Αν ακούμε μια γκρίνια αυτή την εβδομάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι για το γεγονός πως η Appel δεν έφερε το Face ID στα notch των νέων MacBook Pros.
Γενικότερα η έλευση του notch στα νέα MacBook έχει δημιουργήσει σειρά συζητήσεων αλλά κοινός παρονομαστής είναι η έλλειψη του Face ID.
H δική μας προσωπική άποψη είναι πως ένα Face ID στα MacBook θα μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους ειδικά μιας και εκεί θα ήταν πιο εύχρηστο από το Face ID. Την ίδια στιγμή και η Apple δουλεύει πάνω σε μια τέτοια ιδέα σίγουρα μιας και είδαμε πατέντες για κάτι τέτοιο πριν ακόμη έρθει το Face ID στα iPhones.
Αυτή την στιγμή όμως υπάρχουν προβλήματα σε μια τέτοια υλοποίηση που εξηγούμε παρακάτω:
Ενεργοποίηση του Face ID σε ένα MacBook Pro
Αρχικά πως ξυπνάς ένα Mac για τους πεις να κάνει χρήση του Face ID; Στα iPhone είναι κάτι εύκολο μιας και σηκώνοντας την συσκευή ο μηχανισμός ενεργοποιείται και είναι έτοιμος να σκανάρει το πρόσωπο σας. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει σε ένα MacBook σηκώνοντας το καπάκι του αλλά οι περισσότεροι χρήστες αφήνουν τα Mac τους ανοιχτά όταν βρίσκονται κοντά σε αυτά.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν θα χρειαζόταν ο χρήστης να πατήσει κάποιο πλήκτρο για να το ενεργοποιήσει αλλά εκεί τι παραπάνω θα είχαμε από το να πατήσει απευθείας το πλήκτρο του Touch ID;
Μια πατέντα της Apple περιγράφει έναν έξυπνο τρόπο για κάτι τέτοιο με μια λειτουργία που ονομάζει Power Nap – το χαρακτηριστικό αυτό αφήνει το Mac να κάνει κάποιες ενέργειες στο παρασκήνιο ακόμη και όταν είναι σε κατάσταση αδράνειας. Τo Mac σκανάρει για κίνηση, μετά ελέγχει αν κάποιο πρόσωπο είναι παρών και έτσι ξυπνάει το Mac για να κάνει έναν Face ID έλεγχο.
Αυτό το πρόβλημα λοιπόν πρακτικά λύνεται κάπως έτσι.
Χρήση Face ID για αγορές
Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει μια Apple Pay ή App Store αγορά στο Mac του χρησιμοποιώντας το Touch ID. Αλλά πως θα γινόταν κάτι τέτοιο με το Face ID;
Στο iPhone η Apple ζητάει επιβεβαιώσει πατώντας το πλευρικό κουμπί. Αυτό δεν είναι πρόβλημα λοιπόν μιας και ήδη κρατάμε την συσκευή και έτσι αυτό το διπλό κλικ είναι κάτι εύχρηστο. Πως θα γινόταν όμως κάτι αντίστοιχο στο Mac;
Και εδώ αν χρειαζόταν ο χρήστης να πατήσει κάποιο πλήκτρο για επιβεβαιώσει πάμε πίσω στο γεγονός ότι ήδη έχουμε το Touch ID για αυτό τον σκοπό.
Μια εύκολη λύση θα ήταν το Mac να ζητάει από τον χρήστη να κάνει κάποιο νεύμα του κεφαλιού του για αυτή την επιβεβαίωση.
Τα εξαρτήματα του Face ID
Εδώ λοιπόν δεν υπάρχει κάποια λύση αυτή την στιγμή. Το TrueDepth module που χρησιμοποιεί το Fae ID και φαίνεται στην παραπάνω εικόνα έχει ένα μεγάλο πάχος για το MacBook. Στην φωτογραφία φαίνεται το module του iPhone 13.
Το καπάκι του MacBook είναι πολύ λεπτό και έτσι το πάχος που προσφέρει είναι άκρως ακατάλληλο για μια τέτοια ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας.
Ναι αλλά στα Windows έχουμε το Hello χαρακτηριστικό που είναι βασισμένο σε μια τέτοια υλοποίηση….
Ναι ισχύει αλλά θα πρέπει να δείτε τα περισσότερα laptops που το προσφέρουν έχουν κάποιο πάχος στο καπάκι τους όχι αμελητέο ή είναι συσκευές που γίνονται και tablets με το αντίστοιχο πάντα πάχος.
Για να μην αναφέρουμε πως το Windows Hello χαρακτηριστικό δεν είναι τόσο τεχνολογικά ανεπτυγμένο όσο το Face ID και είναι πολύ εύκολο κάποιος να το ξεγελάσει ακόμη και με μια φωτογραφία.
Θα έχουμε Face ID υποστήριξη στα Mac;
Το πρόβλημα με το βάθος και πάχος δεν υπάρχει στα iMac και έτσι μπορεί να δούμε το Face ID να έρχεται πρώτα εκεί και μετά σε κάποιο MacBook. Μπορεί μάλιστα να δούμε μια τέτοια υλοποίηση στα επερχόμενα και φημολογούμενα νέα iMac Pro.
Το να ενσωματωθεί όμως το Face ID με αυτά τα εξαρτήματα στο καπάκι ενός MacBook Pro σήμερα είναι κάτι πολύ πολύ δύσκολο. Αν πάλι η Apple είχε λεπτότερα Face ID εξαρτήματα θα τα είχε ήδη χρησιμοποιήσει στα iPhone 13.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Apple δουλεύει πάνω σε μια τέτοια ιδέα….
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed