17.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Τα 12 μυστικά στον σχεδιασμό του Jonathan Ive

    jonathan_ive_opener2

    O Jony Ive έκανε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του στο Design Museum του Λονδίνου χθες όπου και συζήτησε μια σειρά από θέματα με τον διαχειριστή του μουσείου Deyan Sudjic. Η συζήτηση είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με το Jony να δίνει μια σειρά από απαντήσεις που υποδηλώνουν το πως σκέφτεται για κάθε προϊόν που δημιουργεί.

    Αυτά λοιπόν είναι τα 12 μυστικά που αποκάλυψε χθες:

    Είσαι ότι δημιουργείς – “Αυτό που κάνουμε είναι κατάθεση του το ποιοι είμαστε. Οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν την φροντίδα αλλά και την αμέλεια. Αυτό έχει να κάνει με το σεβασμό που τρέφουμε για τα πάντα και η αμέλεια είναι πολλές φορές προσβλητική”

    Οι μεγάλες ιδέες ξεκινάνε από συζητήσεις – “Οι καλύτερες ιδέες πάντα ξεκινάν από μια συζήτηση. Μια μικρή αλλαγή στην αρχή του σχεδιασμού μπορεί να καθορίσει ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν στο τέλος. Στην αρχή η διαδικασία είναι απλά μια σκέψη, πολύ εύθραυστη και προσωπική. Όταν η σκέψη γίνεται πράξη τα πάντα αλλάζουν. Δεν είναι πλέον προσωπική και περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους”

    Σταματήστε τα render και ξεκινήστε να φτιάχνετε πράγματα – “Πάρα πολλοί σχεδιαστές που τους παίρνουμε συνέντευξη δεν ξέρουν πως να κατασκευάσουν κάτι μιας και η εμπειρία τους είναι μικρή σε workshops σε σχολεία λόγω κόστους και έτσι προτιμούν τους υπολογιστές. Είναι λυπηρό πως τόσοι πολλοί σχεδιαστές δεν ξέρουν πως να φτιάξουν κάτι. Το CAD λογισμικό μπορεί να κάνει ένα άσχημο σχέδιο να δείχνει τέλειο. Είναι λυπηρό κάποιος να έχει περάσει 4 χρόνια σε 3D σχεδιασμό χωρίς ποτέ του να έχει φτιάξει κάτι. Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν αλλά φτιάχνουν και κατασκευάζουν παράλληλα έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα”

    Κράτησε την ομάδα σου ενωμένη – “Μου αρέσει να δουλεύω σε μια μικρή ομάδα. Υπάρχουν μόνο 18 από εμάς στην σχεδιαστική ομάδα της Apple. Κανένας δεν έφυγε ποτέ”

    Η αντιγραφή δεν είναι κολάκια – “8 χρόνια δουλειάς μπορούν να αντιγραφούν μέσα σε μόλις 6 μήνες. Ένα κλεμμένο σχέδιο είναι κλεμμένος χρόνος. Είναι αυτό κολακευτικό; Σίγουρα ΟΧΙ”

    Απορρίψτε το γιατί – “Το να σχεδιάσεις κάτι νέο και καινοτόμο πρέπει να απορρίψεις το γιατί και την αιτία”

    Το να κάνουμε τα gadget μικρότερα είναι αναπόφευκτο – “Είναι στην ανθρώπινη ιδιοσύστατη, όταν βλέπεις καινοτόμα τεχνολογία θέλεις να την κάνεις μικρότερη, φτηνότερη και πιο αποδοτική”

    Καταναλώστε ενέργεια σε πράγματα που κανείς δεν θα δει – “Για το εσωτερικό του τηλεφωνούν καταναλώσαμε τόσο πολύ χρόνο σε κάτι που το 99% από εσάς δεν θα δει ποτέ”

    Μην είστε διαφορετικοί απλά για να είστε – “Το να είσαι διαφορετικός είναι εύκολο. Κάνετε κάτι ροζ και τριχωτό. Το καλύτερο είναι δυσκολότερο. Το να δημιουργείς κάτι διαφορετικό συνήθως έχει και μια ατζέντα μάρκετινγκ. Όταν μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν τότε έχουμε την διαφορά”

    Αν δεν έχετε αποτυχίες, τότε δεν προσπαθείτε – “Δεν θα πρέπει κάποιος να φοβάται να αποτύχει, αν δεν αποτύχουμε δεν πιέζουμε. 80% από αυτά που δημιουργούμε στο στούντιο δεν πρόκειται να δουλέψουμε. Αν κάτι δεν είναι αρκετά καλό σταμάτα να το κάνεις”

    Απέρριψε περισσότερες ιδέες από τι δέχεσαι – “Για κάθε 9 ιδέες που απορρίπτεις η μία είναι αυτή που θα δουλέψει”

    Κάντε καλά προϊόντα και τα λεφτά θα ακολουθήσουν – “Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τα καλύτερα προϊόντα που μπορούμε. Δεν είμαστε υπερόπτες. Έχουμε πίστη πως αν τα καταφέρουμε και δημιουργήσουμε κάτι καλό οι άνθρωποι θα το αγαπήσουν. Και έχουμε πίστη πως αν το αγαπήσουν και τους αρέσει θα το αγοράσουν.”

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles