Μια νέα αναφορά του Bloomberg δίνει μια εικόνα στις ομάδες που έχει η Amazon για να ακούν και να παρακολουθούν καταγραφές ομιλιών στην Alexa. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Amazon για αυτό τον σκοπό έχει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως που καθημερινά ακούν καταγραφές από τις Echo συσκευές της εταιρείας.

Κάποιοι από αυτούς τους εργαζομένους είναι μόνιμοι υπάλληλοι της Amazon ενώ κάποιοι άλλοι είναι εξωτερικοί συνεργάτες. Σε κάθε περίπτωση η Amazon του ζητάει να υπογράψουν συμβόλαια εχεμύθειας έτσι ώστε πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα να μην διαρρεύσουν στο ευρύ κοινό.

Ο σκοπός αυτής της τακτικής της Amazon είναι να μείωση κενά στην κατανόηση της ανθρώπινης ομιλίας που έχει η Alexa και να την βοηθήσει στο να απαντάει καλύτερα στις εντολές που δέχεται.

Φυσικά βέβαια άμεσα γεννιούνται και κάποια ερωτήματα για την ιδιωτικότητα των χρηστών μιας και αυτές οι καταγραφές στο σύνολο τους είναι προσωπικές.

Κάθε εργαζόμενος δουλεύει 9 ώρες πάνω σε αυτό και επεξεργάζεται 1000 περίπου αρχεία ήχου. Κάποιες φορές οι καταγραφές αυτές είναι βαρετές και έχουν να κάνουν με την αναγνώριση ενός συγκεκριμένου ονόματος όπως Taylor Swift. Αν κάποιος εργαζόμενος θέλει βοήθεια με κάποια λέξη που δεν καταλαβαίνει από ένα τέτοιο αρχείο ήχου μπορεί να στείλει αυτό το αρχείο σε ένα chatroom που συμμετέχουν και άλλοι εργαζόμενοι.

“Η διαδικασία review για τα δεδομένα ομιλίας ξεκινάει όταν η Alexa τυχαία επιλέγει μικρά αρχεία ήχου από τη φωνή των καταναλωτών και τα στέλνει αυτά στους εργαζομένους και τους εξωτερικούς συνεργάτες που απασχολούνται με αυτό”

Κάποιες φορές στις καταγραφές αυτές υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα:

“Κάποιες φορές οι εργαζόμενοι ακούν αρχεία ήχου που τους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία ή που μπορεί να σχετίζονται με κάποια εγκληματική ενέργεια. Δυο εργαζόμενοι για παράδειγμα είχαν αρχεία ήχου που πίστευαν πως είχαν να κάνουν με μια επίθεση σεξουαλικού περιεχομένου. Η Amazon αναφέρει πως έχει διαδικασίες για τους εργαζομένους της και στις περιπτώσεις που ακούσουν κάτι ανησυχητικό. Πάρα αυτά δύο εργαζόμενοι σε αυτή την ομάδα στην Ρουμανία ανέφερε πως όταν ζήτησαν βοήθεια σε μια τέτοια περίπτωση η απάντηση που πήραν ήταν πως δεν είναι δουλειά της Amazon να επέμβει σε ένα τέτοιο περιστατικό.”

Η Amazon εξήγηση πως λαμβάνει σοβαρά μέτρα ασφάλειας έτσι ώστε να εξασφαλίσει την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων των χρηστών και πως χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό δείγμα καταγραφών των χρηστών.