23.6 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Τι πρέπει να γίνει με την ψηφιακή κληρονομιά του καθενός από εμάς;

    Μια πρόσφατη έρευνα δημιούργησε ένα ερώτημα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: Τι πρέπει να γίνει με την ψηφιακή κληρονομιά μας – όλα αυτά τα δεδομένα που αφήνουμε πίσω μας αφού πεθάνουμε.

    Το ερώτημα αυτό δημιουργήθηκε με τον υπολογισμό ότι πριν από το τέλος του αιώνα που διανύουμε το Facebook θα έχει περισσότερους πεθαμένους χρήστες παρά ζωντανούς…..

    Η The Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “Αν το Facebook συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους τωρινούς ρυθμούς, το site θα έχει 4.9 δις νεκρά μέλη μέχρι το 2100, σύμφωνα με μελέτη που έκαναν ερευνητές της Οξφόρδης. Ακόμη και αν η ανάπτυξη είχε σταματήσει εντελώς πέρυσι η έρευνα βρήκε πως η Facebook θα είχε περί τα 1.4 δις νεκρά μέλη το 2100. Το 2070, σε αυτό το σενάριο, οι νεκροί θα ξεπερνούσαν του ζωντανούς”

    Αυτό αυτόματα δημιουργεί το ερώτημα για το αν η ψηφιακή κληρονομιά μας θα πρέπει να παραμένει και αν ναι για πόσο καιρό.

    “Η έρευνα της Οξφόρδης με εντυπωσιακό τρόπο δείχνει την ανάγκη αλλαγών σε αυτό τον τομέα. Είναι η ώρα να ορίσουμε υπευθύνους για τα κοινωνικά δίκτυα; Θα πρέπει να συλλέγουμε τους κωδικούς μας και να τους συμπεριλαμβάνουμε στις διαθήκες μας; Θα πρέπει οι λογαριασμοί μας στο Instagram να αποτελέσουν ένα ιστορικό αρχείο; Πως αλλιώς μελλοντικές γενιές θα γνωρίζουν τους στόχους μας; Ίσως η Facebook πρέπει να προσκαλέσει ιστορικούς, ηθικολόγους και άλλους στην συμμετοχή μιας καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων που αφήνουμε πίσω μας. Μια λύση όχι για τα επόμενα χρόνια αλλά για τις επόμενες δεκαετίες.”

    Η Facebook αυτή την στιγμή επιτρέπει τον λογαριασμό ενός χρήστη που έχει φύγει από την ζωή να γίνει memorialized.

    “Οι memorialized λογαριασμοί είναι ένα μέρος για φίλους και οικογένεια που συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους μετά τον θάνατο ενός ατόμου.”

    Επιπλέον αν έχετε ενεργοποιήσει το Legacy Contact στον λογαριασμό σας, για παράδειγμα τον/την σύζυγο σας τότε υπάρχει η ίδια δυνατότητα.

    Θα πρέπει όμως αυτοί οι λογαριασμοί να είναι οnline για πάντα – για εκατοντάδες χρόνια, αν το Facebook αντέξει για τόσο διάστημα με μια μορφή ή κάποια άλλη. Μήπως θα πρέπει να υπάρχει μια αυτόματη αφαίρεση των δεδομένων του χρήστη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα;

    Φυσικά το παραπάνω ερώτημα για την ψηφιακή κληρονομία μας δεν έχει να κάνει μόνο με το Facebook αλλά και το Twitter, το Instagram, ποστ που κάνουμε σε blog και πολλά ακόμη.

    Η Apple έχει ήδη μια αμφιλεγόμενη πολιτική που αναφέρει πως οποιοδήποτε δικαίωμα στο περιεχόμενο σας τερματίζεται με τον θάνατο σας. Η μόνη επιλογή για όλα τα δεδομένα να διαγραφούν είναι με την παρουσία ενός πιστοποιητικού θανάτου.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles