20.1 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Άποψη: Η συνεχιζόμενη άκαμπτη θέση της Apple για ευέλικτη εργασία μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ

    Υπήρχε πληθώρα νέων αντιδράσεων όταν η Apple τον περασμένο μήνα αποκάλυψε τα πλάνα της για την ευέλικτη εργασία μπαίνοντας στην εποχή μετά την πανδημίας. Ο CEO Tim Cook είχε ανακοινώσει πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας αναμένεται να γυρίσουν στα γραφεία τους 3 μέρες την εβδομάδα και μέσω έγκρισης του manager κάθε τμήματος να έχουν το ελεύθερο να δουλεύουν απομακρυσμένα από το σπίτι τους κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

    Ο Cook άφησε να εννοηθεί πως και το παραπάνω θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο δείχνοντας πως στο μέλλον επιθυμεί ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στα γραφεία της Apple.

    Κάποιοι θεώρησαν αυτή την πολιτική της εταιρείας ως γενναιόδωρη μιας και η εταιρεία έχει μια πολύ ισχυρή κουλτούρα στην δουλειά σε ενιαίους χώρους και στα κεντρικά της. 2 μέρες την εβδομάδα λοιπόν εκτός γραφείου θεωρήθηκε μια ευέλικτη στάση της εταιρείας. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με αυτούς αν κάποιος εργαζόμενος δεν θέλει κάτι τέτοιο μπορεί να πάει να βρει δουλειά αλλού.

    Κάποιοι εργαζόμενοι της Apple πάρα αυτά εξέφρασαν την ανησυχία τους και δυσανασχέτησαν με αυτή την πολιτική. Πολλοί πλέον έχουν συνηθίσει να δουλεύουν από απόσταση και είναι πιο χαρούμενοι και πιο παραγωγικοί όταν δεν έχουν να κάνουν ένα μίνι ταξίδι στα κεντρικά της Apple κάθε μέρα. Το 90% μάλιστα των εργαζομένων της Apple φαίνεται να τονίζουν πως μια τέτοια ευελιξία είναι σημαντική για αυτούς.

    Διαβάστε και το άρθρο που είχαμε γράψει Άποψη: Το πρόβλημα της Apple με το ανθρώπινο δυναμικό της και ο κίνδυνος να χάσει πολλά ταλέντα

    Πάρα αυτή η Apple φαίνεται να σκληραίνει την στάση της φτάνοντας στο σημείο να απαιτεί από τους εργαζομένους και ιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση που θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία με το να δουλεύουν από το σπίτι τους.

    Η λογική της Apple έχει βάση για κάποιους

    Το επιχείρημα της Apple έχει να κάνει πως η επαφή των εργαζομένων σε κοινούς χώρους πάντα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της καινοτομίας της εταιρείας.

    “H Senior VP of Retail and People ανέφερε πως η Apple πιστεύει στην συνεργασία με επαφή και πως κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για την κουλτούρα και το μέλλον της εταιρείας. Μάλιστα το υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple τόνισε πως και στο παρελθόν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρουσίασε η εταιρεία ήταν αποτέλεσμα μιας τέτοια συνεργασίας. Συνέχισε αναφέροντας πως τα προϊόντα που είδαμε φέτος και πέρυσι ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που γίνεται εδώ και χρόνια με ανθρώπους που δουλεύουν σε ομάδες σε κοινούς χώρους.”

    Το παραπάνω έχει μια σημαντική βάση για κάποιους εργαζομένους όμως.

    Σίγουρα αν κάποιους δουλεύει στα εργαστήρια της Apple στην δημιουργία νέων συσκευών σίγουρα το να είναι στον ίδιο χώρο με κάποιο συνάδελφο του είναι απίστευτα σημαντικό.

    Η Apple επίσης βασίζεται πάρα πολύ και σε πρωτότυπα. Ο πρώην υπεύθυνος σχεδιασμού της εταιρείας Jony Ive είχε πει πως η Apple συχνά δημιουργεί πρωτότυπα έτσι ώστε οι ομάδες να έχουν μια καλύτερη εικόνα και αίσθηση για κάποιο project. Έτσι λοιπόν ναι το να βρίσκονται αυτές οι ομάδες και οι άνθρωποι στον ίδιο χώρο είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως ο Cook έχει αναφερθεί στα “water cooler moments”. Δύο οι και περισσότεροι εργαζόμενοι συναντιούνται σε άσχετες περιοχές στην εταιρεία όπως για παράδειγμα για να πιούν καφέ, σε κάποιο διάδρομο ή σε ένα μηχάνημα νερού και εκεί μπορεί να ξεκινήσουν μια συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα δημιουργική ιδέα.

    Ο Steve Jobs μάλιστα ήταν υπέρμαχος αυτού και έτσι η σχεδίαση του Apple Park έγινε με τέτοιο τρόπο που θα ενισχύονταν τέτοιες συναντήσεις.

    Την ίδια στιγμή βέβαια κάποιος μπορεί να αντικρούσει όλα τα παραπάνω αναφέροντας πως η μυστικόπαθεια της Apple είναι τόσο μεγάλη που οι ομάδες που δουλεύουν για παράδειγμα σε νέες συσκευές συχνά είναι απομονωμένες σε συγκεκριμένους χώρους του Apple Park και δεν τους δίνετε η δυνατότητα να μιλάν ανοιχτά σε κοινόχρηστους χώρους για την δουλειά τους….

    Τα επιχειρήματα για την ευέλικτη εργασία

    Πρώτο επιχείρημα θα αναφέρουμε πως ακόμη και στο Apple Park δεν δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι πάνω στην δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

    Δεύτερον η απομακρυσμένη εργασία δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεργαστούν. Απλά αυτή η συνεργασία γίνεται με διαφορετικούς τρόπους.

    Τρίτον καινοτόμες ιδέες γεννιούνται με πολλούς τρόπους. Σίγουρα η διαδραστικότητα και η επαφή στον ίδιο χώρο με κάποιος είναι ένας τρόπος αλλά σίγουρα δεν είναι μοναδικός.

    Η διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης

    Ναι είναι αλήθεια πως οι εργαζόμενοι της Apple προσλήφθηκαν πριν την πανδημία με συγκεκριμένους όρους. Έτσι αν το συμβόλαιο σου ανέφερε πως 5 μέρες την εβδομάδα θα ήσουν σε ένα γραφείο στο Apple Park ή σε κάποιο άλλο Apple γραφείο τότε η πρόταση του Tim Cook για 2 μέρες εκτός γραφείου είναι μπόνους.

    Αλλά η Apple δεν λειτουργεί σε μια ξεχωριστή και διαφορετική πραγματικότητα. Η πανδημία άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων σε εναλλακτικούς τρόπους δουλειάς και αν και κάποιοι περιμένουν πως και πως να γυρίσουν στο γραφείο τους κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να το ξανά κάνουν ποτέ.

    Κάθε εταιρεία και οργανισμός στον κόσμο έχει αλλάξει τις πολιτικές εργασίας αναβαθμίζοντας αυτές στην νέα πραγματικότητά που δημιουργήθηκε . Πολλές εταιρείες τεχνολογίας μάλιστα έχουν αποφασίσει πως πολλοί από τους εργαζόμενους τους πλήρους απασχόλησης θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν από απόσταση μόνιμα.

    Η Apple και για να φέρει και νέα ταλέντα στο δυναμικό της θα πρέπει να ενστερνιστεί την παραπάνω πραγματικότητα και να προσφέρει παρόμοια περιβάλλοντα εργασίας.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.