18.1 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Διαδραστικές ειδοποιήσεις στο iOS 8 | Εξήγηση

    wwdc_2014_interactive_notifications_hero

    Με τις κλασικές ειδοποιήσεις που είχαμε μέχρι στιγμής από την Apple μπορούσαμε να καταλάβουμε όταν είχαμε ένα νέο μήνυμα ή κάποιο νέο από κάποια κοινωνική εφαρμογή και πάει λέγοντας. Αυτό που δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε να κάνουμε μέχρι στιγμής είναι να επεξεργαστούμε αυτή την ειδοποίηση χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουμε να κάνουμε ότι κάναμε στην συσκευή μας μπαίνοντας στην εφαρμογή από την οποία ήρθε η ειδοποίηση.

    Με τις διαδραστικές ειδοποιήσεις όμως του iOS 8 αυτό αλλάζει μιας και για παράδειγμα θα μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα μήνυμα που λάβαμε απ ευθείας από το banner της ειδοποίησης ή να δεχτούμε μια πρόσκληση από την lock screen κτλ. Είτε λοιπόν παίζουμε ένα παιχνίδι ή διαβάζουμε/επεξεργαζόμαστε ένα σοβαρά έγγραφο στην iOS συσκευή μας δεν θα χρειαστεί να χάσουμε των ειρμό του ότι κάνουμε εξαιτίας μιας ειδοποίησης.

    Το πρώτο iPhone προσέφερε μόνο στατικές ειδοποιήσεις για μερικές προ εγκατεστημένες εφαρμογές. Ήταν τόσο ο μεγάλος περιορισμός σε αυτό που το 2008 το BiteSms έκανε την εμφάνιση του και εκ τότε παραμένει ένα από τα σημαντικότερα tweaks της jailbreak σκηνής. Επίσης καθώς τα χρόνια περνούσαν ο ανταγωνισμός όπως αυτός του Android δημιούργησε πιο ισχυρές ειδοποιήσεις για τους χρήστες. Ακόμη και η Apple τις έβαλε για πρώτη φορά στο OS X Mavericks το 2013.

    Στο iOS  όμως η εταιρεία πήρε τον χρόνο της πραγματικά. Στο iOS 3  είχαμε για πρώτη φορά την είσοδο των Push Notifiactions μια υπηρεσία που έστελνε ειδοποιήσεις από εφαρμογές του App Store αλλά αυτές για ακόμη μια φορά ήταν στατικές. Η αλλαγή ήρθε στο iOS 5 το 2011 όταν η Apple μας παρουσίασε το Notification Center – Κέντρο Γνωστοποιήσεων που έδωσε έναν άλλο αέρα στις ειδοποιήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν.

    Στο iOS 8, επιτέλους και με ασφάλεια η Apple φέρνει διαδραστικές ειδοποιήσεις τόσο για το iPhone όσο και για το iPad. Πήρε χρόνο για να μας το παρουσιάσει η Apple αλλά όλα δείχνουν πως θα είναι κάτι νέο και πάνω από όλα λειτουργικό!

    wwdc_2014_interactive_notifications_facebook_demo

    Με το iOS 8, οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να προσθέσουν από 2 μέχρι και 4 ενέργειες στις ειδοποιήσεις του χρήστη. 2 ενέργειες θα εμφανίζονται στον περιορισμένο χώρο της Lock Screen της συσκευής ενώ μέχρι και 4 ενέργειες μπορούν να καταχωρηθούν ως pop up ειδοποίηση στην Home Screen της συσκευής. Έτσι για παράδειγμα αν είστε στην Lock Screen μπορεί να δείτε ένα banner που θα περιέχει μόνο τα “Αποδοχή” και “Απόρριψη” ως ενέργειες ενώ όταν ξεκλειδώσετε την συσκευή σας αν σας έρθει pop up ειδοποίηση αυτή θα μπορεί να περιλαμβάνει τα “Αποδοχή”, “Ίσως”, “Απόρριψη” ή “Φραγή” ως επιλογές.

    Έτσι λοιπόν για απλές ενέργειες θα μπορείτε να κάνετε τα πάντα εύκολα μέσα από την ίδια την ειδοποίηση συμπεριλαμβανομένης και την ικανότητας να απαντήσετε σύντομα σε ένα μήνυμα.

    wwdc_2014_interactive_notifications_lockscreen_calendar

    Στην Lock Screen της συσκευής σας ή μέσα από το Notification Center μπορείτε να κάνετε swipe από δεξιά προς τα αριστερά για να εμφανίσετε μια σειρά ενεργειών. Ότι έχει να κάνει με απόρριψη ή διαγραφή είναι με χρώμα κόκκινο. Ουδέτερες ενέργειες όπως για παράδειγμα να απορρίψετε μια πρόσκληση είναι με γκρι. Τέλος ενέργειες που αλλάζουν κατάσταση όπως αν μαρκάρετε κάτι ως αναγνωσμένο ή δεχτείτε μια πρόσκληση είναι σε χρώμα μπλε.

    Οι developers πλέον έχουν όλα τα εργαλεία για να αναβαθμίσουν τις εφαρμογές τους και να εισάγουν νέες ειδοποιήσεις με μεγαλύτερη χρηστικότητα και λειτουργικότητα στο iOS 8 ενώ όλοι εμείς οι χρήστες για πρώτη φορά θα δούμε το διαδραστικό σχέδιο ειδοποιήσεων της Apple σε λειτουργία. Τονίζουμε για ακόμη μια φορά πως η Apple για αυτές τις ειδοποιήσεις έχει ένα άκρως ασφαλές πλέγμα και σαφείς οδηγίες στους προγραμματιστές της.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles