23.3 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Η iPhone καινοτομία και εξέλιξη στην γη των “τυφλών”

    Screen Shot 2015-02-05 at 16.42.56

    Χρόνο με τον χρόνο η Apple παρουσιάζει νέα ρεκόρ πωλήσεων την στιγμή που αναλυτές και ειδικοί από πολλούς χώρους προβλέπουν πως η εταιρεία είναι ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση και την καταστροφή.

    Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο γιατί βλέπουν μια Apple που στοιχηματίζει όλο και περισσότερο και έτσι αναμφίβολα κάποια στιγμή πιστεύουν πως η τύχη της εταιρείας θα σταματήσει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι πως η Apple δεν “παίζει στα ζάρια” την εξέλιξη της αλλά επενδύει. Επίσης δύσκολα από ότι φαίνεται πολλοί καταλαβαίνουν πως η Apple χρησιμοποιεί ως βασικό άξονα της καινοτομίας της εξέλιξη.

    Ας δούμε ένα απόσπασμα πάνω σε αυτό του John Gruber της Daring Fireball:

    “Διάβασα πρόσφατα ένα review από τον Juan Pablo Vazquez Sampere, για το Harvard Business με τίτλο, “We Shouldn’t Be Dazzled by Apple’s Earnings Report” εκεί αναφέρει συγκεκριμένα:

    Ένα πράγμα φαίνεται πως έχει αλλάξει πλέον στην Apple. Η Apple μέχρι πρότινος έφερνε την επανάσταση στις βιομηχανίες, έκανε ρεκόρ πωλήσεων γιατί παρουσίαζε μια νέα τεχνολογία, χαρακτηριστικό ή υπηρεσία που κανένας δεν είχε σκεφτεί αλλά που όλοι όταν το βλέπανε το θέλανε άμεσα. Αυτή η Apple δεν είναι πλέον παρών. Η Apple του σήμερα αυτό που έχει κάνει είναι να αντιγράφει ένα χαρακτηριστικό για τους χρήστες της. Μπορεί αυτό να την οδηγεί σε έσοδα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του αύριο για μια εταιρεία που βασίζετε στην καινοτομία.

    Διαβάζοντας λοιπόν το παραπάνω ο αρθρογράφος έμμεσα στο ένα αυτό χαρακτηριστικό που αναφέρετε είναι οι μεγαλύτερες οθόνες των iPhone 6. H δική μου άποψη είναι πως η Apple δεν ήταν ποτέ μια εταιρεία που έφερνε στην αγορά την μια καινοτομία μετά την άλλη. Η καινοτομία της σε αυτό το βαθμό περιορίζεται στα Apple II, Macintosh, iPod, iPhone. Όλα τα άλλα που μα έχει παρουσιάσει είναι μια συνεχή εξέλιξη και βελτίωση.

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα. Υπήρχαν digital players πριν κυκλοφορήσει το πρώτο iPod και smartphones πριν κυκλοφορήσει το πρώτο iPhone. Πολλά χαρακτηριστικά που βρήκαμε σε Apple συσκευές και πολλοί τα θεώρησαν καινοτόμα υπήρχαν ήδη στην αγορά. Αυτός είναι και ένας λόγος που μόλις η Apple ανακοινώσει ένα νέο προϊόν πολλοί την κατηγορούν για έλλειψη καινοτομίας και φαντασίας. Θυμηθείτε πως όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το iPad πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγορήσαν την Apple πως απλά έριξε στην αγορά ένα iPhone με μια μεγάλη οθόνη.

    Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι όσο δύσκολο και να είναι πως η Apple καινοτομεί με προσεκτικά βήματα μέσω της εξέλιξης των προϊόντων της και των δυνατοτήτων της ακόμη και του τρόπου με τον οποίο τα πακετάρει και τα εμφανίζει στην αγορά. Η Apple πρόσεχε και προσέχει για αυτό τον σκοπό ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η επανάσταση της Apple έρχεται από το μετατρέπει με μαεστρία υψηλές τεχνολογίες σε κάτι καθημερινό και για όλους τους χρήστες.

    Αυτό έκανε το iPod να ταυτιστεί με τον όρο MP3 player, το iPhone με τον όρο smartphone, το iPad με τον όρο tablet και πάει λέγοντας ακόμη και σήμερα με τα Apple Pay και Apple Watch. Ήδη στην αγορά υπήρχαν τα Google Wallet και Galaxy Gear μεταξύ άλλων αλλά όπως όλα δείχνουν η Apple θα ταυτίσει τα νέα αυτά προϊόντα της με τους όρους mobile πληρωμές και smartwatch και όχι κάποια άλλη εταιρεία.

    Τέλος η Apple στηρίζει πολλά σε μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο σε νέα χαρακτηριστικά αλλά και με την είσοδο της σε νέες αγορές και μέσω νέων συνεργασιών. Με βάση αυτό μόλις η Apple κατάλαβε πως οι 4 ίντσες οθόνης έφτασε στο όριο της παρουσίασε 4.7 και 5.5 ιντσών οθόνες, μόλις είδε πως οι 9.7 ίντσες του iPad έφτασαν σε κάποιο όριο έριξε στην αγορά ένα μοντέλο στις 7.9 ίντσες και τέλος όταν είδε πως οι πωλήσεις στους χρήστες έφταναν σε κάποιο όριο ξεκίνησε την συνεργασία της με την IBM.

    Με τα ίδια της τα προϊόντα τώρα όταν δει πως μια συσκευή της ξεκινάει την κάθοδο της τότε ήδη έχει προγραμματίσει μια νέα να κάνει την εμφάνιση της και να απογειωθεί.

    Όλα τα παραπάνω κάποιοι επειδή δεν μπορούν να τα καταλάβουν αρέσκονται στο να τα καταργούν τελείως παρουσιάζοντας μια Apple βαρετή με έλλειψη καινοτομίας που στο επόμενο βήμα της θα καταστραφεί.

    Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.”

    Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο με την παραπάνω παρουσίαση του Gruber σχετικά με την καινοτομία και την εξέλιξη της Apple.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles