21.8 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

    Τι αποκαλύπτει η App Store μυστικοπάθεια της Apple για το iPhone 11 event

    Είμαστε μόλις μερικές πριν το μεγάλο “by innovation only” event της Apple με τις φήμες ακόμη και τώρα να είναι πολλές. Πάρα αυτά το πιο σημαντικό στοιχείο της παγκόσμιας επιτυχίας της Apple δεν είναι βασισμένο σε κάποιο νέο χαρακτηριστικό που θα δούμε σε αυτή την παρουσίαση ή ακόμη και σε ένα νέο iPhone αλλά στην συνεχιζόμενη επιτυχία της αγοράς software της εταιρεία που λειτουργεί ως ο σύνδεσμο για όλο το οικοσύστημα της Apple και πρακτικά για ότι πουλάει και που δεν είναι άλλο από το App Store.

    H στρατηγική της Apple με μεγάλες δόσεις μυστικοπάθειας σε αυτό το κομμάτι δημιουργεί ανυπομονησία στους καταναλωτές και κάνει την εταιρεία να ξεπερνάει την ανταγωνισμό ενώ παράλληλα συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να φέρνει εκπλήξεις στους καταναλωτές της.

    Η Apple είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει την iOS 13 έκδοση του λογισμικού αλλά το App Store είναι μόλις 12 χρονών μιας και δεν λανσαρίστηκε στο ευρύ κοινό μέχρι και την 2η γενιά των iPhone. Αν και το iOS App Store είναι νεότερο επίσημα από το ίδιο το iOS ή το iPhone πάρα αυτά η δουλειά που γίνεται σε αυτό είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας της Apple. Η Apple ξεκίνησε με αυτό ουσιαστικά μέσω του iTunes παρά το γεγονός πως δεν είχε αφήσει να διαρρεύσουν τα πλήρη πλάνα στα media και στους προγραμματιστές τρίτων πολλά χρόνια πριν επίσημα το ανακοινώσει.

    Το πρώτο χρόνο του iPhone OS οι προγραμματιστές και ακόμη κάποιοι καταναλωτές ήταν υπερήφανοι που μπορούσαν να γράψουν εφαρμογές για την νέα συσκευή τους. Να υπενθυμίσουμε πως στο λανσάρισμα του πρώτου iPhone η συσκευή μπορούμε να τρέξει μόνο λογισμικό της Apple που συμπεριλάμβανε μια παραμετροποιημένη web έκδοση του Safari καθώς και την εφαρμογή των Χαρτών που έφερνε δεδομένα από τους Χάρτες της Google σε μια mobile διεπαφή χρόνια πριν η ίδια η Google παρουσιάσει κάτι τέτοιο για τα PCs ή τις ίδιες τις mobile συσκευές.

    Εκείνη την εποχή όλοι θεωρούσαν πως ότι κάνει η Apple γρήγορα θα γινόταν αντιγραφή από τους ανταγωνιστές της που είχαν μεγαλύτερη εμπειρία στον χώρο. Πολλοί αρθρογράφοι μάλιστα και αναλυτές ανοιχτά υποστήριζαν πως το App Store της εταιρείας θα είχε σοβαρά προβλήματα στο να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες app αγορές που ήδη είχαν οι Palm, Blackberry, Nokia και η Microsoft με το Windows mobile.

    Πάρα αυτά το App Store της Apple κέρδισε από την πρώτη στιγμή τους iPhone χρήστες και παραδοσιακές αγορές εφαρμογών παρά το γεγονός πως είχαν κάνει εκκίνηση πριν από αυτό και απευθυνόντουσαν σε περισσότερες καταναλωτές ξεκίνησαν να χάνουν σημαντικό έδαφος.

    Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής της Apple ήρθε από την προσεχτική ανάπτυξη της πλατφόρμας λογισμικού της ως ένα ζωντανό οικοσύστημα. Μέρος αυτού του σχεδιασμού απαιτούσε σημαντική μυστικότητα έτσι ώστε κανείς να μην γνωρίζει ακριβώς τα πλάνα της εταιρείας για αυτό κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

    Σημαντικά στοιχεία του App Store όπως η κρυπτογραφημένη υπογραφή εφαρμογών που οδήγησε στις ασφαλείς αγορές τους αλλά και που μείωσε την πειρατεία αναπτύχθηκαν και έγιναν τεστ χρόνια πριν η Apple λανσάρει το πρώτο της iPhone. H πρώτη ένδειξη ήρθε το 2006 όταν και η εταιρεία λανσάρισε το iPod Games που είχε αυτού του είδους την κρυπτογράφηση και δυνατότητα διαμερισμού λογισμικού με ασφάλεια μέσα από το iTunes 7.

    Το iPod Games χρησιμοποιούσε την τεράστια βάση χρηστών του iPod και προσέφερε απλές εφαρμογές σε πολύ χαμηλή τιμή που είχαν απήχηση στο ευρύ κοινό δίνοντας έτσι το έναυσμα στην δημιουργία εφαρμογών που θα έφερναν κέρδη στους δημιουργούς τους.

    Τον πρώτο χρόνο μερικά εκατομμύρια iPhone συσκευών θα είχαν πρόβλημα να υποστηρίζουν ένα οικοσύστημα εφαρμογών με μικρό κόστος σε σύγκριση με τα εκατομμύρια αγοραστών του iPod Games. Η Apple δεν προσέφερε καμία από τις iPhone εφαρμογές της για αγορά το 2007 και ανακοίνωσε πως οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λογισμικό στο iPhone και κάποια δική τους εφαρμογή μέσω μιας mobile web διεπαφής που σίγουρα δεν θα τους έδινε κέρδη με τον τρόπου που έδιναν τα iTunes Songs ή τα iPod Games.

    H Apple αν και είχε την γενικότερη εικόνα ξεκάθαρη του App Store το κράτησε εφτασφράγιστο μυστικό αφήνοντας να εννοηθεί πως τα iPhones δεν θα χρειαζόντουσαν κάτι περισσότερο από μια υποστήριξη για web εφαρμογές. Η είδηση ότι ο ίδιος ο Steve Jobs δεν ήθελε εφαρμογές τρίτων στο iPhone ήταν κάτι που η Apple με έξυπνο τρόπο διατηρούσε χωρίς κανείς συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Jobs να παίρνει δημόσια μια θέση για αυτό το θέμα.

    Ο Jobs όμως ανακοίνωσε τελικά τα πλάνα για το App Store το τέλος του 2007 με την Apple να το λανσάρει για πρώτη φορά με την έλευση του iPhone OS 2 τον Φεβρουάριο του 2008. Φυσικά τότε όλοι ξεκίνησαν να καταλαβαίνουν πως η Apple δεν έκανε μια τόσο σημαντική αλλαγή στο λογισμικό της μόνο μέσα σε μερικούς μήνες και επειδή οι προγραμματιστές το ζήτησαν αντιδρώντας στα όσα θεωρητικά υποστήριζε ο Jobs πριν από αυτή την ανακοίνωση.

    Ήταν εμφανές λοιπόν από εκείνη την στιγμή και μετά πως η Apple δεν ξεκίνησε να σχεδιάζει το App Store την τελευταία στιγμή. Αυτό που έκανε ήταν το να διαχειριστεί στο ποιο μέρος από τα πλάνα της θα έδινε να καταλάβουν οι έξω.

    Η Apple το 2007 λοιπόν ασχολήθηκε με τις web εφαρμογές του iPhone αποκλειστικά γιατί δεν είχε ολοκληρώσει τα πλάνα της για το App Store και δεν ήταν έτοιμη να μιλήσει δημόσια για αυτά εκείνη την στιγμή. Η μυστικοπάθεια αυτή δημιουργήθηκε έτσι ώστε η εταιρεία να κρατήσει το πλεονέκτημα της απέναντι στον ανταγωνισμό που ήδη είχε στην αγορά παραπλήσιες λύσεις. Έτσι λοιπόν όταν τελικά ανακοίνωσε το App Store και όταν το έφερε στο ευρύ κοινό πέρασαν μόνο ελάχιστοι μήνες πιάνοντας εξαπίνης τόσο τον ανταγωνισμό όσο και τους καταναλωτές.

    Το επόμενο στρατηγικό βήμα είχε να κάνει με το ίδιο το App Store και την επιλογή της Apple δημόσια να δηλώσει και μέσω του ίδιου του Steve Jobs πως δεν θα υποστήριζε το Adobe Flash περιεχόμενο. Βέβαια αρχικά και δεν είναι καθόλου τυχαίο είχε θολώσει ακόμη μια φορά τα νερά μην δίνοντας μια ξεκάθαρη απάντηση. Αυτό έδωσε βέβαια χρόνο στους προγραμματιστές να ξεκινήσουν να δημιουργούν χωρίς Flash για το iOS περιεχόμενο τους.

    Όταν τελικά η Apple επισημοποίησε αυτή την απόφαση της οι ανταγωνιστές της με πρώτη την Google αποφάσισε να κάνει το Flash ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και αποκλειστικό για την δική της πλατφόρμα. Η συνεργασία με την Adobe τότε λοιπόν έγινε και αποδείχθηκε μετέπειτα μια λάθος κίνηση τελείως μιας και η Google αφιέρωσε πολλές πηγές της για να κάνει το Flash να δουλέψει με το Android αντί να δει το ίδιο το λογισμικό της ως μια πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών.

    Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν η Apple συνεχίζει να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Δίνει στοιχεία της γενικότερης στρατηγικής της προς τα έξω βάση σχεδίου με σκοπό να κρατήσει σημαντικά στοιχεία μυστικά έτσι ώστε να δημιουργήσει εκπλήξεις και ενθουσιασμό την κατάλληλη στιγμή. Η εταιρεία δεν νοιάζεται αν πολλές φορές οι αναλυτές και οι αρθρογράφοι εσφαλμένα αναφέρουν κάποια σχέδια που πιστεύουν πως έχει σκοπό να υλοποιήσει και δεν τους διορθώνει ποτέ μιας και αν μη τι άλλο αυτή η μη ξεκάθαρη εικόνα λειτουργεί υπέρ της.

    Για να σας δώσουμε και ένα πιο πρόσφατα παράδειγμα σκεφτείτε τι έγινε με την έλευση των AirPods με την παρουσίαση του iPhone 7 που ήταν η πρώτη συσκευή που κατήργησε την 3.5 mm θύρα ακουστικών.

    Η Google, η Samsung και άλλοι ανταγωνιστές, όπως χρόνια πριν και με την περίπτωση της Flash υποστήριξης, ξεκίνησαν να κατηγορούν και ακόμη και να κοροϊδεύουν την απόφαση αυτή της εταιρείας. Μερικά χρόνια μετά και τα AirPods έχουν γίνει μια παγκόσμια επιτυχία με τις νέες Android συσκευές η μια μετά την άλλη να εγκαταλείπουν και αυτές την 3.5 mm θύρα ακουστικών.

    Εν έτη 2019 λοιπόν για να φτάσουμε και στο σήμερα γνωρίζουμε πως η Apple στοχεύει στις νέες υπηρεσίες της που θα δούμε σύντομα να γίνονται διαθέσιμες στο ευρύ κοινό καθώς και στις συνεργασίες που πρέπει να κάνει για να γίνουν αυτές οι υπηρεσίες επιτυχημένες. Αρχικά και για ακόμη μια φορά μεγάλη μερίδα του τύπου θεώρησε αυτή την κίνηση της Apple λαθεμένη και ξεκίνησε μια συζήτηση που παρουσίαζε μια θολή εικόνα για τα τελικά πλάνα της εταιρείας προς τα έξω. Όπως είπαμε αυτό ήθελε η Apple που στον χρόνο αυτό και όσο η μια εικασία ακολουθούσε την άλλη παρουσίασε πιάνοντας ακόμη μια φορά εξαπίνης πολλούς την νέα TV εφαρμογή της με την al la carte ενσωμάτωση των συνδρομητικών καναλιών μαζί με την AirPlay 2 υποστήριξη για νεότερα μοντέλα έξυπνων τηλεοράσεων τρίτων κατασκευαστών. Μην μένοντας μόνο εκεί ανακοίνωσε και την Apple TV+ συνδρομητική υπηρεσία της.

    Στο WWDC του Ιουνίου επίσης είχαμε την αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων για τα νεότερα πλάνα της εταιρεία με την εισαγωγή μιας νέας πλατφόρμα που θα φέρει τις iPad εφαρμογές στο Mac. Παράλληλα είχαμε και την ανακοίνωση μιας ακόμη συνδρομητικής υπηρεσίας της Apple Arcade χωρίς όμως ακόμη και σήμερα να γνωρίζουμε πολλά περισσότερα στοιχεία για αυτή.

    Για ακόμη μια φορά λοιπόν η Apple κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητές παρερμηνείες για το τι σχεδιάζει, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να την βοηθούν να κερδίζει χρόνο για να υλοποιεί τα πραγματικά της πλάνα βάση σχεδίου και κατόπιν να τα ανακοινώνει και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στο κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα πιάνοντας τους πάντες για ακόμη μια φορά εξαπίνης και δημιουργώντας ενθουσιασμό στους καταναλωτές της.

    Στην αντίπερα όχθη την ίδια στιγμή Microsoft, Samsung, Huawei και Google ανακοινώνουν προϊόντα που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτές οι ανακοινώσεις δημιουργούν μια ανυπομονησία στο κοινό τους και ενθουσιασμό ο οποίος όμως μετά πέφτει κατακόρυφα όταν η τελικά υλοποίηση τους δεν έρχεται ποτέ ή αν έρθει έχει σοβαρά προβλήματα, βλέπε Google Glass, Micosoft Hololens και το πιο πρόσφατα Samsung Fold.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles