Στο εσωτερικό της Apple είναι σαν να υπάρχουν 2 λύκοι…..Αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μια εσωτερική σύγκρουση μέσα στην εταιρεία που φτάνει στην ίδια της την ψυχή και στο DNA της που έλεγε και ο Steve Jobs.
Από τη μία πλευρά είναι αυτή η εγγενής φιλοσοφία, που ξεκίνησε σε πολλές κεντρικές παρουσιάσεις, για το πώς η εταιρεία αγαπά να εκπλήσσει και να ευχαριστεί τους χρήστες της. Αυτό ενσαρκώνεται με τον τρόπο που η Apple δημιουργεί λύσεις σε προβλήματα που οι χρήστες δεν γνώριζαν καν ότι είχαν. Και όταν λειτουργεί, είναι πραγματικά απίστευτο: τα καλύτερα προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και το αρχικό Mac, είναι άμεσα τελικά αποτελέσματα αυτού του είδους δημιουργικότητας.
Αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά σε αυτό το ιδανικό για το οποίο η Apple δεν είναι λιγότερο γνωστή: το δόγμα “Η Apple ξέρει καλύτερα”. Συχνά συνδέεται με την εμμονή της εταιρείας στη μορφή και την σχεδίαση υποσκελίζοντας τη λειτουργία ή με την πρακτική της να παρέχει μόνο έναν τρόπο για να κάνει κάτι. Είναι η πλευρά της Apple που φαίνεται να πιστεύει ότι τα προϊόντα της θα ήταν τέλεια, αν μόνο δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί με αυτούς τους ενοχλητικούς χρήστες της όλη την ώρα.
Αυτά τα δύο υπάρχουν σε ένα συνεχή τρόπο σκέψης και η συμπεριφορά της Apple όλα αυτά τα χρόνια ήταν συχνά εκκρεμής, αιωρούμενη πότε προς το ένα και πότε προς το άλλο άκρο, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει εντελώς οποιαδήποτε πλευρά. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει σαφείς ενδείξεις ότι η εταιρεία έχει ασπαστεί αυτό το πλατωνικό ιδεώδες ενός προϊόντος που θα το έφτανε σε κάποιο άκρο, αλλά αν τα τελευταία προϊόντα της Apple αποτελούν ένδειξη, το εκκρεμές κατευθύνεται τώρα σταθερά προς την αντίθετη κατεύθυνση, φέρνοντας για άλλη μια φορά την έκπληξη στους χρήστες της.
Μερικές φορές, το νέο Mac Studio φαίνεται σαν ένα προϊόν που δημιουργήθηκε από ένα συγκεκριμένο κλιμάκιο των πιο αφοσιωμένων χρηστών της Apple. Για χρόνια, η ιδέα ενός “επιτραπέζιου Mac με σημαντικές δυνατότητες” (μερικές φορές ονομάστηκε xMac) ήταν το ιερό δισκοπότηρο αυτών των χρηστών: ένα δηλαδή ισχυρό desktop που δεν είχε ενσωματωμένη οθόνη όπως το iMac, αλλά δεν θα είχε και το δυσβάσταχτο κόστος ενός Mac Pro. Και με το Mac Studio, η Apple επιτέλους το υλοποίησε.
Αυτό, από μόνο του, είναι αξιοσημείωτο. Θα μπορούσε η Apple να έχει κάνει αυτό το Mac – ή μια έκδοση του – κάποια στιγμή τις τελευταίες δύο δεκαετίες; Ίσως. Η μετάβαση στους επεξεργαστές της εταιρείας σχεδόν σίγουρα διευκόλυνε τη διαδικασία σχεδιασμού του Mac Studio, μειώνοντας τους πονοκεφάλους από τα περίφημα τσιπ της Intel που διψούν για ενέργεια.
Αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε να παράγει αυτό το προϊόν τώρα μιλάει για την ανανεωμένη προθυμία της να ακούσει τι θέλουν οι πελάτες της.
Ομοίως, ο σχεδιασμός του Mac Studio ενισχύει αυτό το σημείο: φωνάζει χρηστικότητα από κάθε γωνία. Από τις μπροστινές θύρες USB και την υποδοχή κάρτας SD έως τη συμπερίληψη θυρών USB-A και HDMI, είναι σαφές ότι το Mac Studio στοχεύει να ικανοποιήσει τους πελάτες που είχαν και όχι άδικα δυσαρεστηθεί από την επιμονή της εταιρείας ότι τα Mac πρέπει να έχουν ελάχιστο αριθμό θυρών.
Το Mac Studio ενσωματώνει ξεκάθαρα την παλιά φιλοσοφία του Steve Jobs πως η σχεδίαση δεν έχει να κάνει με το πώς φαίνεται κάτι, αλλά με το πώς λειτουργεί.
Το Mac Studio δεν ήταν το μόνο πολυαναμενόμενο προϊόν που παρέδωσε η Apple αυτό το μήνα. Μετά από χρόνια εγκατάλειψης της αγοράς εξωτερικών οθονών σε απογοητευτικές επιλογές τρίτων, η Apple επέστρεψε με την Pro Display XDR το 2019. Αλλά, όπως και το Mac Pro που συνόδευε, η XDR ήταν μια επιλογή σε υψηλές τιμές που απευθύνεται σε πραγματικούς επαγγελματίες, όχι στον μέσο χρήστη.
Η Studio Display δεν είναι τόσο σαφής μια περίπτωση αυτής της ταλάντευσης του εκκρεμούς, που αναφερθήκαμε αρχικά, όσο το Mac Studio. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν σαφώς μια λογική του “αυτό πιστεύουμε εμείς πως είναι η τέλεια επιλογή για εσάς” σε αυτό το προϊόν, και κάτι που φαίνεται από την έλλειψη πραγματικής υποστήριξης HDR έως τη συμπερίληψη μιας κάμερας Center Stage. Η Apple έκανε συμβιβασμούς για αυτή την οθόνη με την δική της λογική.
Ίσως η πιο σωστή τοποθέτηση για αυτή την οθόνη είναι κριτική που άσκησε ο Marques Brownlee (@MKBHD) και μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Ένα παράδειγμα είναι η προεπιλεγμένη βάση, η οποία έρχεται σε ένα μόνο ύψος. Σίγουρα μια εταιρεία τόσο επικεντρωμένη στην υγεία όσο η Apple θα ήξερε ότι εργονομικά δεν υπάρχει περίπτωση ένα μέγεθος να ταιριάζει σε όλους όταν πρόκειται για το ύψος της οθόνης. Και πράγματι, η εταιρεία το γνωρίζει αυτό, επειδή πωλεί μια βάση ρυθμιζόμενη σε ύψος ως πρόσθετο με ένα επιπλέον κόστος στα $400. Τυπική Apple θα σκεφτείτε που θέλει να προστατέψει ως κόρη οφθαλμού τα περιθώρια κέρδους της και όχι άδικα.
Το πραγματικό ερώτημα, κατά τη γνώμη μας, είναι αν αυτό το εκκρεμές είναι ακόμα στη μέση της ταλάντευσης, ή είναι στο δρόμο της επιστροφής προς το ένα άκρο που θέλει την μορφή-πάνω από τη λειτουργία. Πιστεύουμε ότι η Apple εξακολουθεί να ανακάμπτει από μερικές από τις πιο κραυγαλέες αποφάσεις σχεδιασμού των τελευταίων ετών, όπως η εγκατάλειψη θυρών που δεν είναι USB-C στους φορητούς υπολογιστές της και τα εξαιρετικά μη δημοφιλή πληκτρολόγια με τον μηχανισμό butterfly.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για να δούμε ποια τάση θα ακολουθήσει η εταιρεία και ειδικά μετά το συνέδριο των προγραμματιστών της τον Ιούνιο στο WWDC.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube