17.1 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Θα πρέπει η Apple να ακολουθήσει το παράδειγμα της Xiaomi και να κατασκευάζει τις δικές της έξυπνες συσκευές σπιτιού;

    H πλατφόρμα HomeKit της Apple φάνηκε να είναι ένα από τα αστέρια του φετινούς CES – Consumer Electronics Show φέτος μιας και παρουσιάστηκε μέσα από μια σειρά από gadgets σπιτιού. Τηλεοράσεις, κάμερες ασφαλείας, ανεμιστήρες οροφής, θερμοστάτες και πολλά πολλά ακόμη.

    Το οικοσύστημα του HomeKit αυξάνεται συνεχώς και το σημαντικότερο είναι πως οι τιμές των gadgets που το υποστηρίζουν χαμηλώνει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό στην αγορά και σίγουρα όχι γρήγορο.

    Για πολλούς η Apple αφήνει στην άκρη ένα σημαντικό κομμάτι με το βασίζεται αποκλειστικά σε κατασκευαστές τρίτων για τα έξυπνα gadgets σπιτιού.

    Η Alexa της Amazon και η Google Assistant έχουν μια απίστευτη δυναμική παρουσία στην αγορά με τις δύο ψηφιακές βοηθούς να έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη κάλυψη από την HomeKit πλατφόρμα της Apple.

    Επίσης οι HomeKit συσκευές είναι από διαφορετικούς κατασκευαστές με τον καθένα να έχει διαφορετικές εφαρμογές, τρόπους εγκατάστασης και ελέγχου. Ναι σίγουρα τελικά μπορεί αυτές οι συσκευές να βρεθούν στην Home εφαρμογής της Apple αλλά υπάρχει τεράστιος χώρος για βελτίωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Apple είναι η εταιρεία εκείνη που έκανε την χρήση του προσωπικού υπολογιστή για πρώτη φορά μια εύκολη εμπειρία και που επίσης έφερε ευκολία ακόμη και στα ασύρματα routers της έτσι ώστε ακόμη και μια μαμά να μπορεί να κάνει μια γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση. Με το HomeKit η Apple απευθύνεται ακόμη σε χρήστες με κάποιο σημαντικό βαθμό τεχνικών γνώσεων.

    Ποια εταιρεία κάνει λοιπόν αυτό που για πολλούς θα έπρεπε σε αυτό τον χώρο να κάνει η Apple; Η Xiaomi.

    Η Xiaomi είναι παγκοσμίως γνωστή για την δημιουργία smartphones με δυνατά χαρακτηριστικά σε προσιτές τιμές. Ο CEO της Lei Jun λάτρεψε όταν τα media συγκρίναν την Xiaomi με την Apple και αυτόν με τον Steve Jobs. Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο ίδιος να φοράει jean, μαύρα ζιβάγκο και αθλητικά παπούτσια στις παρουσιάσεις της εταιρείας.

    Μπορεί η Xiaomi να αντιγράφει σε πάρα πολλά την Apple, πολλές φορές σε σημείο αστείο αλλά πάρα αυτά σε συγκεκριμένες κατηγορίες έχει πάει πιο μπροστά.

    Αν κάποιος επισκεφτεί ένα Mi Home κατάστημα λιανικής θα μείνει πραγματικά με το στόμα ανοιχτό για το πόσες λύσεις έχει να προσφέρει η εταιρεία στον χώρο του έξυπνου και όχι μόνο με συσκευές που έχουν αποκλειστικά το δικό της λογότυπο.

    Η ομάδα της Xiaomi έχει δει το άνοιγμα που υπάρχει στην αγορά του έξυπνου σπιτιού και έχει μπει όσο πιο επιθετικά μπορεί.

    Οι Xiaomi smart home συσκευές ελέγχονται στο iOS και στο Android από μια εφαρμογή με την ονομασία Mi Home. Παρόμοιο με το HomeKit ή την Alexa τα προϊόντα που είναι συμβατά με το Mi Home είναι πολύ εύκολα στην εγκατάσταση τους.

    Η Xiaomi έχει επενδύσει σε αντίθεση με την Apple σε προϊόντα που είναι δικά της στην κατηγορία αυτή και έτσι κατάφερε να ηγείται της αγοράς συσκευών έξυπνων συσκευών στην Κίνα ενώ είδε τα ποσοστά της να ανεβαίνουν σημαντικά σε αυτή την κατηγορία των έξυπνων συσκευών σπιτιού και σε άλλες αγορές ανά τον κόσμο.

    Αυτά είναι μερικά από τα προϊόντα της εταιρείας στην κατηγορία αυτή:

    • Desk Lamp
    • Electronic Toothbrush
    • Smart Bulb
    • Smart Plug
    • Motion-Activated Night Light
    • Scale
    • Security Cameras
    • Refrigerator
    • Washing Machine
    • Vacuum Cleaner
    • Wall Switch
    • Electric Scooter
    • Virtual Reality Headset
    • Fitness Band
    • Air Purifier
    • Water Purifier
    • Fire Alarm
    • Drone
    • Portable Speakers
    • Headphones

    Σίγουρα δεν θέλουμε και δεν περιμένουμε την Apple να δημιουργήσει μια αντίστοιχη δική της λίστα με όλα αυτά τα προϊόντα. Αλλά το παράδειγμα της Xiaomi δείχνει τι είναι δυνατό όταν μια εταιρεία θέλει την μέγιστη επιτυχία και το κυνηγάει με όλες της τις δυνάμεις. Η Xiaomi σημείωσε πωλήσεις 132 εκατομμυρίων έξυπνων συσκευών σπιτιού το τρίτο τρίμηνο του 2018 περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο. Παρά το εντυπωσιακό αυτό νούμερο μόνο το 5% των Κινεζικών σπιτιών έχουν έστω και μια έξυπνη συσκευή σπιτιού δείχνοντας τα τεράστια περιθώρια επέκτασης και ανάπτυξης που έχει αυτή η αγορά.

    Η Apple δεν θα δημιουργήσει κάτι επειδή πολλοί καταναλωτές θα το αγοράσουν. Ο Steve Jobs είχε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι η εταιρεία πρέπει να έχει μια μικρή γκάμα συσκευών στα οποία θα εστιάζει συνεχώς για θα εξελίσσει έτσι ώστε να παραμείνει επιτυχημένη. Μπορεί βέβαια να μην έλεγε και να μην πίστευε το ίδιο με την σημερινή κατάσταση όπου τα chips δεν βρίσκονται μόνο στους υπολογιστές αλλά παντού.

    H Siri ήταν εντυπωσιακή όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το iPhone 4s το 2011 αλλά σήμερα έχει μείνει πίσω από την Alexa και την Google Assistant. Το ίδιο και με την πλατφόρμα HomeKit, ήταν πολλά υποσχόμενη και εντυπωσιακή αλλά θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο μέχρι σήμερα. Η Apple δεν μοιάζει να πεινάει η να επιμένει ιδιαίτερα σε αυτή την κατηγορία και έτσι έχει αφήσει τόσο την Amazon όσο και την Google να την προσπεράσουν με άνεση.

    Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα ήταν κάτι ιδιαίτερο αν η Apple χρησιμοποιούσε το παράδειγμα της Xiaomi και αποφάσιζε σε αυτή την κατηγορία να κυνηγήσει, να επιμείνει και να παρουσιάσει προϊόντα που θα την φέρουν στην κορυφή.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles