Wednesday, June 3, 2020

Elgato Eve Energy Review: Η Premium λύση για την αυτοματοποίηση και έλεγχο των οικιακών συσκευών σας

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη πολλές φορές ο αυτοματισμός ενός σπιτιού και ο όρος “έξυπνο” είναι πιο οικείος από ποτέ στις μέρες μας. Σίγουρα η ευκολία, ασφάλεια και εργονομία που φέρνει μια έξυπνη συσκευή στο σπίτι μας είναι κάτι που όλοι το αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή είτε μιλάμε για ένα σετ έξυπνων λαμπτήρων είτε για έναν έξυπνο θερμοστάτη κλπ.

Τι γίνεται όμως για όλες εκείνες τις συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας, τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, δεν θέλουμε να τις αντικαταστήσουμε στο άμεσο μέλλον αλλά δεν μπορούμε να τις χαρακτηριστούμε ως έξυπνες; Επίσης πως θα μπορούσαμε να μετρήσουμε την κατανάλωση ρεύματος από μια συσκευή που χρησιμοποιούμε καθημερινά και για μεγάλη διάρκεια στην οικεία μας;

H Elgato έχει την λύση μέσω μιας Wi-Fi enabled smart wall plug, μία έξυπνη πρίζα δηλαδή που συνεργάζεται μάλιστα με το Apple HomeKit.

Είναι η αλήθεια πως η HomeKit πλατφόρμα της Apple έχει προσελκύσει πολλούς γνωστούς κατασκευαστές στο οικοσύστημα της ενώ έχει δώσει το έναυσμα σε μικρότερους να κάνουν τα πρώτα βήματα τους στον χώρο.H Elgato είναι μια εταιρεία με μια μακροχρόνια πορεία στον χώρο των ηλεκτρικών συσκευών και αξεσουάρ. Με έδρα την Γερμανία από το 2002 και έπειτα έχει παρουσιάσει μια σειρά από πολύ καλά προϊόντα σε μια ευρεία γκάμα κατηγοριών.

Η εταιρεία έχει μπει πλέον και δυναμικά στις έξυπνες συσκευές και σε εκείνες που είναι συμβατές με την HomeKit πλατφόρμα της Apple μέσω της σειράς της Eve. H εν λόγω σειρά αποτελείτε από πάρα πολύ ποιοτικά αξεσουάρ με άριστη εργονομία και κατασκευή και έτσι δεν είναι τυχαίο που έχουν πάρει και μια σειρά από βραβεία στις διάφορες εκθέσεις που κάνουν την εμφάνιση τους.

Ξεκινώντας λοιπόν την παρουσίαση της σειράς Eve της Elgato σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την Eve Energy έξυπνη πρίζα.

Συσκευασία

H συσκευασία είναι ο ορισμός της απλότητας και της ίδιας της εργονομίας όπως θα έπρεπε για μια τέτοια συσκευή. Το κουτί εξωτερικά όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να καταλάβει τις δυνατότητες αυτής της έξυπνης ασύρματης πρίζας.

Στο εσωτερικό του συναντάμε:

  • 3 μικρά βιβλιαράκια οδηγιών και γρήγορης εγκατάστασης στα Αγγλικά
  • Την Elgato Eve Energy πρίζα

Ποιότητα Κατασκευής – Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Η ίδια η πρίζα είναι σε χρώμα άσπρο και δίνει μια στιβαρή αίσθηση στο χέρι χωρίς όμως να έχει πολύ μεγάλο όγκο. Αυτό σημαίνει πως θα μπορέσετε να την τοποθετήσετε άνετα πίσω από κάποιο έπιπλο ή πάνω σε ένα πολύμπριζο χωρίς κανένα θέμα. Πιο συγκεκριμένα οι διαστάσεις της έχουν ως εξής: 55 x 55 x 73 mm

Είναι κατασκευασμένη από ABS πλαστικό κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει μεγάλη αντοχή ενώ η βαφή της είναι επίσης άριστη. Στο πλάγια της έχουμε και ένα On/Off led κουμπί.

Η είσοδος της δίνει 120~240VAC, 50Hz ισχύ ενώ η έξοδος της 240VAC. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι μπορείτε να τοποθετήσετε και να συνδέσετε σε αυτή τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές που έχετε στο σπίτι σας.

Πιο αναλυτικά έχουμε:

  • Ισχύ – Input / Output: AC 100-240 V, 50/60 Hz – Europe: max. 11 A / 2500 W
  • Συμβατότητα – Europe:Type E & F sockets, Type C & F appliances
  • Wireless Σύνδεση – Bluetooth Low Energy
  • Διαστάσεις – Europe: 55 x 55 x 73 mm

Εγκατάσταση – Λειτουργίες 

Η εγκατάσταση της Elgato Eve Energy πρίζας είναι ιδιαίτερα εύκολη και άμεση. Μέσα σε λιγότερα από 3 λεπτά θα είστε έτοιμοι πρακτικά.

Αρχικά τοποθετείτε την μπρίζα στην εγκατάσταση που θέλετε – σε κάποιο σημείο στο τοίχο σας η σε κάποιο πολύμπριζο. Με το που το κάνατε θα παρατηρήσετε πως θα αρχίσει να αναβοσβήνει για λίγο η Led λυχνία στο On/Off κουμπί.

Εν συνεχεία κατεβάζετε από το App Store (η πρίζα είναι συμβατή μόνο με iOS και όχι Android συσκευές) την εφαρμογή Elgato Eve. Με το που την ανοίξετε απλά ακολουθείτε τα βήματα ολοκληρώνοντας την ζευγοποίηση μέσω και του HomeKit κωδικού της στο τοπικό σας δίκτυο. Αυτόματα με το που ολοκληρώσετε αυτή την ενέργεια η πρίζα εμφανίζεται και στην εφαρμογή Home της Apple.

Τέλος συνδέεται την ηλεκτρική συσκευή που θέλετε και είστε έτοιμοι. Στην περίπτωση μας συνδέσαμε μια λάμπα γραφείου.

Ο έλεγχος εν συνεχεία γίνεται πάρα πολύ απλά μέσω της Eve εφαρμογής της Elgato ή της Home εφαρμογής της Apple καθώς βέβαια και μέσω της Siri και φωνητικών εντολών. Το φυσικό κουμπί που υπάρχει πάνω στην πρίζα σημαίνει πως κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δίκτυο σας να μπορεί να κλείσει ή να να ανοίξει πατώντας το την συσκευή που έχετε πάνω σε αυτή. Φυσικά για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να δώσετε μια guest πρόσβαση σε κάποιον και πάντα μέσω της εφαρμογής Eve της Elgato.

Θα σταθούμε λίγο παραπάνω στην εφαρμογή και θα αναφέρουμε πως πραγματικά είναι από τις καλύτερες που είδαμε μέχρι και σήμερα. Η διεπαφή της με τον χρήστη είναι άριστη ενώ η Elgato έχει δώσει μια σειρά από επιλογές που αυξάνουν την λειτουργικότητα της Eve Energy πρίζας στα ύψη.

Πέρα λοιπόν από τον τυπικό χειρισμό της πρίζας μπορείτε να δείτε αναλυτικά την κατανάλωση της συσκευής ή των συσκευών που είναι συνδεμένες σε αυτή. Μπορείτε επίσης να ορίσετε διάφορες σκηνές, να φτιάξετε διαφορετικούς κανόνες, να ορίσετε ένα πρόγραμμα καθημερινής λειτουργίας και ακόμη και να παραμετροποίησετε τις εντολές της Siri.

Τέλος να αναφέρουμε πως έχετε και απομακρυσμένη πρόσβαση στην πρίζα. Εδώ μόνο υπάρχει ίσως ένα αρνητικό στοιχείο μιας και για να μπορέσετε να έχετε μια τέτοια λειτουργία θα πρέπει να έχετε ένα Apple TV ή ένα iPad που θα παίξει το ρόλο του hub στο οικιακό σας δίκτυο. Πλέον τον ρόλο του hub μπορεί να τον κάνει και το νέο HomePod της Apple όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία.

Συμπέρασμα

Η Elgato Eve Energy πρίζα πραγματικά αποτελεί μια premium λύση σε αυτή την κατηγορία. Ξεχωρίζει από παρόμοιες λύσεις τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για την άριστη λειτουργικότητα της. Η εφαρμογή της Elgato είναι ίσως η καλύτερη στην κατηγορία της δίνοντας στον χρήστη μια ευρεία γκάμα ρυθμίσεων και παραμετροποιήσεων όχι μόνο για την Elgato Eve αλλά για όλα τα HomeKit αξεσουάρ του σπιτιού σας.

Η τιμή της στην Ελλάδα ξεκινάει από τα 58,14 € στα καταστήματα λιανικής ενώ θα σας προτείναμε το ηλεκτρονικό κατάστημα της ίδια της Elgato όπου και η τιμολόγηση της είναι στα 49,95€.

Αν θέλετε να επενδύσετε σε μια πρίζα που θα είναι συμβατή με την HomeKit πλατφόρμα της Apple και που θα αποτελεί ένα premium αξεσουάρ από κάθε άποψη τότε η Elgato Eve Energy θα πρέπει να είναι μονόδρομος για εσάς.

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!