13.9 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Ο Steve Jobs δεν είναι η πανάκεια για την Apple εν έτη 2014

    jobs-1074x483

    Σίγουρα τις τελευταίες μέρες η Apple δεν διανύει την πιο ομαλή περίοδο της κάτι που δεν το περιμένανε πολλοί αν αναλογιστεί κανείς την εντυπωσιακή παρουσίαση του WWDC 2014 τον Ιούνιο και την έλευση των νέων iPhones τον Σεπτέμβριο αλλά και της επερχόμενης πρώτης wearable συσκευής, του Apple Watch.

    Αρχικά, η Apple ανακοίνωσε την Δευτέρα ένα νέο ρεκόρ πωλήσεων για τις iPhone συσκευές της με τα iPhone 6 και 6 Plus το πρώτο Σαββατοκύριακο να σημειώνουν πωλήσεις ύψους 10 εκατομμυρίων συσκευών!! Ο μόνος λόγος που η Apple δεν πούλησε περισσότερες ήταν απλά γιατί δεν υπήρχε διαθεσιμότητα.

    Τα πράγματα όμως πήρανε μια περίεργη τροπή την Τρίτη όταν το γύρω του διαδικτύου έκανε η είδηση πως τα iPhone 6 Plus λυγίζουν από το πουθενά και το φαινόμενο του #bendgate έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Apple την Τετάρτη έδωσε στην κυκλοφορία την iOS 8.0.1, την πρώτη αναβάθμιση του iOS 8 που υποσχόταν πως έλυνε μια σειρά από ευπάθειες του νέου λογισμικού. Άμεσα όμως και ειδικά οι χρήστες των νέων iPhone 6 ανέφεραν σοβαρά προβλήματα μετά την αναβάθμιση και έτσι όπως σας ενημερώσαμε η Apple αναγκάστηκε να την πάρει πίσω και ήδη να δουλεύει σε μια νέα που θα γίνει διαθέσιμη τις επόμενες μέρες.

    Σε όλα τα παραπάνω συμπληρώστε το γεγονός πως η Apple έριξε στην αγορά δυο νέες συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη και πολλοί έσπευσαν να την κατηγορήσουν για αντιγραφή του ανταγωνισμού και μάλιστα κακή μιας και οι πολέμιοι της ιδέας υποστηρίζουν πως δεν έχουν και εξελιγμένα χαρακτηριστικά. Τέλος έχουμε και το Apple Watch που πολλοί το έχουν θεωρήσει αποτυχημένη προσπάθεια πριν καν ακόμη κυκλοφορήσει.

    Ο Tim Cook λοιπόν, ένας κοινός γραφιάς για πολλούς εμφανίζετε να κάνει τα κόκαλα του Steve Jobs να τρίζουν όπως γράφουν αρκετοί, ειδικά στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν ξεκινάει μια επιχειρηματολογία για το “αν ζούσε ο Steve Jobs” και για το “Ο Steve Jobs είχε πει….” και πάει λέγοντας.

    Η άποψη μου για τα παραπάνω; Αδαείς, μη τεκμηριωμένοι και γραφικοί χαρακτηρισμοί και δηλώσεις από άτομα που προσπαθούν να προκαλέσουν εντυπώσεις μπας και πάρουν κανένα like ή ξεκινήσουν τα σχόλια οι χρήστες για να ανέβει η δημοτικότητα του site τους.

    Όσο πιο γρήγορα καταλάβει κάποιος πως ο Steve Jobs δεν είναι η πανάκεια για την Apple εν έτη 2014 τόσο γρηγορότερα θα αντιληφθεί την εταιρεία αλλά και το που οδεύει.

    Ναι ο Steve ήταν οραματιστής, ένας μεγάλος ηγέτης και σύμφωνα και με τον ίδιο τον Tim Cook ένας μοναδικός δάσκαλος για αυτούς που έχουν τα ηνία της ηγεσίας της εταιρείας σήμερα. Πέρα όμως από αυτό ήταν και ένας το λιγότερο περίεργο χαρακτήρας, παρορμητικός και με δόσεις εγωπάθειας. Με άλλα λόγια δεν ήταν Άγιος και έκανε και αυτός λάθη.

