14.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Οι Mac με οθόνη αφής θα ήταν μια χαρά, με δύο μεγάλες προϋποθέσεις όμως που εξηγούμε

    Οι Mac με οθόνη αφής είναι και πάλι στις ειδήσεις – αν και δεν είναι σαφές αν υπάρχει πραγματικά πολύς λόγος για αυτό. Η αναφορά του Bloomberg δεν έλεγε ότι η Apple σκοπεύει πραγματικά να κάνει κάτι, μόνο ότι οι μηχανικοί είναι «ενεργά εμπλεκόμενοι» στο έργο.

    Θέλω να πω, ότι πολλά ήταν πάντα αλήθεια. Η Apple έχει κάνει εδώ και καιρό πρωτότυπα Mac με οθόνη αφής και τα έχει υποβάλει σε δοκιμές χρηστικότητας. Μιλάμε λοιπόν για μια ντουζίνα μηχανικούς, όπως μάλλον γινόταν πάντα; Ή έχουμε κάποια απόδειξη ότι η Apple έχει σοβαρά σχέδια; Η έκθεση δεν αναφέρει πολλά…

    Γνωρίζουμε από τις παρατηρήσεις του Steve Jobs ότι η δουλειά της Apple σε Mac με οθόνη αφής χρονολογείται τουλάχιστον από το 2007 ή το 2008.

    Ο Steve είπε σε μια εκδήλωση MacBook Pro το 2010 ότι η Apple “το σκέφτηκε πριν από χρόνια” και είχε κάνει “τόνους δοκιμών”. Ο πληθυντικός ετών μας πηγαίνει πίσω στο 2008 ως ελάχιστο, και ενδεχομένως πολύ νωρίτερα.

    Τα αποτελέσματα, είπε, έδειξαν ότι ήταν μια άσχημη ιδέα.

    Αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί. Οι επιφάνειες αφής δεν θέλουν να είναι κάθετες. Δίνει σίγουρα ένα υπέροχο demo, αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αρχίζεις να κουράζεσαι και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα το χέρι σου θέλει να πέσει.

    Τώρα, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι το iPad έχει μεγαλώσει. Αυτό που ξεκίνησε ως μια καθαρά καταναλωτική συσκευή, που χρησιμοποιείται μόνο σε λειτουργία tablet, από τότε μετατράπηκε σε μια συσκευή που η Apple περιέγραψε ως υπολογιστή.

    Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η απόδοσή του ταιριάζει πλέον με αυτή των φορητών υπολογιστών, αλλά και επειδή το Magic Keyboard με trackpad το μετατρέπει αποτελεσματικά σε φορητό υπολογιστή. Με το iPad συνδεδεμένο, ο παράγοντας μορφής είναι ουσιαστικά πανομοιότυπος με αυτόν ενός φορητού υπολογιστή.

    Η Apple πουλά ήδη έναν υπολογιστή με οθόνη αφής με βάση το παραπάνω!

    Έχω και MacBook Pro και iPad Pro με Magic Keyboard. Ποια συσκευή χρησιμοποιώ υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι προτιμώ έντονα το macOS από το iPadOS: Η προεπιλεγμένη επιλογή μου είναι πάντα το Mac μου.

    Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που το iPad είναι πιο βολικό – ειδικά όταν ταξιδεύετε. Δεδομένου ότι έχω το MacBook Pro 16 ιντσών (επειδή μου αρέσουν οι μεγάλες οθόνες), το iPad μου είναι πιο συμπαγές, άρα πιο εύκολο στη χρήση όταν δεν είμαι στο σπίτι μου. Χωράει πιο εύκολα σε τσάντα.

    Όταν χρησιμοποιώ το iPad μου ως υποκατάστατο Mac, χρησιμοποιώ κυρίως το trackpad, αλλά περιστασιακά χρησιμοποιώ την οθόνη αφής. Μπορεί να είναι λίγο καλύτερο για κύλιση μεγάλης κλίμακας, για παράδειγμα όταν θέλω να κάνω κύλιση στο κάτω μέρος ενός εκτενούς άρθρου. Και εξακολουθώ να θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να επικαλεστώ ή να προσαρμόζω το Split View απευθείας στην οθόνη (αν και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το multitasking σε ένα iPad εξακολουθεί να μην είναι το καλύτερο δυνατό σε καμία περίπτωση).

    Ας δούμε όμως κατά την προσωπική μου καθαρά άποψη δύο μεγάλες προϋποθέσεις.

    Πρώτον, δεν θέλω να πληρώσω για Mac με οθόνη αφής

    Οι οθόνες αφής υψηλής ποιότητας δεν είναι φθηνές, ειδικά σε μεγαλύτερες συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές.

    Εάν η Apple προσέθετε λειτουργίες οθόνης αφής σε όλους τους Mac ή σε όλους τους Mac σε μια συγκεκριμένη σειρά (για παράδειγμα, MacBook Pro), αυτό θα αύξανε σημαντικά την τιμή. Ακριβώς το ίδιο ίσχυε φυσικά και για το περιβόητο Touch Bar.

    Επομένως, δεν είμαι κατά των Mac με οθόνη αφής ως προαιρετικά μοντέλα. Όποιος θέλει μπορεί να πληρώσει το premium για να το αγοράσει. Αλλά είμαι πολύ ενάντια στην προσθήκη λειτουργιών οθόνης αφής από προεπιλογή. Δεν θέλω να αναγκαστώ να πληρώσω ένα κάρο χρήματα για κάτι που δεν θα χρησιμοποιούσα σχεδόν ποτέ.

    Δεύτερον, δεν θέλω να αλλοιωθεί το macOS

    Ακόμη πιο σημαντικό, δεν θέλω να δω το είδος των συμβιβασμών που θα χρειαζόταν για να γίνει ένα Mac πλήρως ελεγχόμενο από μια οθόνη αφής.

    Οι στόχοι αφής θα πρέπει να είναι τεράστιοι, όπως είναι σε ένα iPad. Όλη η φινέτσα του macOS θα χανόταν και ο αντίκτυπος τόσο στην αισθητική όσο και στη χρηστικότητα θα ήταν φρικτός.

    Σίγουρα, αν οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα σε μια οθόνη αφής Mac, αφήστε τα. Αλλά, ό,τι κι αν κάνετε, μην μετατρέψετε το macOS σε iPadOS. Αφήστε μας τα ευχάριστα συμπαγή μενού μας. η επιλογή μιας σχεδόν εξίσου συμπαγής αίσθησης στο dock, την ικανότητά μας να τοποθετούμε και να μεγεθύνουμε τα παράθυρα με ακρίβεια σε επίπεδο pixel και ούτω καθεξής. Όχι η άκαμπτη διεπαφή χρήστη που σπαταλά χώρο που είναι το iPadOS.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.