Monday, May 27, 2024

Οι ηγέτες της τεχνολογίας και οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν εξάμηνη παύση στα «εκτός ελέγχου» πειράματα τεχνητής νοημοσύνης

Μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από ηγέτες τεχνολογίας και εξέχοντες ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης κάλεσε τα εργαστήρια και τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να «παύσουν αμέσως» τη δουλειά τους. Οι υπογράφοντες όπως ο Steve Wozniak και ο Elon Musk συμφωνούν ότι οι κίνδυνοι δικαιολογούν ένα διάλειμμα τουλάχιστον έξι μηνών από την παραγωγή τεχνολογίας πέρα ​​από το GPT-4 για να απολαύσουν τα υπάρχοντα συστήματα AI, να επιτρέψουν στους ανθρώπους να προσαρμοστούν και να διασφαλίσουν ότι ωφελούν όλους. Η επιστολή προσθέτει ότι χρειάζεται προσοχή και προνοητικότητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η αναφορά στο GPT-4, ένα μοντέλο της OpenAI που μπορεί να απαντά με κείμενο σε γραπτά ή οπτικά μηνύματα, έρχεται καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να δημιουργήσουν πολύπλοκα συστήματα συνομιλίας που χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Η Microsoft, για παράδειγμα, πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι η ανανεωμένη μηχανή αναζήτησής της Bing τροφοδοτείται από το μοντέλο GPT-4 για περισσότερες από επτά εβδομάδες, ενώ η Google έκανε το ντεμπούτο της πρόσφατα στο Bard, το δικό της σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτείται από την LaMDA. Η ανησυχία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη κυκλοφορεί εδώ και καιρό, αλλά ο φαινομενικός αγώνας για την ανάπτυξη της πιο προηγμένης τεχνολογίας AI έχει προκαλέσει πιο επείγουσες ανησυχίες.

«Δυστυχώς, αυτό το επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης δεν συμβαίνει, παρόλο που τους τελευταίους μήνες είδαν εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να εγκλωβίζονται σε έναν αγώνα ανεξέλεγκτου για την ανάπτυξη όλο και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών που κανείς – ούτε καν οι δημιουργοί τους – δεν μπορούν να καταλάβουν, προβλέψουν ή ελέγξουν αξιόπιστα», αναφέρει η επιστολή.

Η σχετική επιστολή δημοσιεύτηκε από το Future of Life Institute (FLI), έναν οργανισμό αφιερωμένο στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων και της κακής χρήσης της νέας τεχνολογίας. Ο Musk δώρισε προηγουμένως 10 εκατομμύρια δολάρια στο FLI για χρήση σε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός από αυτόν και τον Wozniak, οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν μια σειρά από παγκόσμιους ηγέτες τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο πρόεδρος του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής Marc Rotenberg, ο φυσικός του MIT και πρόεδρος του Future of Life Institute Max Tegmark και ο συγγραφέας Yuval Noah Harari. Ο Harari συνέγραψε επίσης ένα άρθρο στους New York Times την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με τους ιδρυτές του Κέντρου για την ανθρώπινη τεχνολογία και άλλους υπογράφοντες όπως οι Tristan Harris και Aza Raskin.

Σε μια διαφορετική ανάγνωση, η Goldman Sachs εκτιμά πως τα AI εργαλεία τύπου ChatGPT θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια, δηλαδή σχεδόν το 18% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Σημειώνει, μάλιστα, στην έκθεση της ότι κινδυνεύουν περισσότεροι οι δουλειές των δικηγόρων και των υψηλόβαθμων managers, μιας και οι χειρωνακτικές εργασίες είναι μάλλον δύσκολο να αντικατασταθούν από το AI, και γι’ αυτό θεωρεί πως θα επηρεαστούν περισσότεροι οι προηγμένες οικονομίες και όχι τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.