18.7 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής της Apple

    1280px-Electronics_factory_in_Shenzhen

    Κατά καιρούς η Apple έχει απασχολήσει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου (και κυρίως ΜΚΟ που ασχολούνται με τέτοια θέματα) για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους στην Κίνα και την Ινδονησία. Επίσης, έχει δεχτεί πάρα πολλές καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας καθώς επίσης και καταγγελίες για την χρησιμοποίηση ανήλικων παιδιών για την παραγωγή των προϊόντων της.

    Πρόσφατα ήρθε στο φως μια έρευνα που έγινε από το BBC για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια παραγωγής των iPhone στην Κίνα, αλλά και στις τοποθεσίες εξόρυξης των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους στην Ινδονησία. Η συγκεκριμένη έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια μαύρη σελίδα της Apple, απεικονίζοντας τους εργάτες να δουλεύουν σε εξαντλητικές βάρδιες χωρίς διάλειμμα. Επίσης, απεικονίζεται η χρησιμοποίηση ανήλικων παιδιών τα οποίο δουλεύουν σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα και σε άθλιες συνθήκες.

    Ανατρέχοντας στο παρελθόν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Next Web , έρευνες που έγιναν το 2012 στο εργοστάσιο της Foxconn έδειξαν ότι οι ίδιες άθλιες συνθήκες επικρατούσαν και εκείνη την εποχή κατά την διάρκεια παραγωγής των διαφόρων προϊόντων της Apple. Οι έρευνες αυτές έφεραν στο φως και μαρτυρίες για αυτοκτονίες που είχαν γίνει μέσα στο ίδιο το εργοστάσιο της Foxconn στο οποίο οι εργαζόμενοι όχι μόνο δούλευαν καθημερινά σε άθλιες συνθήκες, αλλά διέμεναν κίολας σε αυτό. Αυτό αποτελούσε μία πολιτική της Apple προκειμένου να μην αφήσει να διαρεύσουν τα διάφορα μυστικά και πατέντες της μέσα από την γραμμή παραγωγής η οποία είχε άμεση σχέση με κάθε καινούριο προϊόν που κυκλοφορούσε. Οι μαρτυρίες για αυτοκτονίες οδήγησαν στην τοποθέτηση διχτυού περιμετρικά των εγκαταστάσεων του εργοστασίου προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συμβάντα στο μέλλον. Επίσης, η ίδια η Apple άρχισε να δημοσιεύει τα αποτελέσματα ελέγχων που γινόταν στα εργοστάσια της γραμμής παραγωγής της προκειμένου να καθησυχάσει τον κόσμο.

    Το βίντεο που τράβηξε ο δημοσιογράφος του BBC για λογαριασμό της εκπομπής Panorama, δείχνει τον δημοσιογράφο ο οποίος υποδύεται τον εργάτη σε κάποιο κινέζικο εργοστάσιο παραγωγής των iPhone. Μέσα από αυτό το βίντεο αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εντός των εγκαταστάσεων ενώ δείχνει εργάτες δουλεύουν ασταμάτητα για 18 ημέρες, χρησιμοποιώντας ως χώρο ξεκούρασης τα ίδια τα μηχανήματα, πάνω στα οποία και αποκοιμούνται. Επίσης, ο ίδιος ο δημοσιογράφος προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα δείχνοντας τις πηγές εξόρυξης των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων της Apple. Πιο συγκεκριμένα, στην Ινδονησία στην περιοχή Bangka, φένονται 14 χρονα παιδιά τα οποία εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες με κίνδυνο της ζωής τους και εκθέτοντας τον εαυτό τους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

    apple-mud-pit

    Ο ίδιος ο δημοσιογράφος -σύμφωνα με το Business Insider– βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Apple στο Cupertino προκειμένου να πάρει συνέντευξη από ανώτερα στελέχη της εταιρείας. Παρόλα αυτά, όταν τα στελέχη αντιλήφθηκαν το θέμα της συνέντευξης αρνήθηκαν να μιλήσουν με τις κάμερες ανοιχτές. Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια επίσημη τοποθέτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα από μεριάς της Apple σχετικά με το ρεπορτάζ που έγινε από το BBC.

    Τέλος, από μεριάς μας να αναφέρουμε πως αν και αγαπάμε τα προϊόντα της Apple, τέτοιες πράξεις και γεγονότα τα κατακρίνουμε και σίγουρα είμαστε κατά τέτοιων κινήσεων. Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ που κατέγραψε η κάμερα του BBC στο παρακάτω βίντεο.

    Δείτε εδώ ολόκληρο το Documentary του ΒΒC

    http://youtu.be/AVaTl2kW6YU

    [ΠΗΓΗ]: 1, 2, 3, 4

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles