Πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είδαν μια σειρά από εφαρμογές που στόχο είχαν να μπερδέψουν τους καταναλωτές και που μετέτρεπαν τις δοκιμαστικές εγγραφές περιορισμένου χρόνου σε ακριβές μηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές.

Ως απάντηση η Apple ξεκίνησε όπως όλα δείχνουν μια έρευνα αφαιρώντας εφαρμογές από το App Store που έχουν εξωφρενικά υψηλά κόστη συνδρομών.

Επίσης η εταιρεία δεν επιτρέπει πλέον σε εφαρμογές να γίνουν αποδεκτές αν αυτές περιλαμβάνουν κουμπιά που κάνουν λόγο για δωρεάν εγγραφές περιορισμένου χρόνου – στην ουσία αυτές οι εφαρμογές δεν αναφέρουν πουθενά πως αυτή δωρεάν δοκιμή αργότερα θα μετατραπεί σε μια ακριβή συνδρομή μόλις ο χρόνος της προσφοράς τελειώσει.

Η εταιρεία δεν έχει κάνει κάποια αναβάθμιση στους κανόνες ελέγχου μιας εφαρμογής αλλά σε κείμενο της πίσω τον Ιούνιο ξεκαθάριζε πως πολιτικές και απόπειρες σαν τις παραπάνω δεν θα γίνονται δεκτές.

“Εφαρμογές που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες στο να αγοράσουν μια συνδρομή χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι όροι της ή χρησιμοποιούν πρακτικές bait-and-switch θα αφαιρούνται από το App Store kαι μπορεί να αφαιρεθείτε γενικότερα από το Apple Developer πρόγραμμα.”

Ένας προγραμματιστής ο Albert Renshaw κοινοποίησε ένα screenshot από την επικοινωνία που είχε η Apple μαζί του για την αφαίρεση της εφαρμογής του από το App Store.