Saturday, May 8, 2021

4 λόγοι για την συνεχιζόμενη επιτυχία της Apple

Η Apple φαίνεται ότι βρέθηκε στην θετική πλευρά των αναλυτών αυτή την εβδομάδα. Η τράπεζα της Αμερικής από την μια τόνισε στους επενδυτές της πως η Apple συνεχίζει να καινοτομεί ενώ ένας άλλος Apple αναλυτής έδωσε 4 λόγους για την συνεχιζόμενη επιτυχία της Apple.

Επίσης τονίζει πως το σχόλιο που γινόταν για τον Steve Jobs ότι το iPhone έδωσε στην Apple 5 χρόνια προβάδισμα στην αγορά των smartphones αυτό ισχύει σε διπλάσιο βαθμό πλέον για την εταιρεία σε ότι έχει να κάνει με την αγορά των wearables.

Σε ένα εκτενές άρθρο στο Above Avalon, ο Neil Cybart ξεκινάει τονίζοντας πως η Apple για ακόμη μια φορά εστίασε και αγάπησε το iPad και το Mac αντί να εστιάσει αποκλειστικά στα iPhone και στην wearables κατηγορία.

“Πριν μερικά χρόνια, η Apple ήταν περισσότερο επιθετική σε προσόντα που έκαναν την τεχνολογία πιο σχετική και με πιο φιλικό πρόσωπο προς τον καταναλωτή (iPhone και Apple Watch). To Apple Watch και το iPhone ήταν η ξεκάθαρες προτεραιότητες για την Apple ενώ τα iPad και Mac είχαν να αντιμετωπίσουν μια μάχη για προσοχή λες και ήταν στο τελευταίο σημείο ενός σχοινιού που τράβαγε η Apple στην εμπορική και όχι μόνο πολιτική της. Η Apple πλέον έχει αλλάξει αυτή την στρατηγική και έχει μια πίεσης και ώθησης όλων των κατηγοριών της προς τα εμπρός την ίδια στιγμή. Η αλλαγή αυτή φαίνεται να ξεκινάει το 2017 και αυτό εξηγεί γιατί ακόμη βλέπουμε σημάδια αυτής στα θετικά πρόσημα της εταιρείας. Από αυτή την αλλαγή οι κατηγορίες του iPad και του Mac κέρδισαν τα περισσότερα και έτσι είχαμε πιο συχνές και πιο μεγάλες αναβαθμίσεις τους.”

Στο δεύτερο σημείο που στέκεται είναι πως η Apple πλέον έχει πιο αυστηρή εστίαση στον τομέα της εμπειρίας του χρήστη.

“Αντί η Apple να μεταφράζει την καινοτομία είτε ως κάτι εντελώς νέο είτε ως κάτι διαφορετικό πλέον η Apple θεωρεί τον όρο καινοτομία ως κάτι που βελτιώνει την καθημερινότητα των χρηστών. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι κυκλοφορίες στο hardware και στο λογισμικό να έχουν περισσότερο ποιότητα και μικρότερη ποσότητα. Αυτή την χρονιά το WWDC Keynote ήταν μικρότερο σε διάρκεια κατά 20% από προηγούμενες χρονιές. Αν και το γεγονός πως είχαμε μια ψηφιακή μορφή του το έκανε πιο οργανωμένο και με μεγαλύτερη συνοχή παράλληλα είχαμε και λιγότερες ανακοινώσεις σε νέα χαρακτηριστικά. Αυτά όμως που μας παρουσίασε η Apple είχαν μεγαλύτερη αξία και σημασία σε ότι έχει να κάνει με την εμπειρία του χρήστη.”

Το τρίτο σημείο είναι το ότι η Apple συνεχίζει να ενισχύει το οικοσύστημα της και να προσπαθεί να το κάνει πιο δελεαστικό στους καταναλωτές.

“Δεν είναι μόνο πως η Apple ωθεί πολλαπλά προϊόντα μπροστά την ίδια στιγμή. Προσπαθεί την ίδια περίοδο να φέρει μια ομαλότητα και συνοχή καθώς και σχετικότητα στις διαφορετικές κατηγορίες της. Η Apple λοιπόν κάνει ευκολότερη την αγορά πολλαπλών συσκευών. Καθώς οι χρήστες μπαίνουν πιο βαθιά στο οικοσύστημα της εταιρείας η πίστη στο brand και ο βαθμός ικανοποίησης τους για την εταιρεία πάει ακόμη υψηλότερα.”

Σε όλα αυτά εικάζει επίσης πως οι μισοί από τους κατόχους iPhone δεν έχουν ακόμη κάποια άλλη Apple συσκευή και αυτό δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την εταιρεία. Εδώ να συνυπολογίσουμε πως και η έλευση των ARM Macs που θα έρθουν στο οικοσύστημα της εταιρείας θα δώσουν και αυτά μια μεγάλη ώθηση.

Τέλος αναφέρει πως η Apple αυτή την στιγμή δεν έχει κάποιο σοβαρό ανταγωνιστή. Η Samsung δεν έχει μια ξεκάθαρη πορεία και όραμα. Η Google ενθουσιάζεται εύκολα με το τι μπορούν να κάνουν τα προϊόντα χωρίς όμως να δίνει προσοχή στην εμπειρία του χρήστη με αυτά. Η Amazon έβαλε μεγάλο στοίχημα με τα έξυπνα ηχεία την στιγμή που θα έπρεπε να είχε κάνει αυτό και την κατηγορία των wearables. Το Microsoft Surface δεν τα πάει τόσο καλά στην αγορά του απλού καταναλωτή όπου εκεί το iPad συνεχίζει να βρίσκεται στην θέση του οδηγού.

Τελειώνει το άρθρο του αναφέροντας το σχόλιο του Steve Jobs όταν παρουσιάστηκε το iPhone το 2007 όπου και είχε αναφέρει πως η Apple ήταν 5 χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αυτό τελικά αποδείχθηκε σωστό αλλά το κενό που υπάρχει στην αγορά των wearables είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.