    “Ο Steve Jobs είχε πει….” / “Αν ζούσε ο Steve Jobs” – μια καραμέλα που πιπιλάνε πάρα πολλοί τον τελευταίο καιρό και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα iPhone 6 και 6 Plus. Ο Steve Jobs εν ζωή είχε πει πάρα πολλά πράγματα και ναι ένα και από αυτά ήταν πως “Κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει ένα μεγάλο τηλέφωνο” αυτό βεβαία σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως αν ζούσε σήμερα θα συνεχίζαμε να βλέπαμε 3.5 ιντσών iPhones. Πριν κάποιος χρησιμοποιήσει μια δήλωση του Steve πρέπει να αναλογιστεί πρώτα την εποχή που την έκανε. Από την ημερομηνία λοιπόν αυτής της δήλωσης μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα, αγορά – τεχνολογία – ανάγκες χρηστών – που είναι άτοπο και άκυρο κάποιος να χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο για επιχείρημα.

    Επίσης οι λάτρεις των λόγων του Steve Jobs θα πρέπει να αναλογιστούν πως ο Steve πολλές φορές έλεγε πράγματα που έχουν καταγραφεί και εν συνεχεία τα έπαιρνε πίσω κάνοντας ακριβώς το αντίθετο, παράδειγμα η ιστορία με τα iBooks και πολλά ακόμη περιστατικά για όσους γνωρίζουν την ιστορία του στην Apple.

    “Τα κοκάλα του Steve Jobs θα τρίζουν…” – Ακόμη μια βαρύγδουπη δήλωση για να δηλώσουν πως αν (αυτό το ρημάδι το αν) ζούσε σήμερα τα πράγματα θα ήταν ως διά μαγείας τελείως διαφορετικά. Καλά θα κάνουν αυτοί που το γράφουν να αναλογιστούν τα εξής:

    • H ομάδα πίσω από τον Steve Jobs και ο κινητήριος μοχλός της Apple παραμένει ο ίδιος μόνο που αντί να περιστρέφεται γύρω από ένα άτομο υπάρχει χώρος για πολλούς να αναγνωριστούν μέσω της δουλειάς τους
    • Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Steve Jobs ήταν πως έκανε επανεκκίνηση σε μια εταιρεία με σκοπό να συνεχίσει να λειτουργεί με τις επιταγές του και μετά το θάνατο του
    • Αποτέλεσε δάσκαλο για πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Apple και τους γαλούχησε με τις ιδέες και τα πιστεύω του
    • Ο “γραφιάς” Tim Cook ήταν η μια και μόνη επιλογή του για να αναλάβει τα ηνία της Apple
    • O “γραφιάς” Tim Cook σήκωσε στην πλάτη του την εταιρεία την περίοδο που ο Steve Jobs πολεμούσε γενναία τον καρκίνο
    • Ο Steve Jobs λίγο πριν πεθάνει είπε στον Tim Cook “Κοίτα μπροστά και ΠΟΤΕ μην σκεφτείς τι θα έκανα εγώ στην θέση σου”

    Με βάση τα παραπάνω πρέπει να καταλάβουν επιτέλους κάποιοι πως όταν κρίνουν τον Tim Cook και την Apple δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τον Steve Jobs για αντιπαράδειγμα. Διαφορετικά δημιουργείται το παράδοξο του “o μοναδικός Steve Jobs και οραματιστής που εμπιστεύτηκε την Apple στον “άσχετο” Tim Cook.”

    Γυρνώντας στην Apple εν έτη 2014, όχι δεν λειτουργούν ακόμη όλα τέλεια και ειδικά μετά τον θάνατο του Steve Jobs. Λάθη υπήρξαν και θα υπάρξουν αλλά μόνο έτσι θα εξελιχθεί η εταιρεία με μια νέα ηγεσία και ιδέες, κανείς δεν είναι αλάθητος.

    Επίσης ο οραματιστής Steve Jobs είδε πράγματα που πολλοί αγνοούν να δουν στον Tim Cook. Είδε ένα άνθρωπο που δεν θα κοιτούσε στο παρελθόν, έναν άνθρωπο παθιασμένο με την εταιρεία και με ικανότητες να την οδηγήσει με σταθερά βήματα μπροστά και το πιο σημαντικό είδε έναν άνθρωπο που δεν θα προσπαθούσε να γίνει ένας νέος Steve αλλά θα έδινε τον δικό του χαρακτήρα στην εταιρεία και θα ενίσχυε την διαφοροποίηση στην ηγεσία της.

    Αν λοιπόν τρίζουν τα κόκαλα του Steve δεν είναι για την εικόνα της Apple σήμερα αλλά για τα όσα γράφονται κατά καιρούς για τον Tim Cook και την εταιρεία του από άτομα που στην τελική τον χρησιμοποιούν ως όπλο ενάντια στην ίδια του την κρίση.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles