15.3 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Η Apple απαντά στην αναφορά για κλέφτες που κατασκοπεύουν τους κωδικούς πρόσβασης iPhone για να «κλέψουν ολόκληρη την ψηφιακή σας ζωή»

    Μια εμπεριστατωμένη αναφορά που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Joanna Stern και τη Nicole Nguyen της Wall Street Journal επισημαίνει περιπτώσεις κλεφτών που κατασκόπευαν τον κωδικό πρόσβασης iPhone ενός θύματος πριν κλέψουν τη συσκευή για να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή, τα δεδομένα και τα χρήματα.

    Όλα τα θύματα που ρωτήθηκαν είπαν ότι τα iPhone τους τα έκλεψαν ενώ βρίσκονταν έξω για συναναστροφή σε μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους τη νύχτα. Μερικά θύματα είπαν ότι τα iPhone άρπαξαν από τα χέρια τους άγνωστοι, ενώ άλλα είπαν ότι δέχθηκαν σωματική επίθεση και εκφοβισμό. Η έκθεση παρέχει συγκεκριμένα παραδείγματα αυτών των περιπτώσεων.

    Έχοντας γνώση του κωδικού πρόσβασης του iPhone, ένας κλέφτης μπορεί εύκολα να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης Apple ID του θύματος στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, ακόμα κι αν είναι ενεργοποιημένο το Face ID ή το Touch ID. Στη συνέχεια, ο κλέφτης μπορεί να απενεργοποιήσει το Find My iPhone στη συσκευή, εμποδίζοντας τον κάτοχο της συσκευής να παρακολουθεί την τοποθεσία της ή να διαγράφει εξ αποστάσεως τη συσκευή μέσω iCloud. Ο κλέφτης μπορεί επίσης να αφαιρέσει άλλες αξιόπιστες συσκευές Apple από τον λογαριασμό για να κλειδώσει περαιτέρω το θύμα.

    Ο κλέφτης μπορεί επίσης να αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας ενός Apple ID και να ρυθμίσει ένα κλειδί ανάκτησης για να αποτρέψει ένα θύμα από την ανάκτηση του λογαριασμού.

    Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η γνώση του κωδικού πρόσβασης ενός iPhone επιτρέπει σε έναν κλέφτη να χρησιμοποιεί το Apple Pay, να στέλνει Apple Cash και να έχει πρόσβαση σε τραπεζικές εφαρμογές χρησιμοποιώντας κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στο iCloud Keychain. Ακόμα κι αν το Face ID ή το Touch ID είναι ενεργοποιημένο στο iPhone, οι κλέφτες μπορούν απλώς να παρακάμψουν αυτές τις μεθόδους ελέγχου ταυτότητας και παρουσιάζεται μια επιλογή εισαγωγής του κωδικού πρόσβασης της συσκευής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναφορά ισχυρίζεται ότι οι κλέφτες άνοιξαν ακόμη και μια κάρτα Apple βρίσκοντας τα τέσσερα τελευταία ψηφία του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης του θύματος σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες σε εφαρμογές όπως το Photos ή το Google Drive.

    Η πρόσβαση σε άλλους κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στο iCloud Keychain επιτρέπει στον κλέφτη να προκαλέσει περαιτέρω όλεθρο, καθώς θα μπορούσε να του δώσει πρόσβαση σε λογαριασμούς email και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Συνολικά, η έκθεση λέει ότι οι κλέφτες μπορούν ουσιαστικά να «κλέψουν ολόκληρη την ψηφιακή σας ζωή».

    Η Apple έδωσε απάντηση

    Σε απάντηση στην αναφορά, ένας εκπρόσωπος της Apple είπε ότι «οι ερευνητές ασφαλείας συμφωνούν ότι το iPhone είναι η πιο ασφαλής κινητή συσκευή για καταναλωτές και εργαζόμαστε ακούραστα καθημερινά για να προστατεύσουμε όλους τους χρήστες μας από νέες και αναδυόμενες απειλές».

    «Συμπάσχουμε με τους χρήστες που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε όλες τις επιθέσεις στους χρήστες μας πολύ σοβαρά, όσο σπάνιες κι αν είναι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. “Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα μέτρα ασφαλείας για να διατηρούμε ασφαλείς τους λογαριασμούς χρηστών.” Η Apple δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα επόμενα βήματα που μπορεί να λάβει για να αυξήσει την ασφάλεια.

    Σε ένα tweet, η Stern συνέστησε στους χρήστες να αλλάξουν από έναν τετραψήφιο κωδικό πρόσβασης σε έναν αλφαριθμητικό κωδικό πρόσβασης, τον οποίο θα ήταν πιο δύσκολο για τους κλέφτες να κατασκοπεύσουν. Αυτό μπορεί να γίνει στην εφαρμογή Ρυθμίσεις στην περιοχή Face ID & Passcode → Change Passcode.

    Οι χρήστες iPhone μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το Face ID ή το Touch ID όσο το δυνατόν περισσότερο όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο για να εμποδίσουν τους κλέφτες να κατασκοπεύουν τον κωδικό πρόσβασής τους. Σε περιπτώσεις όπου η εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης είναι απαραίτητη, οι χρήστες μπορούν να κρατούν τα χέρια τους πάνω από την οθόνη τους για να κρύψουν την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης.

    Για να προστατέψετε έναν τραπεζικό λογαριασμό, σκεφτείτε να αποθηκεύσετε τον κωδικό πρόσβασης σε μια διαχείριση κωδικών πρόσβασης που δεν περιλαμβάνει τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής, όπως το 1Password.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.