την πρώτη ανίχνευση κίνησης ο αισθητήρας θεωρείται “ενεργός” με πιθανές τιμές να κυμαίνονται από 5 δευτερόλεπτα έως 15 ώρες. Αυτή η τελευταία ρύθμιση χρησιμοποιείται τόσο για να προσδιοριστεί πόσο γρήγορα ο αισθητήρας κίνησης θα εντοπίσει ξανά την κίνηση καθώς και σε ποιο σημείο θα συμβεί ένα συμβάν “χωρίς κίνηση”.

Στο βασικό λοιπόν κομμάτι λοιπόν λειτουργίας αυτού αξεσουάρ έχετε έναν άριστο αισθητήρα κίνησης στο HomeKit περιβάλλον σας. H πραγματική του όμως δύναμη έγκειται στην ικανότητα του να ελέγχει άμεσα άλλα αξεσουάρ που βασίζονται στην ανίχνευση δραστηριότητας ή μη στον χώρο σας. Και εδώ θα σας συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή της Elgato μιας και θα σας δώσει μια μεγαλύτερη επιλογή κανόνων. Αν πάλι θέλετε να ορίσετε απλούς κανόνες τότε μπορείτε να τους τοποθετήσετε από την εφαρμογή Home της Apple.

Για παράδειγμα, στην εφαρμογή Home, θα μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια σειρά σκηνών ή αξεσουάρ για να εκτελέσετε μια ενέργεια όταν πρώτα εντοπιστεί η κίνηση και σε ορισμένες περιπτώσεις να προσδιορίσετε ότι αυτό θα συμβεί μόνο μετά την δύση του ηλίου. Ωστόσο, δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τις αυτοματοποιήσεις εκείνες που να ενεργοποιούνται όταν η κίνηση παύει να ανιχνεύεται, ούτε μπορείτε να ρυθμίσετε πιο εξελιγμένες συνθήκες, όπως συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (μετά το ηλιοβασίλεμα), ή να συμπεριλάβετε άλλα εξαρτήματα στις συνθήκες αυτές.

Στην αντίπερα όχθη, η εφαρμογή της Elgato μπορεί να χειριστεί πιο σύνθετους αυτοματισμούς του HomeKit, ώστε να μπορείτε να διαμορφώσετε σενάρια, όπως να ενεργοποιείτε τον ανεμιστήρα όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, αλλά μόνο εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι πάνω από έναν συγκεκριμένο βαθμό.

Συμπέρασμα

Είναι σίγουρο πως η αυτοματοποίηση που παρέχει η πλατφόρμα HomeKit της Apple έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Πάρα αυτά η έλλειψη συσκευών όπως οι αισθητήρες κίνησης έχουν παρεμποδίσει την απαράμιλλη λειτουργικότητα της πλατφόρμας αυτής. Το Eve Motion πραγματικά αποτελεί το κομμάτι εκείνο του παζλ που ψάχναμε καιρό έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πιο σύνθετους κανόνες στο HomeKit δίκτυο μας.

Η προσέγγιση της Elgato τόσο σχεδιαστικά όσο και λειτουργικά παίρνει άριστα. Ανθεκτική κατασκευή, μικρή υπογραφή, μη χρήση καλωδίων, πολύ καλό εύρος ανίχνευσης, δυνατότητα τοποθέτησης και σε εξωτερικούς χώρους, άριστη Bluetooth σύνδεση και μοναδική παραμετροποίηση είναι στοιχεία που κάνουν το Eve Motion να ξεχωρίζει.

Το κόστος του Eve Motion ανέρχεται στα 49,95€ και μπορείτε να το αγοράσετε από το επίσημο κατάστημα της Elgato εδώ. Σίγουρα για κάποιον που έχει επενδύσει στην πλατφόρμα HomeKit της Apple δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και ναι για την πιο σωστή κάλυψη της οικείας σας θα χρειαστείτε 2 -3 τέτοιους αισθητήρες.

Εν κατακλείδι και για κάποιον που πραγματικά θέλει να φέρει αυτοματοποίηση στον χώρο του και να δημιουργήσει πολύ χρηστικά σενάρια με άλλες HomeKit συσκευές το Eve Motion είναι η καλύτερη, για εμάς, επιλογή της αγοράς αυτή την στιγμή.

REVIEW OVERVIEW
Ποιότητα Κατασκευής
Εργονομία
Λειτουργίες - Παραμετροποιήσεις
Τιμή
Previous articleΌλες οι τελευταίες φήμες για ένα Apple event τον Μάρτιο!!
Next articleΤο Galaxy S9 δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 4Κ δυνατότητες λήψεων των iPhone
O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone Xs Plus ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.