21.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Θα γίνουν τελικά τα foldable smartphones το «next big thing» το 2023; Γιατί η Samsung, η Google και η OPPO θα μπορούσαν να το κάνουν πραγματικότητα

    Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα αναδιπλούμενα smartphones ενθουσιάζουν πολλούς χρήστες τεχνολογίας. Καλώς ή κακώς, είναι μια νέα αντίληψη για τη μορφή smartphone που παρέμεινε λίγο πολύ η ίδια την τελευταία δεκαετία περίπου. Εξάλλου, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σχεδιάσετε μια ορθογώνια συσκευή κατασκευασμένη από δύο πλάκες γυαλιού και μία από μέταλλο.

    Το μεγαλύτερο όνομα στο παιχνίδι foldables από την αρχή του ήταν η Samsung. Ο κορεάτης τεχνολογικός γίγαντας απολαμβάνει ένα απαράμιλλο μερίδιο αγοράς στην κατηγορία και για καλό λόγο. Υπό την ηγεμονία της Samsung, τα foldables έχουν προχωρήσει πολύ. Ωστόσο, η θέση της εταιρείας στην κορυφή θα αμφισβητηθεί τελικά το 2023.

    Αυτό είναι, πάνω απ’ όλα, πολύ καλό για τα foldable smartphones στο σύνολό τους. Με πολλούς τρόπους, έχουν μείνει στάσιμα σχεδόν όσο τα παραδοσιακά smartphone τα τελευταία δύο χρόνια. Γιατί να αλλάξετε κάτι που δεν έχει κάποιο πρόβλημα – αυτό φαίνεται να είναι το γενικό συναίσθημα που εξηγεί γιατί συσκευές όπως το Galaxy Z Flip 4 είναι σχεδόν αντίγραφα των προκατόχων τους.

    Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους τα Galaxy Z Fold 4 και Galaxy Z Flip 4 δεν εισήγαγαν πολλές αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην αναδιπλούμενη σειρά της Samsung είναι ότι ήταν (και παραμένουν) η μόνη άμεσα διαθέσιμη επιλογή για τους δυτικούς καταναλωτές στην αγορά για ένα αναδιπλούμενο smartphone.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ανταγωνιστών της Samsung, όσον αφορά τα foldable smartphones, σπάνια (αν ποτέ) λανσάρουν τις συσκευές τους διεθνώς. Αυτό σημαίνει ότι η Samsung έχει ελάχιστα κίνητρα για καινοτομία, λόγω του περιορισμένου ανταγωνισμού σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ.

    Ευτυχώς, αυτό πρόκειται να αλλάξει. Πολλοί Κινέζοι κατασκευαστές foldable συσκευών θα επεκταθούν διεθνώς και θα φέρουν τις συσκευές τους σε περισσότερους δυτικούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν πραγματικά ένα κινέζικο foldable στα χέρια τους. Τα νέα foldable smartphones της Oppo (το Find N2 και το Find N2 Flip) είναι ελαφριά, έχουν σχεδόν αόρατη πτυχή και αναδίπλωση χωρίς κενό. Από πλευράς υλικού, ορισμένα κινέζικα foldable είναι ανώτερα από αυτά της Samsung από πολλές απόψεις.

    Αν βάλετε το Xiaomi Mix 2 Fold δίπλα στο Z Fold 4, το πρώτο μοιάζει με μια απείρως πιο κομψή έκδοση του δεύτερου. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι συσκευές της Huawei και της Oppo είναι καλύτερα smartphone συνολικά. Ωστόσο, το ξεκάθαρο πλεονέκτημα που έχουν ορισμένα κινεζικά foldable smartphones σε ορισμένες πτυχές θα γίνει αντιληπτό και οι καταναλωτές θα ξέρουν τι χάνουν ενδεχομένως.

    Αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τη Samsung να αντιμετωπίσει μια σειρά από επίμονα προβλήματα που ταλανίζουν τα foldable smartphone της. Το θέμα δεν είναι αν κάποιος άλλος κατασκευαστής καταφέρει να εκθρονίσει τη Samsung (οι πιθανότητες είναι μικρές, κανείς δεν θα το κάνει). Ωστόσο, είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στη Samsung προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση της τελευταίας στην παγίδα του εφησυχασμού. Αυτό είναι επωφελές για όλους – από τη Samsung, μέχρι τα foldables γενικά, και τους χρήστες στο σύνολό τους.

    Ο ανταγωνισμός είναι τελικά αυτό που οδηγεί την καινοτομία προϊόντων στον κόσμο των smartphone. Ως εκ τούτου, όσο περισσότερα έχουμε από αυτό – τόσο το καλύτερο. Μιλώντας για ανταγωνισμό…θα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά αν σε αυτή την αγορά αποφασίσει να μπει και η Apple που αυτή την στιγμή όντως Apple παρατηρεί και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να το κάνει.

    Με βάση τους περισσότερους, η Google θα ανακοινώσει ένα αναδιπλούμενο Pixel το 2023. Πολλές αναφορές αναφέρουν ότι θα κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό είναι πολύ κοντά στο μελλοντικό ντεμπούτο των Galaxy Z Fold 5 και Galaxy Z Flip 5 τον Αύγουστο του 2023.

    Η Google διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να θέσει τη Samsung σε μεγάλη πίεση, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η τελευταία αγωνίζεται ήδη να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Apple. Εάν ο κορεάτης τεχνολογικός γίγαντας χάσει ακόμη περισσότερο έδαφος σε μια τόσο σημαντική αγορά όπως οι ΗΠΑ, οι πιθανότητες είναι ότι θα κάνει κάτι γι’ αυτό.

    Συνοπτικά, το 2023 θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός επί του παρόντος έχει σχεδόν σταματήσει. Ουσιαστικά, τρεις κύριοι παράγοντες θα ωθήσουν τον παράγοντα μορφής στα όριά του.

    Το πρώτο είναι η παρουσία Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές. Το δεύτερο είναι η είσοδος της Google στο foldable τμήμα. Ο τρίτος και πιο σημαντικός παράγοντας είναι η βούληση της ίδιας της Samsung να εδραιώσει την κατάστασή της ως ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του παράγοντα μορφής.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.