25.3 C
Athens
Wednesday, May 8, 2024
More

    Τι μπορεί να συνέβη μεταξύ Apple, Qualcomm και Intel

    Χθες είχαμε μια μεγάλη ανατροπή στην τεράστια διαμάχη μεταξύ Apple και Qualcomm – με την Intel λίγο μετά να παίρνει και αυτή θέση.

    Η Apple και η Qualcomm είχαν ξεκινήσει τον χορό των μηνύσεων κυριολεκτικά για χρόνια. Η Apple δεν συμφωνούσε αρχικά με το γεγονός ότι η Qualcomm δεν την χρέωνε μια συγκεκριμένη τιμή για την αδειοδότηση των πατεντών της στα iPhones αλλά επέμενε να χρεώνει ένα ποσοστό από τις πωλήσεις των iPhones. H Apple το θεώρησε αυτό ως μια άδικη πολιτική το λιγότερο. Επίσης ακόμη και όταν η Apple αγόρασε chips από την Qualcomm η δεύτερη επέμενε μια αδειδότηση για αυτή και έτσι εύλογα ο Tim Cook θεωρούσε πως δέχονται άδικα διπλά χρεώσεις.

    Η Apple λοιπόν έκανε μήνυση στην Qualcomm για αθέμιτες πρακτικές με την σειρά της η Qualcomm να κάνει μήνυση στην Apple γιατί έδωσε εντολές στους προμηθευτές της να σταματήσουν όλες τις πληρωμές δικαιωμάτων προς αυτή.

    Ξαφνικά όμως χθες και στην αρχή μιας δίκης που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων και όπου διακυβεύονταν $30 δις, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως ήρθαν σε συμφωνία.

    Αυτή η συμφωνία έπιασε πολλούς εξαπίνης μιας και πριν λίγο καιρό κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Η Qualcomm είχε κατηγορήσει την Apple για εκβιασμό. Οι δύο CEO των εταιρειών δεν είχαν κανέναν κοινό σημείο επαφής στις συναντήσεις τους. Η Qualcomm αρνήθηκε να πουλήσει chips στην Apple για τα iPhone Xs και iPhone XR.

    Την στιγμή λοιπόν της συμφωνίας και οι δύο εταιρείες ετοιμαζόντουσαν για την μητέρα όλων των μαχών…. και ξαφνικά συμφώνησαν….

    Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας η Intel σε δελτίο τύπου επισημοποίησε πως αποχωρεί από την αγορά των 5G smartphones modems.

    Τι πραγματικά λοιπόν συνέβη;

    H Intel όπως όλα έδειχναν είχε σοβαρά προβλήματα στην δημιουργία των 5G modems. H Apple ήθελε αυτά τα chips έτοιμα για τα iPhones του χρόνου και όλα συνηγορούσαν πως η Intel δεν θα κατάφερνε να πετύχει την προθεσμία αυτή. Έτσι τόσο η Intel όσο και η ίδια η Apple έκαναν δεύτερες σκέψεις για αυτή την συμφωνία.

    Η Apple λοιπόν είχε χάσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στην Intel σε αυτό το κομμάτι και από πλευράς της η Intel τόνιζε πως η Apple είναι ένας πάρα πολύ απαιτητικός πελάτης που δημιουργούσε εντάσεις και μεγάλες πιέσεις.

    Σίγουρα η σχέση αυτή ξεκαθαρίστηκε σήμερα. Είτε η Intel είπε στην Apple πως ακύρωνε το project, ή η Apple έχασε τελείως κάθε ελπίδα για την παραγωγή modems από την Intel.

    Όπως και να έγινε το σίγουρο ήταν πως η Apple έμεινε χωρίς εναλλακτική για προμηθευτή σε 5G modems.

    Υπήρχαν συζητήσεις ότι η Apple σκεφτόταν τις λύσεις των Samsung και Mediatek ως εναλλακτικούς προμηθευτές αλλά κανένας δεν πίστευε πως θα ήταν αυτοί οι δύο σε θέση να έχουν έτοιμη την παραγωγή τους για το 2020. Στο βάθος χρόνου η Apple θα σχεδιάζει και θα κατασκευάζει τα δικά της chips αλλά αυτό το εγχείρημα δεν θα είναι αποδοτικό για το 2020. Έτσι η Qualcomm ήταν η μόνη της ελπίδα.

    Σίγουρα η Apple χρειαζόταν μια συμφωνία με την Qualcomm και γρήγορα πριν τα παραπάνω κυκλοφορούσαν ευρέως στον τύπο. Σίγουρα η Intel καθυστέρησε υπό τις οδηγίες της Apple να δώσει το δελτίο τύπου και μέχρι η Apple να ερχόταν σε συμφωνία με την Qualcomm.

    Εν κατακλείδι λοιπόν φαίνεται πως η Apple συμφώνησε να πληρώσει όλα τα χρήματα στην Qualcomm που ήθελε για την περίοδο που αυτή και οι προμηθευτές της δεν κατέβαλαν καμία πληρωμή. Η Qualcomm από την πλευρά της συμφώνησε να προσφέρει μια πιο οικονομική συμφωνία στην Apple κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της για τα επόμενο 6+ χρόνια.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,700SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles