17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Πτώση από 3,3% έως 9% το 2020 στις πωλήσεις PCs ελέω κορονοϊού

    Βαριά σκιά και στη διεθνή αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών ρίχνει ο κορονοϊός, με τις πωλήσεις να υποχωρούν, το 2020, σε ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,3% και 9% εξαιτίας της παγκόσμιας επιδημίας. Ειδικά το 1ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες επί τα χείρω, εκτιμήσεις της Canalys, οι πωλήσεις PCs θα μειωθούν σε όγκο μεταξύ 10,1% και 20,6% σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Ο αντίκτυπος του συναγερμού που έχει σημάνει ο κορονοϊός θα παραμείνει ορατός και στο 2ο τρίμηνο του 2020, οπότε εκτιμάται ότι οι αποστολές θα μειωθούν σε ποσοστό μεταξύ 8,9% (βέλτιστο σενάριο σύμφωνα με την Canalys) και 23,4% (το χειρότερο σενάριο κατά την εταιρεία).

    Ειδικά για το 1ο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις PCs θα μειωθούν σε όγκο μεταξύ 10,1% και 20,6%Σύμφωνα με το βέλτιστο σενάριο της εταιρείας, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών θα κυμανθούν στα επίπεδα των 382 εκατ. μονάδων το 2020, μειωμένες κατά 3,3% έναντι των 396 εκατ. τεμαχίων το 2019. Το χειρότερο δυνατό σενάριο τοποθετεί τον όγκο των πωλήσεων κατά το τρέχον έτος στα 362 εκατ. συσκευές. 

    “Στο βέλτιστο σενάριο, τα επίπεδα παραγωγής αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη ομαλοποίηση μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οπότε το μεγαλύτερο πλήγμα για την αγορά θα είναι η πορεία των πωλήσεων κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, με την ανάκαμψη της αγοράς να σημειώνεται στο 3ο και το 4ο τρίμηνο”, αναφέρουν οι αναλυτές. 

    Το χείριστο σενάριο
    Το χείριστο σενάριο – σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Canalys – προβλέπει ότι τα επίπεδα παραγωγής δεν θα επανέλθουν σε πλήρη κανονικότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με τις υποθέσεις αυτού του σεναρίου, “τα επίπεδα παραγωγής και ζήτησης στην Κίνα θα διαρκέσουν ακόμη περισσότερο και θα επανακάμψουν μετά από τα τέλη του έτους”, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Και στα δύο σενάρια που εξετάζει η εταιρεία, η Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες για την παγκόσμια αγορά PCs, είναι αυτή που θα επηρεαστεί περισσότερο. Το ακραίο σενάριο τοποθετεί την πτώση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αγορά της Κίνας στο 12% το 2020 σε σχέση με το 2019, με τη σταθεροποίηση  να τοποθετείται στο 2021. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς την περίοδο μεταξύ 2021 και 2024 εκτιμάται σε 6,3%, σύμφωνα με την Canalys. 

    Ο ρόλος της Κίνας
    Η Κίνα αποτελεί τον παγκόσμιο κόμβο για την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η επιδημία του κορονοϊού, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έχει ήδη επιφέρει σοβαρές αρρυθμίες στις διαδικτυακές πωλήσεις εντός της κινεζικής αγοράς.

    Η παγκόσμια κρίση λόγω κορονοϊού έχει, επίσης, οδηγήσει σε έλλειψη εφοδιασμού εξαρτημάτων και ανταλλακτικών και σε άλλες αγορές του πλανήτη. “Οι προμηθευτές στην περιοχή του Ασίας-Ειρηνικού αντιμετωπίζουν την απροσδόκητη πρόκληση να αντιμετωπίσουν την αιφνίδια έκρηξη του COVID-19. Η κρίση είναι και παραμένει σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτη”, σημειώνει η Canalys. Τέλος, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η επιδημία έχει επηρεάσει αρκετές άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τηλεόρασης, των “έξυπνων” βοηθών, αλλά και των περιφερειακών για βιντεοπαιχνίδια.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles