Saturday, January 18, 2025

Η εισαγωγή και επέκταση σε διαφημίσεις είναι πιθανό να κάνει στην Apple περισσότερο κακό παρά καλό

Η διαφημιστική επιχείρηση της Apple απέφερε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος της εταιρείας. Αυτά είναι πολλά χρήματα, φυσικά, αλλά νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος οι πωλήσεις διαφημίσεων να προκαλέσουν ζημιά αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία.

Η εισαγωγή και επέκταση σε διαφημίσεις είναι πιθανό να κάνει στην Apple περισσότερο κακό παρά καλό

Ας ξεκινήσουμε βάζοντας αυτόν τον αριθμό σε ένα πλαίσιο. Σύμφωνα με τα περισσότερα πρότυπα, είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Είναι όσο χρήματα έβγαλε η AstraZeneca από τα εμβόλια COVID-19 ενός έτους, για παράδειγμα. Αλλά για την Apple, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των ετήσιων εσόδων της για το έτος…

Ωστόσο, αν ήταν «δωρεάν χρήματα» –χρήματα που η εταιρεία μπορεί απλά να απλώσει το χέρι της και να πάρει, χωρίς κανένα μειονέκτημα – τότε φυσικά η Apple θα ήταν τρελή να μην τα πάρει.

Αλλά θα υποστήριζα ότι δεν ισχύει αυτό. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τα χρήματα είναι κάθε άλλο παρά δωρεάν: έρχονται σε βάρος ενός αυξανόμενου επιπέδου βλάβης στη φήμη.

Η Apple φαίνεται να το συνειδητοποιεί αυτό. Ενώ προηγούμενες αναφορές υποδεικνύουν ότι η Apple επιδίωκε να τριπλασιάσει τα έσοδά της από διαφημίσεις, μια νέα αναφορά χθες έδειξε ότι η εταιρεία ακολουθεί τώρα μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση για την Apple να αποχωρήσει εντελώς από τη διαφημιστική δραστηριότητα – για τρεις λόγους.

Η επιχείρηση διαφημίσεων είναι επικίνδυνη

Τα χρόνια της εκτύπωσης, το μοντέλο πωλήσεων διαφημίσεων ήταν απλό. Μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό προσφέρει να πουλήσει ένα σετ διαφημίσεων, οι εταιρείες τους αγοράζουν και υποβάλλουν τις διαφημίσεις τους. Ο εκδότης γνωρίζει σε ποιον πουλά, επομένως μπορεί να απορρίψει διαφημίσεις από πρόχειρες εταιρείες και μπορεί να δει το διαφημιστικό καλλιτεχνικό έργο πριν από τη δημοσίευση.

Η διαδικτυακή διαφήμιση είναι μια πολύ διαφορετική επιχείρηση. Πραγματοποιούνται ορισμένες άμεσες πωλήσεις, αλλά οι περισσότερες διαφημίσεις πωλούνται μέσω δικτύων διαφημίσεων, όπως το AdRoll. Ένας εκδότης Ιστού κάνει μια συμφωνία όπου τα δίκτυα διαφημίσεων μπορούν να πουλήσουν χώρο στους ιστότοπούς τους. Ο εκδότης δεν γνωρίζει ποιος αγοράζει αυτές τις διαφημίσεις ή για ποιο σκοπό προορίζονται οι διαφημίσεις.

Πράγματι, με τη διαφήμιση μέσω προγραμματισμού, ούτε το δίκτυο διαφημίσεων μπορεί να γνωρίζει ποιος αγοράζει μια συγκεκριμένη θέση υποδοχής διαφήμισης. Είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία όπου οι υπολογιστές των διαφημιζόμενων κάνουν προσφορές για το ποσό που θα πληρώσουν, οι υπολογιστές των εκδοτών κάνουν προσφορές για το ποσό που θα δεχτούν και οι αντιστοιχίσεις γίνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια θέση υποδοχής διαφήμισης μπορεί να πωληθεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προτού εμφανιστεί.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας εκδότης είναι να συνεργαστεί με αξιοσέβαστα δίκτυα. Ακόμα κι έτσι, ορισμένες πρόχειρες διαφημίσεις θα τα καταφέρουν και απαιτούν μη αυτόματη αφαίρεση.

Η Apple έχει ήδη υποφέρει από αυτό. Όταν η εταιρεία πρόσφερε δύο νέες θέσεις υποδοχής διαφημίσεων στο App Store, οι προγραμματιστές διαπίστωσαν γρήγορα ότι οι διαφημίσεις για εφαρμογές τζόγου εμφανίζονταν μαζί με τις δικές τους. Σε τουλάχιστον μία πρόσφατη περίπτωση, εμφανίστηκε μια διαφήμιση για μια εφαρμογή τζόγου μαζί με το RecoverMe, μια εφαρμογή που βοηθά τους εθισμένους στον τζόγο να ξεφύγουν από τον εθισμό τους.

Εάν είστε εκδότης και οι διαφημίσεις είναι αυτές που πληρώνουν τους λογαριασμούς, αυτό αποτελεί επαγγελματικό κίνδυνο. Αλλά αν πουλάτε υλικό υψηλής ποιότητας και τα έσοδα από διαφημίσεις είναι απλώς μια πολύ μικρή εισροή χρημάτων σε έναν πολύ μεγάλο ωκεανό ρευστότητα τότε αυτό φαίνεται ένας εντελώς περιττός κίνδυνος.

Ανοίγει νέες αντιμονοπωλιακές ενέργειες

Όταν η Apple παρουσίασε τη Διαφάνεια Παρακολούθησης Εφαρμογών – η οποία υποχρεώνει τους προγραμματιστές εφαρμογών να ζητούν άδεια πριν συλλέξουν τα δεδομένα που απαιτούνται για την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων – αυτό έγινε ευρέως ευπρόσδεκτο από τους πελάτες της εταιρείας.

Ωστόσο, οι προγραμματιστές αντιτάχθηκαν, καθώς οι δωρεάν εφαρμογές που πληρώνονται από διαφημίσεις εντός εφαρμογής, είδαν μια απότομη πτώση στα έσοδα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γενικές διαφημίσεις αξίζουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από τις στοχευμένες. Ο ιδιοκτήτης του Facebook, Meta, ήταν ιδιαίτερα έντονος στην κριτική του, ισχυριζόμενος ότι αυτό όχι μόνο έβλαψε τη δική της διαφημιστική επιχείρηση, αλλά ότι η Apple βλάπτει τις μικρές επιχειρήσεις, κάνοντας τη διαφήμισή τους να ξοδεύουν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά. Κανείς δεν πίστευε ότι το Facebook νοιαζόταν για κάτι άλλο εκτός από τη δική του επιχείρηση, αλλά η κατηγορία αυτή και η αρνητική κριτική κοινοποιήθηκε και έπιασε τόπο παντού.

Μέχρι στιγμής, κανένα πρόβλημα. Αλλά όταν η Apple κυκλοφόρησε το App Tracking Transparency και στη συνέχεια άρχισε να ενισχύει τις δικές της πωλήσεις διαφημίσεων, άφησε την εταιρεία ευάλωτη σε κατηγορίες ότι σκόπιμα έκανε τις διαφημίσεις εντός εφαρμογής λιγότερο ελκυστικές για να δώσει στη δική της διαφημιστική επιχείρηση ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Πολύ περισσότερο όταν η Apple δεν ζητά άδεια για παρακολούθηση εντός των εφαρμογών της.

Η Apple χάνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα πώλησης

Ένα μοναδικό σημείο πώλησης για την Apple ήταν ότι η εταιρεία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πελατών της και όχι των διαφημιστών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook είπε αυτό το σημείο σε περισσότερες από μία περιπτώσεις:

Όταν μια διαδικτυακή υπηρεσία είναι δωρεάν, δεν είστε ο πελάτης. Είσαι το προϊόν.

Αυτό είναι ένα ισχυρό σημείο πώλησης σε σύγκριση με εταιρείες όπως η Meta και η Google.

Αλλά τώρα ισχύει και για την Apple. Η Apple μπορεί να σας χρησιμοποιεί ως προϊόν πολύ λιγότερο συχνά από τους ανταγωνιστές της, αλλά εξακολουθεί να το κάνει. Αυτό μετατρέπει μια ασπρόμαυρη διαφορά σε μια πιο γκρίζα περιοχή.

“Ό,τι συμβαίνει στο iPhone, παραμένει στο iPhone” είναι ένα ισχυρό μήνυμα. “Ό,τι συμβαίνει στο iPhone, μένει κυρίως στο iPhone” όχι και τόσο.

Τώρα, προσωπικά, πιστεύω ευρέως στις υποσχέσεις της Apple για το απόρρητο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Τώρα οι πελάτες της Apple πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν η εταιρεία είναι πραγματικά διαφορετική από εταιρείες όπως η Google ή αν είναι απλώς θέμα βαθμού – ότι η Apple είναι απλώς λιγότερο χειρότερη από την Google.

Μια αναφορά στο The Information χθες δεν βοήθησε. Περιγράφει πώς η επιχείρηση πωλήσεων διαφημίσεων της Apple κάνει το ίδιο πράγμα με τους ανταγωνιστές – όπως η πώληση στοχευμένων διαφημίσεων και η δυνατότητα στις εταιρείες να πωλούν διαφημίσεις σε αναζητήσεις για ανταγωνιστικά προϊόντα – αλλά χρησιμοποιεί πιο ήπια γλώσσα για να περιγράψει αυτό το γεγονός.

Αυτό απλώς κάνει την Apple να φαίνεται υποκριτική.

Η διαφημιστική επιχείρηση της Apple απλά δεν αξίζει τον κόπο

Όλα αυτά για το 1% των πρόσθετων εσόδων; Απλώς δεν αξίζει τον κόπο. Και όσο περισσότερο η Apple αυξάνει τα έσοδα από διαφημίσεις, τόσο χειρότερο γίνεται το πρόβλημα.

Τελικά, η Apple θέτει σε κίνδυνο τη φήμη της επωνυμίας της επικρίνοντας επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε διαφημίσεις, όπως αυτά του Facebook, ενώ ταυτόχρονα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, απλώς σε μικρότερη κλίμακα.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.
Video thumbnail
Quad Lock iPhone 16 Series Cases Review - Ένα μοναδικό οικοσύστημα που διαφέρει
16:31
Video thumbnail
iPhone 16 Pro Unboxing και Πρώτες Εντυπώσεις: Πόσο εύκολα θα κερδίσει τους καταναλωτές φέτος;
29:30
Video thumbnail
🐁 Logitech MX Master 3S για Mac: Το καλύτερο ποντίκι για χρήστες Mac;
24:21
Video thumbnail
🖥️🥸 Minisforum NAB6 Lite: Ένα Mini PC που δεν πρέπει να προσπεράσετε
29:21
Video thumbnail
🤩 Govee TV Backlight 3 Lite: Το δοκιμάσαμε, εντυπωσιατήκαμε και σας έχουμε και εκπτωτική προσφορά!
36:04
Video thumbnail
😮🤩 Withings Body Scan: Δοκιμάσαμε την πιο έξυπνη και premium ζυγαριά της αγοράς!
29:31
Video thumbnail
Withings ScanWatch 2 Review: Η διαφορετικότητα του που μας κέρδισε
37:34
Video thumbnail
💼 GRAMS28 109 Essential Case & 132 Essential Pro Case Review: Μια μοναδική εμπειρία που ξεχωρίζει
26:50
Video thumbnail
👨🏻‍💻 Lofree Flow Keyboard: Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο χαμηλού προφίλ που δεν πρέπει να προσπεράσετε
15:52
Video thumbnail
Lululook 360 Rotating Foldable Laptop Stand: Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς;
18:54
Video thumbnail
Mujjo δερμάτινες θήκες για iPhone 15 Pro/Pro Max Review: Γιατί και φέτος είναι στις top επιλογές
15:09
Video thumbnail
📱iPhone 15 Pro Max Review: Ακόμη πιο κοντά στο τέλειο
42:11