22.4 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Θα μπορούσε ο Tim Cook να κάνει καλύτερη δουλειά στην Apple;

    tim-cook

    Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από την στιγμή που ο Tim Cook προαχθεί σε CEO της Apple και έκτοτε η εταιρεία έχει σημειώσει κάποιες πολύ σημαντικές επιτυχίες. Μέσα όμως σε αυτά τα χρόνια είχαμε και κάποια αρνητικά περιστατικά.

    Η πρόσφατη πτώση στην ζήτηση του iPhone ήταν ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο και κάτι που οδήγησε την Apple για πρώτη φορά στα 13 χρόνια να έχει πτώση στα κέρδη της. Η εταιρεία επίσης τον τελευταίο καιρό δέχεται έντονη κριτική για την δημιουργία μέτριων προϊόντων και λογισμικών που έχουν αρκετά bugs.

    Είναι λοιπόν ο Tim Cook ικανός να κρατήσει την Apple ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό;

    Αυτή την στιγμή ο Cook δέχεται μεγάλη πίεση τόσο από τους μετόχους όσο και από τους ίδιους τους οπαδούς της εταιρείας μιας και περιμένουν μια επαναστατική συσκευή να κάνει την εμφάνιση της σύντομα.

    Ότι έχει κυκλοφορήσει ως τώρα από τον Cook με εξαίρεση το Apple Watch ήταν μια βελτιωμένη έκδοση ενός προϊόντος που ήδη υπήρχε στην αγορά.

    Για να καταλάβουμε όμως την δουλειά του θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να δούμε τις προβλέψεις για την Apple το 2011, την χρονιά που πέθανε ο Steve Jobs. Όλοι τότε υποστήριζαν πως χωρίς τον Jobs στο τιμόνι της Apple η εταιρεία θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη κάθοδο.

    Αντί αυτού όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα η Apple έχει σχεδόν την τετραπλάσια κερδοφορία από αυτή που είχε το 2010, έχει περισσότερους υπαλλήλους ενώ δραστηριοποιείτε σε περισσότερους τομείς. Επίσης αναβαθμίζει τόσο το λογισμικό της όσο και το hardware σε πολύ συχνούς κύκλους κάτι το οποίο δεν γινόταν επί της εποχής του Steve Jobs.

    O Cook μοιάζει να είναι ο εύκολος στόχος για πολλούς μιας και δεν έχει το χάρισμα του προκάτοχο του στο να πείθει με μια ματιά αλλά η απάντηση του είναι η ανάπτυξη της Apple.

    Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ντροπαλός και δεν κρύβεται και έχει βοηθήσει τα μέγιστα ώστε η Apple να μπει σε νέες αγορές παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως τα Apple Watch, το μελλοντικό Apple Car, το Apple TV και μια σειρά από νέες υπηρεσίες είναι πράγματα που ο Cook έχει ηγηθεί και τα έχει καταφέρει πολύ καλά σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Επίσης είναι φανταστικός στο να παρουσιάζει την Apple ως μια “δύναμη του καλού” στον κόσμο με μια σειρά από ενέργειες που επεκτείνονται σε φιλανθρωπίες με αξία, συνείδηση για το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό και εστιάσει στις αξίες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

    Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε την υπόθεση πως ο Jobs έφερε την επανάσταση στην μια βιομηχανία μετά την άλλη εν μια νυκτί. Η ολόκληρη εικόνα όμως λέει ότι ο Jobs είχε μια περίοδο 10 χρόνων από το 1980 -1990 όπου όσο και αν προσπαθούσε να φέρει επαναστατικά προϊόντα δεν το κατάφερνε. Η Apple είχε με τον Jobs μια τρομερή πορεία από το 200ο μέχρι και το 2011 όπου και ο Jobs απεβίωσε αλλά αυτό είχε να κάνει και με τον σωστό χρόνο παρουσιάζοντας προϊόντα την σωστή στιγμή.

    Το iPhone για παράδειγμα βασίστηκε στην ιδέα του Newton MessagePad με το οποίο η Apple προσπάθησε το 1990 αλλά χωρίς καμιά επιτυχία.

    Ο Cook τώρα έχει βρεθεί σε μια μετά smartphone εποχή όπου η σύνδεση με δεδομένα και υπηρεσίες είναι κάτι το δεδομένο. Ο Jobs είχε το χάρισμα να βλέπει τις εξελίξεις στο μέλλον αλλά το θέμα είναι πως πάντα υπάρχουν χρονικές περίοδοι όπου ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για τεχνολογίες που μπορούν εύκολα να κάνουν την εμφάνιση τους μαζικά.

    Η Apple σίγουρα θα συνεχίσει να εξελίσσετε και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος που θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας πέρα από τον Tim Cook.

    Σίγουρο είναι επίσης πως ο ανταγωνισμός πλέον έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την Apple. Για παράδειγμα φέτος η Apple θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στο Galaxy Note 7.

    Μικρές αλλαγές στον σχεδιασμό και βελτιωμένες κάμερες δεν είναι αρκετές για να κερδίσουν εύκολα την αγορά των smartphones για παράδειγμα.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles