Wednesday, June 26, 2024

Αφιέρωμα: Πριν 14 χρόνια σαν σήμερα το iPhone άλλαξε τον κόσμο | Σας παρουσιάζουμε μια μοναδική συλλογή με φώτο, βίντεο κ.α

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κάποιος αλλά έχουν περάσει ήδη 14 χρόνια από την στιγμή που η Apple κυκλοφόρησε και επίσημα στην αγορά το πρώτο iPhone. Σαν σήμερα το 2007 τα Apple Stores στην Αμερική είχαν ένα “iPhone World Premiere” όπως ονομάστηκε αυτή η ιστορική πλέον πρεμιέρα λανσαρίσματος.

Ήταν η αρχή μιας επανάστασης!!

Ουσιαστικά είχαμε την αλλαγή των ενεργειών που κάνουμε κάθε μέρα. Δημιούργησε νέες βιομηχανίες αλλά και ιδέες. Μπορεί να θεωρούμε το iPhone κάτι δεδομένο σήμερα αλλά η ζωή μας πριν αυτό ήταν πολύ διαφορετική.

Ας κάνουμε λοιπόν μια επιστροφή σε εκείνη την ημέρα που όλα άλλαξαν ξαφνικά μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα του 9to5Mac.

Στις 2.00 μμ στις 29 Ιουνίου του 2007 τα Apple Stores ήταν κλειστά για να προετοιμαστούν για αυτή την πρεμιέρα. Μερικές ώρες μετά τα Apple Store άνοιξαν τις πόρτες τους σε μια τεράστια ουρά από αγχώδεις Apple fans που περίμεναν με ανυπομονησία 6 μήνες για να πιάσουν στα χέρια τους αυτή την συσκευή για πρώτη φορά.

Ο για πάρα πολλά χρόνια Apple retail fan Gary Allen, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από την ζωή το 2015, άφησε πίσω του μια από τις πιο φανταστικές πηγές για τους φίλους της Apple. Η Flickr σελίδα του είναι γεμάτη από φανταστικά άλμπουμ φωτογραφιών από εγκαίνια καταστημάτων της Apple, λανσαρίσματα νέων συσκευών και πολλά πολλά ακόμη. behind one of the most incredible resources for Apple fans. Ένα από αυτά είναι το iPhone World Premiere στο Apple Store στο Palo Alto.

Apple fans line up outside of Apple Palo Alto. Photo: Gary Allen

Οι φωτογραφίες του δείχνουν για πρώτη φορά τους fans της Apple να συγκεντρώνονται σε ουρές για να αγοράσουν το iPhone. Σε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν αυτή η παράδοση θα συνεχιζόταν με ουρές οπαδών να σχηματίζονται ακόμη και μέρες πριν το λανσάρισμα μιας νέας iPhone συσκευής.

Customers flood the entrances to Apple SoHo and Apple Michigan Avenue. Photos: Nate Tharp & Andy

Ένα από τα πιο έξυπνα marketing κόλπα που έκανε η Apple στο λανσάρισμα του νέου iPhone ήταν η δημιουργία μεγάλων συσκευών που υπήρχαν στα παράθυρα των καταστημάτων της. Αυτά τα iPhones είχαν μια πανέμορφη εμφάνιση μιας αντίστροφης μέτρησης που άναβε όταν κάποιος έμπαινε μέσα στο κατάστημα.

The large display iPhones made for the launch. Photo: Ed Kohler

Λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες των καταστημάτων οι εργαζόμενοι σε αυτά απομάκρυναν τις κουρτίνες που έκρυβαν τις προετοιμασίες που έκαναν. Το λανσάρισμα του iPhone καλύφτηκε απίστευτα πολύ από τα παραδοσιακά media και έτσι όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία τα συνεργεία είχαν από νωρίς έτοιμες τις κάμερες.

Apple Store employees in Seattle peel back the curtain. Photo: Eli Duke

Ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak ήταν ο πρώτος στην ουρά στο Apple Store στο San Jose. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει την στιγμή που μπαίνει μέσα.

Woz enters his local Apple Store to buy the iPhone. Photo: Anuj Biyani

Από την άλλη οι φίλοι της Apple στο Palo Alto χωρίς να ξέρουν τους περίμενε μια μοναδική έκπληξη. Ο Steve Jobs ήταν εκεί με την γυναίκα του για να καλωσορίσει και αυτός τους πρώτους πελάτες του iPhone.

Steve Jobs visits with Andy Hertzfeld and Bill Atkinson. Photo: Gary Allen

Την ίδια στιγμή είχαμε αλλαγές και στο online κατάστημα της Apple. Γνωρίζετε πλέον πως η Apple κατεβάζει το ηλεκτρονικό της κατάστημα πριν λανσάρει μια νέα συσκευή. Αυτό έγινε και στις 29 Ιουνίου του 2007 με μια ειδική σελίδα να κάνει την εμφάνιση της.

Για το λανσάρισμα του πρώτο iPhone οι Apple εργαζόμενοι είχαν δύο μπλούζες. Η πρώτη ήταν για την πρεμιέρα του iPhone στα καταστήματα και η δεύτερη για τις ημέρες που θα ακολουθούσαν.

iPhone launch shirts given to employees. Photo: SportsCards

Αυτά τα μπλουζάκια είναι πλέον σπάνια να τα βρει κάποιος αλλά εμφανίζονται ανά χρονικά διαστήματα για πώληση.

An Apple Store employee wears an iPhone launch shirt. Photo: daveynin

Οι καταναλωτές που αγόρασαν το πρώτο iPhone μαζί με αυτό πήραν και μια περιορισμένης έκδοσης σακούλα που ξέφευγε από τις συνηθισμένες πλαστικές. Είχε μια πανέμορφη απεικόνιση του iPhone και ιδιαίτερη σχεδίαση και πλέον έχει γίνει και αυτή ένα συλλεκτικό αντικείμενο.

The iPhone launch bag Photo: lambo

Η ίδια η συσκευασία του πρώτου iPhone είχε σχεδιαστεί από τον Alan Dye. Ο ίδιος έχει αναφέρει πως κάθε iPhone κουτί έπρεπε να έχει βαμμένες τις γωνίες του έτσι ώστε να υπάρχει μια χρωματική ομοιομορφία σε αυτό. Η Apple ήθελε μια συσκευασία που θα ήταν τελείως μαύρη και ομοιόμορφη.

The original iPhone box Photo: Powerbook Medic

Μέσα στην συσκευασία τώρα είχαμε μια σειρά από αξεσουάρ. Η Apple είχε ένα ειδικό πλαστικό dock που ήταν σχεδιασμένο αποκλειστικά για το iPhone, επίσης είχαμε ένα μεγάλο power brick, τα earbuds ακουστικά και το 30 pin συνδεσμολογίας καλώδιο. Επίσης υπήρχε και ένα μαύρο πανάκι με μικρό ίνες που έγραφε iPhone.

Lucky you sticker on the original iPhone. Photo: Jay Tong

Σε κάποιες συσκευασίες η Apple την στιγμή της αγοράς έβαζε και ένα αυτοκόλλητο που έγραφε “Lucky you.” Ακόμη μια όμορφη μικρή λεπτομέρεια που κάποια Apple Stores την κράτησαν μέχρι το τέλος του 2000.

Αν και το iPhone είχε πολλά αξεσουάρ στην συσκευασία του η Apple πουλούσε και μια σειρά με επιπλέον. Το πιο ενδιαφέρον ήταν σίγουρα το iPhone Bluetooth Headset. Ήταν ένα μονό μαύρο earbud με ένα κουμπί και pins φόρτισης στο κάτω μέρος. Η σχεδίαση του earbud ήταν όμοια με αυτή των ακουστικών του iPod.

Ο μαύρος σχεδιασμός του ξεχώριζε ενώ συμπεριελάμβανε και ένα 30pin καλώδια που επέτρεπε να φορτίζει ταυτόχρονα και το ίδιο αλλά και το iPhone. Το κόστος του ήταν στα $129.

Η Apple επίσης πουλούσε και ένα διαφορετικό dock από αυτό που υπήρχε στην συσκευασία του iPhone που είχε θέση φόρτισης και για το Bluetooth αυτό headset. Το κόστος του ήταν $49.

Ένα άλλο αξεσουάρ που πουλούσε η Apple για το πρώτο iPhone ήταν ένας TTY αντάπτορας που συνδεόταν στην θύρα ακουστικών.

The iPhone TTY adapter
iPhone stereo headsets on Apple store shelves. Photo: Jun Seita

Στα αξεσουάρ είχαμε και ένα set earbuds με ενσωματωμένο μικρόφωνο και χειριστήριο. Η ονομασία τους είναι iPhone Stereo Headest.

Σήμερα είναι κάτι σύνηθες για τις εταιρείες να έχουν μια σειρά από reviews για τις επερχόμενες συσκευές τους. Για το λανσάρισμα του πρώτου iPhone η Apple επέλεξε μόνο κάποιους συγκεκριμένους δημοσιογράφους για αυτό τον σκοπό. Ένας από αυτούς ήταν και ο Walt Mossberg καθώς και οι Katherine Boehert, David Pogue, Ed Baig, Steven Levy, and Phil Baker.

Walt Mossberg’s original iPhone video review
Photo: AllThingsD

Ο Walt Mossberg έκανε το review μαζί με την Wall Street Journal δημοσιογράφο Katherine Boehret. Και οι δύο τόνισαν πως το iPhone θα γινόταν μια τεράστια επιτυχία και πως θα έβαζε ένα νέο πήχη που θα έπρεπε πλέον να ξεπεράσουν οι άλλοι κατασκευαστές στην αγορά των κινητών.

Mossberg and Boehret’s review of the original iPhone Photo: AllThingsD

Ένα βίντεο που είναι πολύ ιδιαίτερο είναι το παρακάτω. Ο σκηνοθέτης Casey Neistat δημιούργησε μια ταινία με την αναμονή αγοράς του πρώτου iPhone το 2007 την οποία όμως παρουσίασε μετά τον θάνατο του Steve Jobs τον Οκτώβριο του 2011.

Η πρώτη ενεργοποίηση του iPhone τώρα ήταν μια “μοναδική” εμπειρία για τον κάθε χρήστη και γινόταν μέσω iTunes.

Activation in iTunes. Photo: Wired
Steps to activate your iPhone. Photo: Wired

Τις πρώτες 30 ώρες η Apple πούλησε 270,000 iPhones. Μέσα σε 74 μέρες η Apple είχε πουλήσει 1 εκατομμύριο iPhones. O Steve Jobs είχε αναφέρει πως χρειάστηκαν 2 χρόνια για να πουλήσουν τον ίδιο αριθμό iPods. Το iPhone κέρδισε τους πάντες από την πρώτη στιγμή.

Επιστροφή στο τώρα και 14 χρόνια μετά η Apple έχει πουλήσει περισσότερα από 1 δις iPhones παγκοσμίως και τα οποία είναι αυτή την στιγμή ενεργά!!!

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.