20.9 C
Athens
Thursday, May 2, 2024
More

    Η Intel έχει ταχύτερο επεξεργαστή από τον M2 Max, αλλά με ποιο κόστος;

    Ναι, η Intel έχει καταλήξει σε ένα τσιπ που μπορεί να ισούται ή να ξεπεράσει το M2 Max. Οι προδιαγραφές μπορεί να εξαπατούν και εξετάζουμε τις θυσίες που έκανε η Intel για να φτάσει εκεί.

    Πρόσφατα, η Intel κραυγάζει για το τσιπ Intel Core i9 13980HX που μόλις κυκλοφόρησε με βάση το Alder Lake, το οποίο καταφέρνει να κερδίσει το τρέχον καλύτερο τσιπ της Apple, το M2 Max, σε ορισμένες βαθμολογίες σε διάφορες κατηγορίες σε συγκριτική αξιολόγηση και δοκιμές πραγματικού κόσμου.

    Όχι μόνο αυτό, αλλά ορισμένοι από τους τομείς στους οποίους υπερέχει θα είναι σημαντικοί για δημιουργούς που διαφορετικά θα μπορούσαν να βρίσκονται σταθερά στο στρατόπεδο της Apple. Αλλά υπάρχει υψηλότερη τιμή που πρέπει να πληρωθεί σε πολλούς τομείς για αυτήν την επιπλέον ισχύ επεξεργασίας.

    Μην κάνετε λάθος: το i9 13980HX είναι ένα τέρας όσον αφορά την ακατέργαστη επεξεργαστική ισχύ. Είναι επίσημα χρονισμένο στα 5,6 GHz και διαθέτει 24 πυρήνες, που υποστηρίζουν 32 νήματα.

    Όταν συνδυάζεται με μια ισχυρή κάρτα γραφικών, όπως η Nvidia RTX 4090, όπως έκανε η MSI με το φορητό υπολογιστή Raider GE78HX 17 ιντσών — η απόδοση ξεπερνά πραγματικά το M2 Max αρκετά σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κωδικοποίησης βίντεο και της απόδοσης 3D.

    Φυσικά, αυτό το επίπεδο απόδοσης συνοδεύεται από εντυπωσιακές προδιαγραφές και μια τιμή που ταιριάζει. Σε ένα πρόσφατο συγκριτικό βίντεο, ο YouTuber Luke Miani αντιμετώπισε το MSI Raider με τον 24-πύρηνο i9 13980HX, 32 GB RAM, έναν SSD 2 TB και οθόνη 2560×1600 17 ιντσών που τροφοδοτείται από το RTX 4090 — κοστίζει $3.9199 — έναντι του CPU /38-core GPU M2 Max, με 64GB RAM, 1TB SSD και οθόνη 16,2 ιντσών 3456×2234, που ήταν 100 $ λιγότερο στα $3.899.

    Τα σημεία αναφοράς συχνά λένε την ιστορία στην απόδοση, αλλά ποτέ δεν λένε ολόκληρη την ιστορία — και αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ με αυτές τις δύο παρόμοιες μηχανές και τις πλατφόρμες τους. Αναμφισβήτητα, το HX είναι κάτι περισσότερο από άνετο με τον τύπο εργασιών που απαιτούν απόδοση πολλαπλών νημάτων καλύτερα από το M2 Max.

    Για παράδειγμα, η βαθμολογία Cinebench “Classroom” που αναφέρθηκε από τον Miani για το φορητό υπολογιστή MSI με το RTX 4090 ήταν 30.308, ενώ το M2 Max MBP σημείωσε 14.702 — μόλις λιγότερο από το μισό επίσης. Για το Geekbench συνολικά, το M2 Max σημείωσε 1.993 σε απόδοση ενός πυρήνα και 15.173 σε πολλαπλούς πυρήνες, ενώ το HX σημείωσε 2.153 και 28.888.

    Αλλά προτού βγάλετε την πιστωτική σας κάρτα και κάνετε την παραγγελία σας για το MSI, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία της συνολικής εμπειρίας της Apple — ακόμα κι αν εργάζεστε σε τέτοιους τομείς και εφαρμογές στις οποίες κυριαρχεί ο συνδυασμός HX 13980/RTX 4090 — που μπορεί να οδηγήσουν να επιστρέψετε στο Mac.

    Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, μακράν, είναι ότι το M2 Max MBP μπορεί να λειτουργεί για ώρες με μπαταρία, ενώ το MSI Raider, παρόλο που είναι μηχάνημα notebook, πραγματικά δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τον φορτιστή του.

    Στο Cinebench, για παράδειγμα, το M2 MacBook Pro είχε την ίδια απόδοση με μπαταρία όπως όταν συνδεόταν — ενώ ο φορητός υπολογιστής MSI έπεσε από βαθμολογία πάνω από 30.000 σε 11.000, επιτρέποντας στο M2 Max να κερδίσει εύκολα. Ομοίως, στο Premiere Pro, οι βαθμολογίες render του M2 Max ξεπέρασαν το HX 13980 κατά οκτώ ολόκληρα λεπτά όταν και τα δύο ήταν με μπαταρία.

    Στη δοκιμή του Miani, η απώλεια μπαταρίας από την απόδοση του ίδιου κλιπ 4K 60 FPS διάρκειας 30 λεπτών ήταν επίσης δραματική. Από 100 τοις εκατό μπαταρία, το MBP με M2 Max έχασε το 10 τοις εκατό της χωρητικότητας της μπαταρίας του, ενώ το MSI έπεσε από το 100 στο 42 τοις εκατό κάνοντας την ίδια δουλειά.

    Επομένως, από λειτουργική άποψη, το HX 13980 είναι πρακτικά άχρηστο, εκτός εάν είναι συνεχώς συνδεδεμένο στην πρίζα.

    Υπάρχει επίσης το θέμα του θορύβου του ανεμιστήρα: όπως είναι τυπικό για τους υπολογιστές παιχνιδιών, ο συνδυασμός HX 13980/RTX 4090 δημιουργεί πολύ δυνατό θόρυβο όταν αναλαμβάνει οποιαδήποτε εργασία με μεγάλο φόρτο, από το gaming και οποιοδήποτε επαγγελματικό πρόγραμμα. Το M2 Max MBP, που λειτουργεί με μέγιστη ισχύ μόνο 35 W, όντως ζόρισε και αυτό τους ανεμιστήρες του — αλλά ήταν ελάχιστα αισθητοί, ειδικά συγκριτικά με το μηχάνημα της MSI.

    Ομοίως, και τα δύο μηχανήματα ζεσταίνονται αρκετά όταν πιέζονται δυνατά, αλλά το MSI θα θερμαίνει πρακτικά ολόκληρο το δωμάτιο κατά τη διάρκεια τέτοιων εργασιών, ενώ το M2 Max MBP όχι.

    Ένα άλλο πλεονέκτημα του MacBook Pro 16 ιντσών ήταν το ελαφρύτερο βάρος και ο μειωμένος όγκος του.

    Τέλος, υπάρχει η αισθητική των δύο μηχανών — η οποία ομολογουμένως δεν είναι πάντα σημαντική για τις αποφάσεις αγοράς. Εκτός από τα επίπεδα ήχου, το MSI Raider διαθέτει ένα φωτεινό πολύχρωμο μπροστινό πάνελ βάσης και ένα φωτεινό πολύχρωμο πληκτρολόγιο, που αντικατοπτρίζει την αγορά-στόχο για gamers κυρίως.

    Το περίβλημα του MSI είναι σε μεγάλο βαθμό πλαστικό και απαιτεί ένα εξωτερικό φορτιστή 326 W, σε κυριολεκτικό μέγεθος, βάρος και σχήμα ενός τούβλου. Ο φορτιστής για το M2 Max MacBook Pro — ακόμη και στα 140 W — είναι θετικά μικροκαμωμένος συγκριτικά.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.