19.5 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Τι περιμένουμε να ακούσουμε αύριο στο WWDC Keynote της Apple [Roundup]

    Στιγμιότυπο 2016-06-12, 2.24.59 μμ

    Το ετήσιο Worldwide Developers Conference, επικεντρώνεται ουσιαστικά στους προγραμματιστές της Apple με την απαρχή να την κάνει το καθιερωμένο Keynote της εταιρείας που θα λάβει χώρα αύριο Δευτέρα και στις 20.00 ώρα Ελλάδος.

    Παρά το γεγονός ότι θα έχουμε ανακοινώσεις γύρω από το λογισμικό δεν αποκλείεται σε αυτό το Keynote να έχουμε και κάποια ανακοίνωση hardware – Δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

    Παρακάτω λοιπόν σας έχουμε την λίστα με ότι περιμένουμε να ακούσουμε και να δούμε από την Apple αύριο καθώς και τι θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι να ανακοινωθεί.

    iOS 10

    iOS-10-concept-iHelpBR-image-001

    Η 10η έκδοση του mobile λογισμικού της Apple θα πρέπει να βελτιωθεί με βάση των χαρακτηριστικών που γνωρίσαμε στο iOS 9 και iOS 8 καθώς θα συνεχιστεί και ο νέος σχεδιασμός του στην εμφάνιση με μια ακόμη πιο βελτιωμένη διεπαφή τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και από λειτουργικότητα για τον χρήστη.

    Οι νέες αλλαγές θα ξεκινήσουν με την είσοδο της ψηφιακής βοηθού της Apple Siri σε εφαρμογές τρίτων καθώς και σε σημαντικές βελτιώσεις στο iCloud Voicemail. Επίσης σημαντικές θα είναι και οι αλλαγές στην μουσική υπηρεσία της Apple – Apple Music με μια νέα διεπαφή και όχι μόνο. Ακόμη σίγουρα θα έχουμε νέα 3D Touch Shortcuts και μάλλον mobile πληρωμές μέσω του iMessage ενώ το iMessage ίσως έρθει και για πρώτη φορά στην πλατφόρμα του Android.

    Περιμένουμε πολλά περισσότερα ακόμη αλλά τα παραπάνω είναι αυτά που μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα πως θα δούμε.

    Τι θα θέλαμε εμείς 

    Από την πλευρά μας εμείς τώρα θα θέλαμε η Apple φέτος στο iOS 10 να φέρει ένα dark mode παρόμοιο με αυτό του OS X, πλήρη υποστήριξη πολλαπλών χρηστών στο iPad, Split View στα iPhones, Lock screen widgets και ένα Control Center που θα μπορεί να υποστηρίξει toggles τρίτων.

    App Store Αλλαγές 

    App-Store-search-ads-teaser-001

    Η Apple ανακοίνωσε ήδη πριν το WWDC ότι το App Store θα δει κάποιες σημαντικές αλλαγές με με μορφή αναζήτησης διαφημίσεων αλλά και υποστήριξης συνδρομής για όλες τις κατηγορίες εφαρμογών. Επίσης θα επανέλθει το tab Categories ενώ το αντίστοιχο Features δεν θα σας δείχνει εφαρμογές που έχετε ήδη αγοράσει και κάνει λήψη στον λογαριασμό σας.

    Υπάρχουν ακόμη πολλές απορίες για το συνδρομητικό σύστημα που θέλει να φέρει η Apple στο App Store με αυτή την μορφή καθώς και μια μεγάλη ανησυχία από πλευράς χρηστών.

    Για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε την Δευτέρα έτσι ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

    watchOS 3

    Apple-Watch-Clock-teaser-002

    H Apple γρήγορα μετά την επίσημη κυκλοφορία του watchOS έδωσε στο κοινό και το watchOS 2. H υποστήριξη native εφαρμογών στο watchOS 2 ήταν ένα πολύ αισιόδοξο βήμα και η ανακοίνωση του ενθουσίασε αλλά τελικά γρήγορα διαπιστώσαμε πως το hardware του Apple Watch δεν μπορούσε να το υποστηρίξει αυτό το χαρακτηριστικό όπως φανταζόμασταν και όπως θα θέλαμε.

    Περιμένουμε το watchOS 3 να φέρει υποστήριξη σε ακόμη περισσότερες εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων, νέων watch faces, sleep tracking, μια καλύτερη Workout εφαρμογή, μια εφαρμογή Υπενθυμίσεων και πολλά ακόμη.

    Πιστεύουμε πως το watchOS 3 που θα μας παρουσιαστεί θα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να τρέχει σίγουρα άριστα στο Apple Watch 2 που αναμένεται να κυκλοφορήσει ίσως και φέτος.

    Αν κάτι ευχόμαστε να αλλάξει και που θα θέλαμε πολύ να δούμε είναι μια καλύτερη διεπαφή για τον χρήστη μιας και κακά τα ψέματα η Apple δεν έδωσε την πιο απλή και κατανοητή διεπαφή που θα μπορούσε στο πρώτο της αυτό smartwatch.

    tvOS 10

    Apple-TV-apps-games

    Με το tvOS η Apple έφερε για πρώτη φορά ένα App Store στο σαλόνι μας και βελτίωσε σημαντικά την ψυχαγωγία μας. Περιμένουμε η εταιρεία να συνεχίσει να εστιάζει πάνω σε αυτό με ακόμη πιο πολλές βελτιώσεις.

    Για αρχή το tvOS θα πρέπει να αποκτήσει την Picture-in-Picture λειτουργία του iOS 9 και έτσι ενώ βλέπετε για παράδειγμα Netflx να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη εφαρμογή.

    Ένα κέντρο ειδοποιήσεων θα ήταν επίσης κάτι πολύ καλό και χρηστικό έτσι ώστε οι iOS ειδοποιήσεις σας να φαίνονται στην τηλεόραση σας όπως γίνεται και στο Apple Watch.

    Αυτή την στιγμή το tvOS δεν υποστηρίζει επίσης κανένα Continuity χαρακτηριστικό αυτό περιμένουμε επίσης να αλλάξει με την έλευση του tvOS 10 έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να ξεκινάει κάτι στο Apple TV του και να το συνεχίζει άνετα και σε μια άλλη iOS συσκευή και το αντίθετο.

    Μιας και το Apple TV είναι επίσης μια gaming συσκευή θα θέλαμε πολύ να δούμε την Δεύτερα να έρχεται υποστήριξη MFI χειριστήριων με χαρακτηριστικά όπως αυτά της αναγνώρισης κίνησης και υποστήριξης της Siri.

    Τι θα θέλαμε εμείς 

    Στην δική μας λίστα των “θέλω” συγκαταλέγονται τα: Κέντρο ειδοποιήσεων, εφαρμογή Χαρτών, υποστήριξη iCloud, Split View multitasking, ύπαρξη πλοηγού και συγκεκριμένα του Safari και VPN προφίλ.

    OS X 10.12: καλωσορίζουμε το “macOS”

    macbook-pro-oled-5-1024x769

    Πέρα από την έλευση της Siri στο Mac που αποτελεί ένα από τα μεγάλα νέα χαρακτηριστικά που σχεδόν έχουν επιβεβαιωθεί μάλλον θα έχουμε και την αλλαγή της ονομασίας του λογισμικού με το macOS να έρχεται στις ζωές μας αντί των OS X εκδόσεων. Το δεύτερο θα έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη σύγχυση από πλευράς χρηστών για τις εκδόσεις του λογισμικού ενώ θα φέρει και έναν καλύτερο εναρμονισμό με τις ονομασίες των iOS, tvOS και watchOS.

    Περιμένουμε επίσης νέα tweaks, μια νέα έκδοση του Safari, υποστήριξη του Apple Pay στους πλοηγούς, σημαντικές βελτιώσεις στο Mac App Store, μια νέα έκδοση της Photos εφαρμογή καθώς και τέλος υποστήριξη του Picture-in-Picture χαρακτηριστικού του iOS 9.

    Εμείς από πλευράς μας θα θέλαμε στο OS X 10.12 να δούμε μια ξεχωριστή εφαρμογή για το Apple Music, ένα νέο iTunes με πιο απλό χαρακτήρα, την δυνατότητα του να ξεκλειδώνει το Mac με το Touch ID, ένα καλύτερο κέντρο ειδοποιήσεων, και μια ξεχωριστή εφαρμογή PodCast.

    Siri for Mac

    Siri-for-Mac-Dock-icon-OS-X-screenshot-001

    Όπως αναφέραμε και πιο πάνω κατά πάσα πιθανότητα η Siri έρχεται στο Mac με το OS X 10.12.

    Η ψηφιακή βοηθός της Apple θα είναι προσβάσιμη από ένα δικό της εικονίδιο στο Dock καθώς και από την μπάρα του Μενού ενώ αναμένεται να έχει και υποστήριξη του “Hey Siri” χαρακτηριστικού.

    Siri SDK

    Μαζί με την έλευση της Siri στο Mac φήμες θέλουν την Apple να δίνει για πρώτη φορά ένα Siri SDK στους προγραμματιστές της έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να την ενσωματώσουν μέχρι ενός σημείου σε νέες εφαρμογές τους.

    Apple Music 

    Apple-Music-ad-The-Weeknd-image-001

    Απαντώντας στα σχόλια των χρηστών αναμένουμε την Apple να δώσει απαντήσεις με μια νέα έκδοση του Apple Music. Η εφαρμογή θα ανασχεδιαστεί και θα έχει μια πολύ καλύτερη διεπαφή για τον χρήστη κάνοντας την πλοήγηση και την επιλογή τραγουδιών πολύ εύκολή.

    Apple Maps

    Δεν είχαμε πολλές φήμες σχετικά με βελτιώσεις φέτος στους Χάρτες της Apple. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα συνεχίσει την πρόοδο αυτής της εφαρμογής με νέα χαρακτηριστικά αλλά και με ακόμη περισσότερες συνεργασίες στον τομέα των δεδομένων.

    Services

    iPhone-6-Apple-Pay-1024x834

    Η Apple πέρυσι κατάφερε να αποκομίσει περί τα $20 δις από τις υπηρεσίες της. Η εταιρεία λοιπόν βλέπει και έμπρακτα πως μέσω αυτών μπορεί να έχει ένα νέο μεγάλο έσοδο την στιγμή που η αγορά των smartphones δέχεται πολύ μεγάλη και έντονη πίεση.

    Η Apple λοιπόν θα συνεχίζει να χτίζει και να επενδύει στον τομέα των υπηρεσιών προς τους χρήστες και έτσι σίγουρα τους επόμενους μήνες και χρόνια θα δούμε πολλά στον χώρο αυτό.

    Για το WWDC φέτος η Apple σίγουρα θα παρουσιάσει καλύτερη υποστήριξη της υπηρεσίας της Apple Pay ενώ αναμένονται και βελτιώσεις στην iCloud υπηρεσία της.

    Νέα MacBooks με OLED οθόνες

    macbook-pro-oled-6-1024x576

    H σειρά MacBook Pro είναι έτοιμη για αναβάθμιση και σύμφωνα με πολλούς έγκυρους αναλυτές αλλά και φήμες οι αλλαγές που θα μας έρθουν στην Pro αυτή σειρά θα είναι μεγάλες και σημαντικές.

    Ξεχωρίζει η ύπαρξη μιας OLED οθόνης πάνω από το πληκτρολόγια που θα αντικαταστήσει τα κουμπιά συντόμευσης και η οποία θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την εφαρμογή που θα έχει εκείνη την στιγμή ανοιχτή ο χρήστης.

    Η συσκευή που θα ανταγωνιστεί το Amazon Echo

    Google-Home-image-003

    Αν και το WWDC είναι ένα event που εστιάζει στο λογισμικό όπως έχουμε αναφέρει και στην αρχή η Apple έχει παρουσιάσει κατά καιρούς και hardware. Πριν δύο χρόνια για παράδειγμα είχαμε το preview των Mac Pro.

    Αν επαληθευτούν οι φήμες που θέλουν την Apple να δουλεύει πάνω σε μια νέα συσκευή παρόμοια με αυτή του Amazon Echo με υποστήριξη της Siri τότε δεν θα υπάρχει καλύτερο event να ανακοινωθεί ή έστω να γίνει preview από αυτό του WWDC.

    Η συσκευή φημολογείται ότι θα έρθει στην αγορά προς το τέλος του χρόνου αλλά μια ανακοίνωση της στο WWDC θα δώσει αρκετό χρόνο στους προγραμματιστές ώστε να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους με το νέο Siri SDK.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles