18.3 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Τι είναι η μεταβλητότητα καρδιακών παλμών και πως μπορείτε να την καταγράψετε – παρακολουθήσετε μέσω Apple Watch και iPhone

    Το HRV ή αλλιώς μεταβλητότητα καρδιακών παλμών είναι μια πολύτιμη μέτρηση που καταγράφεται από το Apple Watch, ωστόσο, δεν υπάρχει εγγενής ενσωμάτωση στο watchOS ή το iOS για την καλύτερη κατανόηση και χρήση των δεδομένων αυτών – αφήνοντας αυτή την λειτουργία σε εφαρμογές τρίτων.

    HRV σημαίνει μεταβλητότητα καρδιακών παλμών και είναι η μέτρηση του πώς αλλάζει το χρονικό διάστημα μεταξύ των καρδιακών παλμών. O άνθρωπος δεν μπορεί να παρατηρήσει αυτές τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις, αλλά συσκευές όπως το Apple Watch καταγράφουν το HRV, το οποίο μετράται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

    Ενώ μπορεί να ακούγεται σαν ένα κακό περιστατικό στην αρχή, ένα υψηλότερο HRV είναι στην πραγματικότητα ενδεικτικό μέτρηση ενός πιο υγιείς ατόμου, πιο ευτυχισμένου, λιγότερου αγχωμένου και μπορεί να σημαίνει επίσης ότι έχετε αναρρώσει και είστε έτοιμοι να ασκηθείτε.

    Πολλοί επαγγελματίες υγείας και φυσικής κατάστασης θεωρούν το HRV ως μία από τις καλύτερες μετρήσεις για να γνωρίζετε πότε το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση ή είναι έτοιμο να αποδώσει, καθώς και να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση του αυτόνομου νευρικού σας συστήματος.

    Από την άλλη πλευρά, ένα χαμηλό HRV (σε ηρεμία) μπορεί να υποδεικνύει ότι το σώμα σας είναι λιγότερο προσαρμοστικό / ανθεκτικό και μπορεί να είναι ένα σημάδι προβλημάτων υγείας ή πιθανών προβλημάτων υγείας στο μέλλον.

    Το HRV είναι μια πολύ εξατομικευμένη και συνεχώς μεταβαλλόμενη μέτρηση. Εξαρτάται επίσης από διάφορους παράγοντες, όπως η σωματική και ψυχική υγεία / άγχος, η διατροφή, η χρήση αλκοόλ, οι συνήθειες ύπνου, η ηλικία, το φύλο, η γενετική, η συχνότητα / ένταση άσκησης και πολλά άλλα.

    Το HRV μπορεί επίσης να αλλάξει πολύ μέσα σε μια μέρα, οπότε δεν έχει νόημα η παρακολούθηση από ώρα σε ώρα. Με αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε to HRV συγκρίνοντάς το με άλλους, αλλά απλά να κοιτάξετε τις δικές σας τάσεις HRV με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους αριθμούς HRV, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

    Αν θέλετε τώρα και ανάλογα την ηλικία σας να έχετε μια εικόνα δείτε το παρακάτω γράφημα:

    Για χρήστες Apple Watch ηλικίας 18 ετών και άνω, το HRV καταγράφεται αυτόματα με το Apple Watch (στις περισσότερες χώρες). Ωστόσο, πρέπει να κατευθυνθείτε προς την εφαρμογή Υγεία στο iPhone για να δείτε τα δεδομένα.

    Μπορείτε να λάβετε πιο ακριβή και ενδεχομένως πιο χρήσιμα δεδομένα εάν κάνετε μη αυτόματη ανάγνωση HRV με το Apple Watch ενώ βρίσκεστε σε ηρεμία και την ίδια ώρα κάθε μέρα.

    • Εκτός από τις αυτόματες ενδείξεις, μπορείτε να αναγκάσετε το Apple Watch να καταγράψει το HRV ανοίγοντας την εφαρμογή Mindfulness και επιλέγοντας Breathe
    • Λίγο αργότερα, θα δείτε τα νέα δεδομένα HRV να εμφανίζονται στην εφαρμογή Υγεία στο iPhone

    Εφαρμογές στο App Store που θα σας δώσουν καλύτερη κατανόηση σε αυτά τα δεδομένα είναι για παράδειγμα οι Training Today και HRV4Trainging.

    Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.