25.3 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Το iPhone 5se και η θέση του στο οικοσύστημα της Apple

    Γιατί θα έπρεπε η Apple να κυκλοφορήσει ένα νέο 4-ιντσών iPhone 5se μέσα στην άνοιξη;

    Μέσα στο 2016, η ιδέα για ένα «νέο», 4-ιντσών iPhone -γνωστό πλέον και ως iPhone 5se σύμφωνα με τις φήμες- μπορεί να σημάνει διαφορετικά πράγματα, για διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους, σημαίνει τη επαναφορά στη χρήση του κινητού με το ένα χέρι, καθώς και μια οθόνη όπου ο αντίχειράς τους θα μπορεί να πάει εύκολα από τη μια γωνία στην άλλη. Για άλλους, το μικρότερο μέγεθος συνδέεται αυτόματα και με πιο φθηνή συσκευή, καθώς και την χρήση πιο μοντέρνου hardware, στο μικρότερο δυνατό κόστος της αγοράς.

    Μικρότερο vs. Φθηνότερο

    Κάνοντας μια έρευνα στους αναγνώστες μας στα τέλη του έτους 2015, μια μεγάλη μερίδα αυτών μας είπε πως είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τα υπάρχοντα μεγέθη των συσκευών. Το ποσοστό αυτό άγγιξε το 58% του συνολικού αριθμού. Εκείνοι οι οποίοι ήθελαν ένα μικρότερο iPhone και ανέρχονται στο 12%, ανέφεραν πως ήταν αρκετά σημαντικό για εκείνους το μέγεθος, καθώς θα αναθεωρούσαν την αναβάθμιση στο iPhone 6, το οποίο τους μοιάζει αρκετά μεγάλο. Σχεδόν το 13%, ωστόσο, ανέφερε πως ενδιαφέρεται μόνο για μικρότερα -σε μέγεθος- iPhone, ιδιαιτέρως αν εκείνα ήταν λιγότερο ακριβά από τις μεγαλύτερες -σε μέγεθος- συσκευές.

    silver_iphone_5s_blue_iphone_5c_hero_back

     

    Η ανάπτυξη των iPhone στην αγορά, θα έλεγε κανείς πως γινόταν με ρυθμούς «χελώνας». Για παράδειγμα, μικρότερο κόστος αγοράς μέσω παρόχων κινητής τηλεφωνίας, είσοδος περισσότερων παρόχων τηλεφωνίας ανά τον κόσμο, η είσοδος της Verizon και άλλων αμερικανικών παρόχων, τα πειράματα με διάφορα χρώματα και σασί, η είσοδος της China Mobile, καθώς και η χρήση μεγαλύτερων οθονών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

    Πλέον, οι συσκευές iPhone, αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλής συσκευές της παγκόσμιας αγοράς και η ανάπτυξη, καθώς και αναβάθμισή τους, αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. H χρήση κάποιων προγραμμάτων για την αγορά των iPhone -κυρίως συμβολέων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την ίδια την Apple- βοηθάει στο να εξαπλωθεί το κόστος της συσκευής και να την κάνει ακόμη περισσότερο, οικονομικά προσβάσιμη σε όλο και περισσότερο κόσμο. Έτσι, ένα μικρότερο, σε μέγεθος, iPhone θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την επέκταση της αγοράς, σε ακόμη περισσότερους χρήστες.

    Υψηλή ζήτηση για μείωση τιμών

    Η Apple πουλάει τα iPhones σε ανθρώπους οι οποίοι αγοράζουν για πρώτη φορά κάποιο κινητό τηλέφωνο ή smartphone, σε ανθρώπους που αναβαθμίζουν από παλαιότερες συσκευές iPhone, καθώς και σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποφασίσει να αλλάξουν «στρατόπεδο» και να μεταβούν σε iPhone (κυρίως χρήστες Android).

    Αν η χαμηλότερη τιμή αποτελεί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για έναν νέο αγοραστή ο οποίος επιθυμεί να αγοράσει ένα iPhone χωρίς συμβόλαιο, τότε το πιο πιθανό είναι πως δεν θα κοιτάξει για κάποιο iPhone, αν πρόκειται για αγορά του πρώτου smartphone. Ωστόσο, σε αγοραστές οι οποίοι λαμβάνουν υπ’ όψιν την ευκολία χρήσης μιας συσκευής, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα στραφούν σε κάποιο iPhone και κυρίως σε κάποια παλαιότερη συσκευή, η οποία «τρέχει» το πιο νέο λογισμικό iOS.

    Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες οι οποίοι αναβαθμίζουν από κάποια παλαιότερη συσκευή, λαμβάνουν υπ’ όψιν τα καινούριο ή αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά μιας καινούριας συσκευής, όπως για παράδειγμα η καλύτερη κάμερα και η μεγαλύτερη οθόνη συσκευής. Αντιθέτως, η έλλειψη κάποιων χαρακτηριστικών -όπως, για παράδειγμα, το μικρότερο μέγεθος οθόνης- είναι ικανή να «κρατήσει» κάποιους από το να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της συσκευής.

    Εκτός απ’ αυτά βέβαια, υπάρχει κι εκείνη η μερίδα χρηστών, οι οποίοι λαμβάνουν υπ’ όψιν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως είναι η έλλειψη αναβαθμίσεων σε παλαιότερες συσκευές, τα διάφορα κενά ασφαλείας, καθώς και η έλλειψη μικρότερων οθονών. Αυτά είναι και μερικά από τα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ένα χρήστη στην αλλαγή συσκευής.

    Να, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσει η Apple μια νέα συσκευή, το iPhone 5se.

    Όλες οι προηγούμενες/παλαιότερες συσκευές…αποκτούν εκ νέου αξία και γίνονται καινούριες

    Τα υπάρχοντα iPhone Plus μοντέλα κοστίζουν $100 περισσότερο από τα απλά μοντέλα. Μεγαλύτερο σημαίνει και πιο ακριβό, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό από τους καταναλωτές, αλλά έρχεται και στην ίδια μοίρα με την αντίληψη πως το μικρότερο σημαίνει και πιο φθηνό.

    Επόμενως, αν θες να κατασκευάσεις ένα μικρότερο iPhone και οι καταναλωτές αναμένουν πως θα κοστίζει $100 φθηνότερα από το κανονικό iPhone -εκτός και αν εργάζεσαι πραγματικά σκληρά για να καταρίψεις και αυτές τις προσδοκίες- τότε πως θα το κάνεις αυτό;

    iphone-4s_iphone_5s_iphone_6_iPhone_6_plus_back_lineup_1

     

    Μέχρι πρότινος, η Apple κρατούσε τα παλαιότερης γενιάς iPhone και έριχνε τις τιμές κατά $100. Με αυτό τον τρόπο κράτησε στην αγορά το iPhone 5 ως μια entry-level συσκευή για τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015 κράτησε το iPhone 5S.

    Ακολουθώντας την ίδια πολιτική, ωστόσο, το iPhone 5S θα σταματήσει την κυκλοφορία του αυτό το έτος, μέσα στο 2016 και το iPhone 6 θα πάρει τη θέση του. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια μελλοντική βελτίωση από τη μεριά της εταιρείας, αλλά θα μπορούσε να αφήσει την Apple χωρίς ένα μικρότερο, πιο διαφοροποιημένο iPhone.

    Να, λοιπόν, μια (δεύτερη) καλή ευκαιρία να παρουσιάσει η Apple μια νέα συσκευή, το iPhone 5se.

    Από το να προχωρήσει στη μείωση των τιμών του iPhone 6 ή να κατασκευάσει μια διαφοροποιημένη συσκευή βασισμένη πάνω στο iPhone 6 (aka iPhone 6C), η Apple θα μπορούσε να αναβαθμίσει το iPhone 5S. Ανάλογα με το πόσο διαφοροποιημένη θα μπορούσε να είναι η συσκευή και ανάλογα με τα πλαίσια μέσα στα οποία θα ήθελε η Apple να την κρατήσει, η εταιρεία θα μπορούσε να ενσωματώσει έναν A8 “Typhoon” επεξεργαστή όπως στο iPhone 6 ή τον Α9 “Twister” επεξεργαστή όπως στο iPhone 6S.

    Παράλληλα, σκεπτόμενοι τον χαμηλό αριθμό pixels σε μια οθόνη 4-ιντσών, η επίδοση της συσκευής και της μπαταρίας δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα, ακόμη και σε παλαιότερες πλατφόρμες της συσκευής. Η πιο προφανής αλλαγή θα γινόταν αντιληπτή από την δυνατότητα ενεργοποίησης της Siri με την εκφώνηση της έκφρασης “Hey Siri!”, η οποία ενεργοποιείται από τον ενσωματωμένο υποεπεξεργαστή του Α9. Αντίστοιχα, η μνήμη και η κάμερα θα μπορούσαν να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά, ακόμη και αν το iPhone 5se έχει κάποιες διαφοροποιήσεις στο design και την προσθήκη ενός NFC chip για τη χρήση του Apple Pay.

    Αντίστοιχα, η φήμες για την ημέρα της κυκλοφορίας της φημολογούμενης συσκεής iPhone 5se -η οποία προβλέπεται για τον Μάρτιο αντί για τον Σεπτέμβριο- θα μπορούσε να έχει αρκετά οφέλη:

    • Θα μπορούσε να διαχωρίσει σε δύο μέρη την κυκλοφορία των iPhones. Επομένως, αντί να δώσει στην κυκλοφορία το iPhone 5se το Σεπτέμβριο και μετά να μην έχει κάποιο προϊόν για το υπόλοιπο έτος, θα μπορούσε να κάνει επίσημα την κυκλοφορία του νέου iPhone με μικρότερη οθόνη, μέσα στο Μάρτιο.
    • Θα δώσει μια συσκευή 4-ιντσών νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ωθήσει τους χρήστες σε αναβάθμιση παλαιότερων συσκευών, παρά να τους κρατήσει πίσω, όπως γίνεται συνήθως.
    • Θα μπορούσε να κάνει πιο ξεκάθαρη την παρουσίαση του Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας την Apple να εστιάσει περισσότερο στο iPhone 7, χωρίς να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα ή άλλου είδους περισπασμούς.
    • Θα κάνει το νέο iPhone να μοιάζει πιο «φρέσκο» στην αγορά, καθώς τα χαρακτηριστικά του θα μπορούν να συγκριθούν με προηγούμενα μοντέλα, παρά με εκείνα των νεότερων iPhones.

    Για εκείνους, λοιπόν, που περιμένουν ένα αναβαθμισμένο iPhone 4-ιντσών, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο. Για εκείνους οι οποίοι θέλουν ένα iPhone αλλά σε χαμηλότερη τιμή, θα μπορούν να έχουν μια έκδοση του iPhone, καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Με άλλα λόγια, η Apple θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο εκείνων που θέλουν να αναβαθμίσουν σε ένα νέο iPhone 4-ιντσών, όσο κι εκείνων που θα αγοράσουν για πρώτη φορά iPhone στην καλύτερη δυνατή τιμή.

    Θα μπορούσε να πει κανείς, πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα για την Apple, ενώ δεν εξυπηρετεί μόνο εκείνους τους χρήστες που θέλουν ένα iPhone 4-ιντσών. Ωστόσο, το μικρότερο μέγεθος συσκευής δεν σημαίνει πως θα έχει και χαμηλότερη τιμή. Συνήθως, είναι πιο ακριβό!

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles