18.6 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Το USB 3.2 στάνταρ θα έχει διπλάσιες ταχύτητες αλλά η ονομασία του θα δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση

    Το USB 3.2, το επόμενης γενιάς USB στάνταρ που θα ξεκινήσει να εμφανίζεται στις συσκευές αργότερα μέσα στον χρόνο, θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες φτάνοντας στα 20Gbps. Αυτό θα γίνει μέσω δύο γραμμών 10Gbps και χωρίς να χρειαστεί να μικρύνει το μήκος του καλωδίου.

    Τα άσχημα νέα είναι πως η σύγχυση των ονομάτων γύρω από τις USB ταχύτητες θα γίνει χειρότερη από ότι σήμερα…

    Η ζωή ήταν σχετικά απλή μέχρι και την USB 3.0:

    • USB 1.1 (12Mbps)
    • USB 2.0 (480Mbps)
    • USB 3.0 (5Gbps)

    Μετά ήρθε η USB 3.1 και εκεί ξεκίνησαν τα μπερδέματα. Όπως αναφέρει και το Arstechnica η επίσημη επιτροπή αποφάσισε να μπερδέψει τους πάντες.

    “Το μεγάλο χαρακτηριστικό του ήταν η διπλάσια ταχύτητα μεταφορά δεδομένων στα 10Gb/s. Το λογικό λοιπόν θα ήταν να αναγνωριστούν οι συσκευές με 5Gb/s ως “USB 3.0” και οι νέες 10Gb/s συσκευές ως “USB 3.1.” Αυτό όμως ήταν κάτι που δεν το έκανε η USB-IF επιτροπή. Για αιτίες άγνωστες και πολύ δύσκολες να καταλάβει κάποιος η απόφαση ήταν η μετονομασία των USB 3.0: 5Gb/s 3.0 συνδέσεων ως “USB 3.1 Gen 1,” και έτσι αυτές με 10Gb/s ονομάστηκαν “USB 3.1 Gen 2.”

    Η επιτροπή πλέον κάνει τα πράγματα ακόμη πιο μπερδεμένα. Αρχικά οι παλαιές USB 3.1 συσκευές ως δια μαγείας ονομάστηκαν USB 3.2 με ακριβώς τις ίδιες ταχύτητες. Οι νέες 20Gbps απέκτησαν μια ηλίθια πραγματικά ονοματολογία:

    • USB 3.1 Gen 1 μετατρέπεται σε USB 3.2 Gen 1
    • USB 3.1 Gen 2 μετατρέπεται σε USB 3.2 Gen 2
    • Το νέο 20Gbps στάνταρ γίνεται … USB 3.2 Gen 2×2

    Έτσι λοιπόν και όπως αναφέρει το Arstechnica αυτό θα επιτρέψει τους κατασκευαστές με περηφάνια να αναφέρουν πως οι συσκευές τους υποστηρίζουν USB 3.2 και χωρίς κάποια άλλη πληροφορία με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να καταλάβουν αν θα έχουν 5, 10 ή 20Gbps.

    Έτσι λοιπόν και με βάση το παραπάνω η αγορά ενός USB-C καλωδίου θα είναι πιο μπερδεμένη από ότι σήμερα.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles