13 C
Athens
Wednesday, November 30, 2022

7 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει το Matter ως το επόμενο μεγάλο βήμα στη συνδεσιμότητα έξυπνων κατοικιών

Το Matter είναι εδώ και υπόσχεται να εφεύρει ξανά το έξυπνο σπίτι όπως ποτέ άλλοτε. Αν δεν το γνωρίζατε ήδη, το Matter είναι ένα νέο πρότυπο συνδεσιμότητας έξυπνου σπιτιού που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει πλήρη διαλειτουργικότητα σε συσκευές που προηγουμένως συνδέονταν σε αποκλειστικά οικοσυστήματα. Σημαίνει ότι τα φώτα HomeKit μπορούν να ελέγχονται από την Alexa και θα επιτρέψουν στο Siri να λειτουργεί με οποιαδήποτε έξυπνη οικιακή συσκευή, για να αναφέρουμε μόνο μερικά πλεονεκτήματα.

Το νέο πρότυπο έξυπνου σπιτιού έχει κυκλοφορήσει, με την επανάληψη 1.0 στα χέρια των προγραμματιστών και τα πρώτα προϊόντα με δυνατότητα Matter να κυκλοφορούν στις δημοσιογραφικές αίθουσες κατασκευαστών έξυπνων κατοικιών όπως το Nanoleaf.

Το Matter υπόσχεται να κάνει το έξυπνο σπίτι ένα εντελώς ανοιχτό οικοσύστημα, με τους πελάτες να μην χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το αν μια έξυπνη οικιακή συσκευή υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο τύπο συνδεσιμότητας, οικοσύστημα ή έξυπνο βοηθό. Ωστόσο, η πρώτη επανάληψη μπορεί συχνά να είναι γεμάτη προκλήσεις, ακόμη και το πρώτο Apple Watch και το iPhone δεν ήταν χωρίς ελαττώματα. Έτσι, ενώ το Matter υπόσχεται να λύσει ένα πραγματικά κραυγαλέο πρόβλημα στην εποχή του έξυπνου σπιτιού, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να δημιουργήσει τα δικά του προβλήματα. Όπως πάντα, οι πελάτες και οι χρήστες θα φέρουν επίσης μια αίσθηση τρόμου στο πλαίσιο αυτό, ειδικά καθώς η πίεση της κρίσης κόστους ζωής αρχίζει να αυξάνεται καθημερινά. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που πιστεύω ότι το Matter πρέπει ακόμα να απαντήσει προτού οι χρήστες πιστέψουν σε αυτό.

Τι θα συμβεί με τις παλαιότερες συσκευές μου;

Ως κάτοχος πολλών έξυπνων οικιακών gadget, ένα από τα πρώτα πράγματα που ήθελα να μάθω για το Matter ήταν τι θα συνέβαινε στις παλαιότερες συσκευές μου.

Αυτήν τη στιγμή, η Matter λέει ότι «Πολλά υπάρχοντα προϊόντα έξυπνου σπιτιού θα μπορούν να αναβαθμιστούν σε Matter μέσω ενημερώσεων λογισμικού, γι’ αυτό έχετε το νου σας για επικοινωνίες από τους αγαπημένους σας κατασκευαστές συσκευών σχετικά με το πότε η συσκευή σας μπορεί να υποστηρίζει το Matter».

Για μένα, αυτό είναι μια άμεση κόκκινη σημαία, επειδή το ίδιο το πρότυπο δεν εγγυάται υποστήριξη για παλαιότερες συσκευές, αλλά μάλλον αφορά τους προγραμματιστές μεμονωμένων προϊόντων. Τώρα ορισμένοι προμηθευτές, ιδίως η Signify που κατασκευάζει τα φώτα Philips Hue, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν υποστήριξη Matter σε όλα τα προϊόντα της, αλλά άλλοι κατασκευαστές δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Είναι σαφές ότι το ερώτημα για το τι συμβαίνει με τις παλαιότερες συσκευές σας εξαρτάται πραγματικά από το με ποιον μιλάτε. Η Eve εντάσσεται στη Signify ως μία από τις πιο εντυπωσιακές εταιρείες όσον αφορά την πρώιμη υποστήριξη συσκευών, με όλη τη γκάμα της Eve με δυνατότητα Thread να λαμβάνει υποστήριξη Matter αργότερα φέτος. Η Nanoleaf αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα νέα προϊόντα για τη σειρά της και είπε στο iMore ότι οι τεχνικοί περιορισμοί στις πιο βασικές συσκευές της εμποδίζουν τη συμβατότητα με το Matter. Η Nanoleaf δεν έχει αποφασίσει να υποστηρίξει τα υπόλοιπα υπάρχοντα προϊόντα της.

Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. «Δεν θα το κάνουν, γιατί ο επεξεργαστής δεν είναι αρκετά ισχυρός», είπε ο Florian Deleuil, Marketing & Producer Director της Netatmo σε συνέντευξή του, εξηγώντας ότι το Matter απαιτεί περισσότερη μνήμη για να τρέξει τους κρυπτογραφικούς του αλγόριθμους, βάζοντας το Netatmo στο πίσω μέρος. Ωστόσο, ο Florian τόνισε ότι επειδή όλα τα προϊόντα της Netatmo λειτουργούν ήδη με τα οικοσυστήματα της Amazon, της Google και της Apple, αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ τους χρήστες τις πρώτες μέρες.

Τα έξυπνα οικιακά προϊόντα που χρησιμοποιούν γέφυρες, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων κόμβων HomeKit, έχουν πλεονέκτημα επειδή μια ενημέρωση υλικολογισμικού σε μια γέφυρα μπορεί να φέρει ένα ολόκληρο οικοσύστημα προϊόντων στο Matter, γι’ αυτό εταιρείες όπως η Signify μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη Matter για τη σειρά Philips Hue. Συμπεριλαμβανομένων συσκευών ηλικίας έως και 10 ετών.

Εάν το Matter θέλει να είναι μια πραγματικά επαναστατική λύση έξυπνου σπιτιού, νομίζω ότι θα πρέπει να δεσμευτεί πολύ περισσότερο για την υποστήριξη παλαιότερων συσκευών ή να ωθήσει τις εταιρείες του να το κάνουν αυτό. Εάν οι πελάτες πρέπει να αγοράσουν νέα έξυπνα οικιακά προϊόντα για να επωφεληθούν από το Matter, αυτό θα δημιουργήσει ηλεκτρονικά απόβλητα και θα αναγκάσει τους ανθρώπους να αποχωριστούν μετρητά κατά τη διάρκεια μιας διαρκώς εντεινόμενης κρίσης κόστους ζωής, ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να σταματήσει το Matter πριν καν ξεκινήσει. Ένα πρόβλημα που κατανοεί καλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συμμαχίας Connectivity Standards, Tobin Richardson. «Εάν αφαιρείτε κάθε συνδεδεμένη συσκευή και τοποθετείτε απλώς μια [συσκευή] με δυνατότητα Wi-Fi με το Matter, όσο σπουδαίο και αν είναι το Matter, τότε δεν λύνετε πραγματικά το «πράσινο» πρόβλημα, το κάνετε χειρότερο .»

Πώς θα ξέρω τι λειτουργεί με τι;

Το Matter έχει σχεδιαστεί για να κάνει το έξυπνο σπίτι πιο απλό, επειδή θα αφαιρέσει την ανάγκη να ελέγξετε εάν μια έξυπνη οικιακή συσκευή υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο τύπο εικονικού βοηθού, όπως το Siri, ή ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα όπως το HomeKit. Σκεφτείτε το με τον ίδιο τρόπο όπως το Bluetooth και ο ήχος στο smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή σας. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα ασύρματο ζευγάρι ακουστικών, όλα συνοδεύονται από Bluetooth, οπότε δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε για το αν θα λειτουργήσουν με την συσκευή σας, αλλά αντ’ αυτού εστιάζετε στις δυνατότητες, τη σχεδίαση και την τιμή. Αυτό θα κάνει το Matter για το έξυπνο σπίτι.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός νέου προτύπου που καλύπτει όλα τα στοιχεία δεν είναι χωρίς σύγχυση, ειδικά ανάλογα με την απάντηση στην πρώτη ερώτηση σχετικά με παλαιότερα προϊόντα. Εάν ορισμένοι προμηθευτές υποστηρίζουν παλαιότερα μοντέλα με Matter αλλά άλλοι όχι, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση και κατακερματισμό. Επιπλέον, δεν πρόκειται να υποστηρίζουν όλες οι συσκευές Smart Home Matter, επομένως μια σαφής, αλεξίσφαιρη στρατηγική επικοινωνίας και επωνυμίας είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες γνωρίζουν ποια προϊόντα να αγοράσουν και ποια να αποφύγουν εάν θέλουν να επενδύσουν στο Matter.

Η Eve μάς είπε ότι οι πρώιμες επαναλήψεις προϊόντων με δυνατότητα Matter θα μπορούσαν να συνοδεύονται από πολλές διαφορετικές επωνυμίες στο κουτί, συμπεριλαμβανομένων των HomeKit, Google Home, Alexa και Matter στα αρχικά στάδια, καθώς οι πελάτες δεν θα ξέρουν πραγματικά τι σημαίνει Matter για να ξεκινήσουν.

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που επιλέγουν την Apple λόγω της δέσμευσής της στο απόρρητο;

Το οικοσύστημα της Apple, ιδίως το HomeKit, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δέσμευσης της Apple για το απόρρητο, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κλειδωθούν στο οικοσύστημα HomeKit της Apple επειδή εκτιμούν τα δεδομένα και το απόρρητό τους και εμπιστεύονται την Apple περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για να χειριστεί την προσωπική τους επιχείρηση. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τους καταναλωτές όταν πρόκειται να τοποθετήσετε κυριολεκτικά μικρόφωνα και κάμερες, έξυπνες κλειδαριές και άλλα μέσα στο σπίτι σας. Μερικοί πελάτες μπορεί να βρίσκουν χαρά στις συσκευές Apple HomeKit που τώρα λειτουργούν με την Alexa ή την Google, αλλά πολλοί άλλοι θα ήταν πολύ επιφυλακτικοί για να τοποθετήσουν ένα μικρόφωνο που ανήκει στην Amazon ή την Google στο σπίτι τους.

Η Matter λέει ότι η ασφάλειά της είναι «περιεκτική και ισχυρή». Και θα βασιστεί σε μοναδικά αναγνωριστικά για να διασφαλίσει ότι οι απατεώνες δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυό σας. Είναι επίσης χτισμένο σε κρυπτογράφηση και «λεπτές πολιτικές ελέγχου πρόσβασης» που διασφαλίζουν ότι μια συσκευή «μπορεί να εκτελέσει μόνο τις λειτουργίες που χρειάζεται να εκτελέσει». Η λήψη αυτού του μηνύματος και η παράδοση των αποτελεσμάτων στο πεδίο θα είναι το κλειδί για την επιτυχία του Matter.

Ο Chris DeCenzo, Ανώτερος Κύριος Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού στην Amazon λέει ότι τόσο η ασφάλεια όσο και το απόρρητο «ήταν μεγάλοι θεματοφύλακες στο έργο Matter από την αρχή». Ο DeCenzo λέει ότι το τυπικό πρωτόκολλο του Matter είναι «πριν από οτιδήποτε άλλο» ασφαλές, αλλά λέει ότι είναι λογικά απόλυτα ότι ορισμένοι πελάτες μπορεί να εμπιστεύονται μεγάλες επωνυμίες όπως η Apple ή η Amazon, αλλά μπορεί να είναι επιφυλακτικοί με νέα προϊόντα από μικρότερες εταιρείες που δεν έχουν φήμη για το πως διαφυλάττουν το απόρρητο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Tobin Richardson είπε επίσης ότι η CSA εξετάζει το ενδεχόμενο να επινοήσει διαφορετικά, νέα πρότυπα για το απόρρητο και ότι η εργασία συνεχίζεται στα παρασκήνια.

Πρέπει οι πελάτες να επενδύσουν σε ένα ακόμη νέο οικοσύστημα;

Οι πελάτες μπορεί κάλλιστα να έχουν περάσει χρόνια επενδύοντας στις έξυπνες ρυθμίσεις του σπιτιού τους, αγοράζοντας φώτα, κλειδαριές, κάμερες και πολλά άλλα. Πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι το Apple HomeKit, το Google Home ή το Amazon Smart Home ήταν οι τελικοί προορισμοί της ανάπτυξης έξυπνων σπιτιών. Πώς θα μπορέσει το Matter να πείσει τους χρήστες ότι το Matter είναι το πρότυπο έξυπνου σπιτιού που θα υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Ο Richardson λέει ότι οι βιομηχανίες τεχνολογίας ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τα ερωτήματα ποια είναι η καλύτερη τεχνολογία ή η σωστή τεχνολογία, η σωστή προσέγγιση. Είναι σαφές γι ‘αυτόν ότι το Matter είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. «Η νικητήρια προσέγγιση είναι αυτή που έχει όλες τις εταιρείες πίσω της και είναι τόσο απλή». Έχοντας όλους στο τραπέζι, ο Richardson πιστεύει ότι η CSA έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο όπου όλοι κερδίζουν.

Thread vs Wi-Fi

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να συνδέσετε ένα έξυπνο σπίτι, οι σημαντικότερες επιλογές είναι το Wi-Fi και ένα λιγότερο γνωστό το Thread. Το τελευταίο είναι ένα τοπικό πλέγμα χαμηλότερης ενέργειας που δεν χρειάζεται Wi-Fi και προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με το Wi-Fi, συγκεκριμένα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ταχύτερους χρόνους απόκρισης, καλύτερη διάρκεια μπαταρίας, καλύτερη ασφάλεια (δεν χρειάζομαι το σύννεφο) και πολλά άλλα.

Το Thread διευκολύνει επίσης εταιρείες όπως η Eve να ενημερώσουν τις παλαιότερες συσκευές τους στο Matter χρησιμοποιώντας υλικολογισμικό, κάτι για το οποίο δεν έχει θέσει τις βάσεις κάθε εταιρεία έξυπνου σπιτιού. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, ωστόσο. Για παράδειγμα, το Thread δεν έχει αρκετό εύρος ζώνης για χρήση σε κάμερες ασφαλείας που επεξεργάζονται βίντεο υψηλής έντασης δεδομένων. Η υιοθέτηση Wi-Fi και Thread εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εν λόγω προϊόν. Το Thread έχει νόημα για προϊόντα χαμηλότερης ενέργειας όπως τα φώτα, ο Philippe Delplancke της Nanoleaf είπε ότι η τεχνολογία είχε πολλά οφέλη για το Nanoleaf λόγω της βελτιωμένης επικοινωνίας, της εμβέλειας και της αξιοπιστίας της.

Μπορεί το Matter να σας εξοικονομήσει χρήματα;

Η κρίση του κόστους ζωής επιδεινώνεται, σε σημείο που προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι πλέον αρκετό να πείσουμε τους ανθρώπους γιατί πρέπει να ξοδεύουν χρήματα σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Οι άνθρωποι πρέπει να δουν απτά οφέλη, και σε αυτήν την περίπτωση, νομίζω ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες για το Matter είναι η προοπτική ότι μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Με τον πληθωρισμό να οφείλεται εν μέρει από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, θα μπορούσε ένα έξυπνο σπίτι που λειτουργεί με το Matter να συνδυάσει τον σωστό θερμοστάτη, έξυπνες πρίζες και οθόνες ενέργειας για να σας δώσει τον απόλυτο έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα;

Καθώς το κόστος ασφάλισης αυξάνεται, θα μπορούσε ένα έξυπνο σπίτι Matter να προστατεύσει τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τα υπάρχοντά σας ή ακόμα και να μειώσει τα ασφάλιστρά σας; Το αρχικό κόστος της αντικατάστασης λαμπτήρων με έξυπνα φώτα LED θα αντισταθμιστεί από τη μελλοντική εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της διάρκειας ζωής;

Θα λειτουργήσει;

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια ηλίθια ερώτηση. Αλλά πολλές τεχνολογίες απλά δεν λειτουργούν. Η Apple υπερηφανεύεται για την παλιά της παροιμία «απλά δουλεύει», αλλά η τεχνολογία της Apple είναι πραγματικός πόνος στο πίσω μέρος.

Ακόμη και όταν όλες οι παραπάνω ερωτήσεις έχουν τεθεί, το Matter πρέπει να διασφαλίσει ότι κάνει το έξυπνο σπίτι πιο εύκολο και πιο ευχάριστο στη χρήση, ενισχύοντας τις δυνατότητες των έξυπνων οικιακών συσκευών, αντί να τις περιορίζει ή να το κάνει πιο απογοητευτικό.

Μία από τις βασικές ανακαλύψεις που θα φέρει το Matter δεν είναι για πελάτες, αλλά για προγραμματιστές.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.