14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Θα παρουσιάσει η Apple ένα αναδιπλούμενο iPhone ή iPad;

    Έχουμε μια μεγάλη δίψα για αλλαγές. Μπορεί να μας τρομάζουν, να τις μισούμε αλλά παράλληλα η βαρεμάρα μπορεί να γίνει απίστευτα εκνευριστική. Έτσι λοιπόν είτε έχουμε κάποια gimmicks χαρακτηριστικά όπως το 3D ή trends όπως τα notches ή ακόμη και σημαντικές αλλαγές όπως το multitouch, την στιγμή που έχουμε κάτι από αυτά άμεσα αναζητούμε τι άλλο θα δούμε την επόμενη φορά.

    Δεν έχει σημασία αν είναι πραγματικά ή όχι, αν είναι πρακτικά ή μη, δεν έχει σημασία αν είναι χρηστικά πραγματικά, αυτό που έχει σημασία είναι πως είναι νέα και διαφορετικά από ότι άλλο έχουμε γνωρίσει.

    Έτσι λοιπόν και μετά αυτή την μικρή εισαγωγή φέτος έχουμε την λέξη αναδιπλούμενο και εύκαμπτο και όχι μόνο για τα κινητά.

    Το παρελθόν

    Τα αναδιπλούμενα αντικείμενα δεν είναι κάτι νέο. Η ανθρωπότητα διπλώνει πράγματα για όσο διάστημα μπορεί να πει κάποιος ότι μπορούσε να το κάνει. Τα βιβλία λοιπόν είναι ένα καλό παράδειγμα. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Έχουμε επίσης το ίδιο να εμφανίζεται στα πορτοφόλια μας στα ρούχα μας αλλά ακόμη και στο φαγητό.

    Στον χώρο των ηλεκτρονικών και εκεί έχουμε αναδιπλούμενους υπολογιστές για δεκαετίες – τους ονομάζουμε laptop – επίσης στον χώρο των παιχνιδιών είδαμε το Gameboy advanced αλλά ακόμη και στην αρχή των κινητών είχαμε συσκευές με αυτό το χαρακτηριστικό.

    Ο λόγος για αυτή την αγάπη μας σε αυτό το χαρακτηριστικό έχει να κάνει με το πόσο πρακτικό είναι: Πρακτικό στην αποθήκευση, πρακτικό στην προστασία του περιεχομένου και επίσης είναι ευχάριστο το άνοιγμα και το κλείσιμο κάτι το οποίο είναι αναδιπλούμενο.

    Αν το σκεφτείτε λίγο η ιστορία της ανθρωπότητας είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία του να διπλώνουμε αντικείμενα.

    Το παρόν 

    Υπάρχει ένα trend εδώ και πολλά χρόνια τώρα σε ότι αφορά τις κινητές συσκευές και όχι μόνο και έχει να κάνει με την προσπάθεια μας να έχουμε την περισσότερη δυνατή οθόνη σε μέγεθος στον μικρότερο δυνατό χώρο.

    Το πρώτο iPhone δεν ήταν το πρώτο κινητό που είχε μια οθόνη αποκλειστικά και όχι κουμπιά αλλά ήταν αυτό που έγινα γρήγορα τόσο δημοφιλές. Ήταν η μεγαλύτερη οθόνη που μπορούσε η Apple εκείνη την περίοδο να κάνει να δουλέψει για τις ανάγκες μιας mobile συσκευής και στο ύψος των τότε BlackBerry και Palm.

    Πλέον είμαστε στην εποχή του iPhone X όπου η οθόνη πηγαίνει από την μια εύκαμπτη γωνία στην άλλη ακόμη και αν πρέπει να ανεχτούμε το notch σε αυτή την υλοποίηση.

    Με όλες αυτά τα μοντέλα, Plus, Max αλλά και άλλων κατασκευαστών Notes ουσιαστικά έχουμε φτάσει στο όριο του πόση οθόνη μπορούμε να παρουσιάσουμε σε μια συσκευή που την αποκαλούμε τηλέφωνο. Αυτό χωρίς να την μετατρέπουμε σε ένα tablet.

    Έτσι λοιπόν στην προσπάθεια να χωρέσουμε περισσότερο οθόνη σε διαστάσεις που θα ήταν αποδεκτές για ένα τηλέφωνο θα πρέπει να κάνουμε κάτι που εδώ και χρόνια κάνουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιπτώσεις. Να πάμε για βάθος, για τον άξονα Z και με άλλα λόγια να οδηγηθούμε σε μια αναδιπλούμενης μορφή υλοποίηση.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο. Μπορούμε να πάρουμε τα μεγάλα τηλέφωνα που έχουμε σήμερα και να τα κάνουμε μικρά και πάλι. Μια συσκευή στο μέγεθος του Plus, Max ή Note που μπορείς να διπλώσεις στην μέση για να στείλεις μήνυμα ή να δεις τις ειδοποιήσεις σου.

    Ένα τέτοιο τηλέφωνο θα ήταν πολύ πρακτικό να το δούμε και σίγουρα θα το λάτρευαν οι οπαδοί του iPhone SE.

    Μπορούμε όμως να πάρουμε τα τηλέφωνα με το τωρινό μέγεθος του και να τα μετατρέψουμε κάτι που θα μοιάζει με ένα αναδιπλούμενο iPad Mini.

    To μέλλον

    Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια βρεφική κατάσταση στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα. Οι συσκευές που θα δούμε θα κάνουν πολλές παραχωρήσεις, θα έχουν προβλήματα και θα είναι ουσιαστικά μη πρακτικές. Θα απευθύνονται στους early adopters και σε αυτούς που είναι περίεργοι τεχνολογικά. Και θα παραμείνουν έτσι μέχρι που δεν θα μπορούν κάτι άλλο.

    Μόνο τότε θα αντιληφθούμε αν ουσιαστικά αυτές οι συσκευές είναι gimmicks όπως ήταν τα 3D τηλέφωνα, δήλωσαν παρών ένα χρόνο και εξαφανίστηκαν τον άλλο ή αν θα φέρουν μια επανάσταση στο χώρο της κινητής.

    Το μέλλον αυτής της βρεφικής κατηγορίας κινητών τώρα είναι αβέβαιο αλλά παραμένει πολύ συναρπαστικό αυτή την στιγμή.

    Φανταστεί ένα iPhone που μπορεί κάποιος να το ξεδιπλώσει και να μετατραπεί σε ένα iPad. Ένα iPad που με την ίδια ενέργεια θα μπορεί να γίνει μια mutitouch οθόνη Mac…… Ακόμη και ένα iPad που μπορεί να ξεδιπλώσει και να γίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο iPad με μια πρακτική όπως αυτή ενός laptop όπου το ένα μισό παραμένει οθόνη και το υπόλοιπο μισό είναι μια επιφάνεια ελέγχου αυτής. Τεχνολογίες όπως το Force Touch επίσης κάνουν πραγματικά την φαντασία μας να οργιάζει!!

    Το τώρα

    Δεν πιστεύουμε πως οι αναδιπλούμενες συσκευές που θα δούμε φέτος θα είναι καλές σε καμία περίπτωση. Σίγουρα όμως ως άνθρωποι που μας αρέσει η τεχνολογία είμαστε ενθουσιασμένοι με τις προσπάθειες που θα κάνουν οι εταιρείες σε αυτή την κατηγορία.

    Η Apple ακούγεται πως εδώ και πολλά χρόνια έχει πειραματιστεί με αναδιπλούμενες συσκευές. Ας μην ξεχνάμε πως κάνανε πειράματα με μεγαλύτερες οθόνες πίσω τις ημέρες που κυκλοφορούσαν στο ευρύ κοινό το iPhone 4 και πολύ πιο πριν κυκλοφορήσουν το iPhone 6. Χρειάστηκε λοιπόν τόσο χρόνο η Apple μέχρι η εταιρεία να είναι ευχαριστημένη με την τεχνολογία που θα παρουσίαζε στους καταναλωτές της.

    Ακριβώς την ίδια ιστορία είχαμε με την OLED τεχνολογία του iPhone X.

    H Apple λοιπόν φανταζόμαστε πως κάνει πειράματα με αναδιπλούμενες συσκευές για πολύ καιρό τώρα σε μια προσπάθεια να βρει κάτι που δεν είναι απλά διαφορετικό αλλά και κατά πολύ καλύτερο από ότι παρουσιάζουν σήμερα με συσκευές που δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles