13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Οι Nέες Yπηρεσίες – Πως οι αποκλειστικότητες της Apple Arcade υπηρεσίας θα επηρεάσουν το Android και το Google Play

    H Apple έχει χτίσει μια πολύ ισχυρή θέση στον χώρο του mobile gaming με το App Store στο iOS. Με την νέα Apple Arcade υπηρεσία η εταιρεία δουλεύει σκληρά στο να φέρει μια νέα σειρά διασκέδασης, με αποκλειστικούς τίτλους χωρίς διαφημίσεις και φυσικά με την ιδιωτικότητα του χρήστη απόλυτα προστατευμένη.

    Πως αυτή η κίνηση της Apple θα επηρεάσει το Android και το Google Play;

    Αντικειμενικά το App Store άλλαξε την κατηγορία παιχνιδιών στο mobile λογισμικό και καθιέρωσε το iOS ως μια απίστευτα εμπορική πλατφόρμα τα τελευταία 10 χρόνια. Η Apple Arcade υπηρεσία αναμένεται να διπλασιάσει την επιτυχία του App Store στον χώρο του gaming με επένδυση που κάνει η ίδια η εταιρεία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων βάζοντας έτσι στιβαρά θεμέλια για την επόμενη δεκαετία.

    Πάρα αυτά πολλοί υποστηρίζουν πως το iOS της Apple χάνει την αξία του ως πλατφόρμα μιας και η Huawei πουλάει για παράδειγμα smartphones πιο οικονομικά ή γιατί οι Android ναυαρχίδες έχουν 4 κάμερες και πολλά ακόμη.

    Βέβαια τα παραπάνω είναι απλά ιστορίες για εντυπωσιασμό και κλικ και όχι κάτι με ουσία.

    Αν η Apple έχει πρόβλημα με την πλατφόρμα της που πρέπει να λύσει αυτή δεν είναι το iOS αλλά το Mac. To Mac έχει μια βάση χρηστών περί τα 100 εκατομμύρια σε σύγκριση με το iOS που μετράει μια βάση ύψους 1 δις χρηστών και του Apple TV που έχει το hardware για να κάνει στο επόμενο διάστημα και αυτό ένα μεγάλο άλμα στο πρωτότυπο περιεχόμενο, στις εφαρμογές και σε πολλά ακόμη.

    Η Apple Arcade υπηρεσία υπόσχεται όχι μόνο να ενισχύσει την θέση του iOS ως μια premier πλατφόρμα για mobile gaming αλλά επίσης έχει ως στόχο το κύμα που θα δημιουργήσει να ξεσηκώσει τις άλλες πλατφόρμες της εταιρείας δηλαδή τα tvOS και macOS.

    Την ίδια στιγμή αυτή η νέα υπηρεσία της Apple θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο Android gaming. Παρά το γεγονός πως το Google Play έχει απίστευτα πολλούς χρήστες με απλά λόγια δεν μπορεί να κερδίσει τις οικονομικές πρακτικές και επενδύσεις του App Store.

    Οι αποκλειστικοί τίτλοι παιχνιδιών της Arcade υπηρεσίας δεν θα τρέχουν σε Huawei κινητά όσες κάμερες και αν έχουν αυτά, δεν θα εμφανιστούν ποτέ στο Android τελεία και παύλα.

    Οι νέες υπηρεσίες της Apple έχουν να κάνουν με την δημιουργία νέων εφαρμογών για το hardware της Apple και αυτό είναι μια μεγάλη απειλή για τον ανταγωνισμό. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως λίγες μέρες μετά την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών της Apple ο Scott Adam Gordon του Android Authority ρωτάει ήδη “αν οι νέες υπηρεσίες της Apple είναι άσχημα νέα για το Android;”.

    Στο άρθρο του αναφέρει πως το Oceanhorn είναι ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι στο Google Play αλλά η Apple επιβεβαίωσε πως η συνέχεια του
    Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm θα είναι μια από τις πολλές αποκλειστικότητες της Arcade υπηρεσίας. Αυτόματα λοιπόν οι Android fans του τίτλου λένε αντίο σε μελλοντικούς τίτλους του Oceanhorn….

    Ο Gordon επίσης αναφέρει πως το Google Play έχει γίνει και ένας χώρος για κλώνους παιχνιδιών κάτι που η Apple θα αποφύγει με μιας με την νέα υπηρεσία της. Το πρόβλημα των κλώνων στα Android παιχνίδια του Play Store που παρουσιάζονται ως παιχνίδια του iOS και είναι γεμάτα με διαφημίσεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει πάρει διαστάσεις φέτος και που δεν φαίνεται να υπάρχει λύση για αυτό στο άμεσο μέλλον.

    O αρθρογράφος επίσης αναφέρει πως αν και η Google προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό με βάση τον όγκο των εφαρμογών που έχει στο Play Store πάρα αυτά υπάρχουν πάντα και τα προβλήματα με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών που εμφανίζονται συχνά πυκνά στην πλατφόρμα αυτή.

    Συγκεκριμένα είχαμε πρόσφατα την περίπτωση τίτλων στο Play Store που είχαν κακόβουλο λογισμικό για τους χρήστες. H Google κινήθηκε γρήγορα για να τους αφαιρέσει αλλά αυτοί εμφανίστηκαν εκ νέου από διαφορετικούς προγραμματιστές που χρησιμοποιήσαν ακριβώς τον ίδιο πηγαίο κώδικα.

    Ακόμη πιο πρόσφατα είχαμε μια σειρά από κακόβολου λογισμικό στον πηγαίο κώδικα ψεύτικών παιχνιδιών που έγιναν λήψη από μισό εκατομμύριο Play χρήστες οδηγώντας το TechCrunch να γράψει πως είχαμε “ακόμη ένα ντροπιαστικό συμβάν για την ασφάλεια της Google για την mobile πλατφόρμα της και ένα ηχηρό μήνυμα για όσους κατηγορούν την Apple για την αυστηρή της ασφάλεια και τα τείχη που υψώνει γύρω από το App Store.”

    Από την μια πλευρά λοιπόν έχουμε την Apple με την Arcade υπηρεσία να υπόσχεται ασφάλεια για τους ίδιους τους συνδρομητές αυτής και μια εμπειρία χωρίς διαφημίσεις και από την άλλη έχουμε την Google που σίγουρα δεν της αρέσει το κακόβουλο λογισμικό αλλά δεν πρόκειται να κάνει κάτι για να μειώσει τις διαφημίσεις στις εφαρμογές και τους τίτλους παιχνιδιών που πολλές φορές από πίσω καταγράφουν μια σειρά συμπεριφορών του χρήστη.

    Όλα αυτά την στιγμή που πολλοί χρήστες δεν αντιλαμβάνονται το πόσο έχει εξελιχτεί η τεχνολογία καταγραφής των ενεργειών τους και πόσο ποιο πέρα έχουμε φτάσει απλά από την καταγραφή του γεωγραφικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκουν.

    Η παρακολούθηση των χρηστών και η παραγωγή σχετικών διαφημιστικών μηνυμάτων μπορεί αν δεν το κάνει ήδη να δημιουργήσει σε μια πολύ άσχημη σχέση συνύπαρξης – Δεν υπερβάλουμε όταν αναφέρουμε πως η Google και οι διαφημιστικοί συνεργάτες της μπορεί να αποκαλύψουν κάτι για εσάς που δεν θέλετε και το είχατε κρυφό.

    Οι οπαδοί του Android αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα τις ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των χρηστών ελαφρά την καρδία την στιγμή που η Apple δηλώνει πως βάζει πάνω από όλα την ιδιωτικότητα των χρηστών τονίζοντας επίσης πως η Arcade υπηρεσία ΔΕΝ θα έχει καμία διαφήμιση στοχεύοντας έτσι απευθείας την Google.

    H Apple Arcade υπηρεσία εκ της βάσης της τονίζει κάτι που άλλες πλατφόρμες αρνούνται να το κάνουν – Τον σεβασμό για την ιδιωτικότητα των χρηστών – συνδρομητών και αυτό το γεγονός είναι ένα πολύ πιο άσχημο νέο για το Android από ότι να χάσει μερικούς νέους τίτλους παιχνιδιών.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles